Τρίτη, 16 Απριλίου,2024

ΑρχικήΕπιστήμη και τεχνολογίαΕιδική ομάδα από το Facebook για τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας 

Ειδική ομάδα από το Facebook για τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας 



Το Facebook δημιούργησε ένα «κέντρο ειδικών επιχειρήσεων», λειτουργίας 24/7, την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να αντιδρά σε περιεχόμενο που αναρτάται στην πλατφόρμα του σχετικά με τη σύγκρουση Ισραήλ- Παλαιστινίων, εν μέσω της έξαρσης της βίας στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη.  

Η παραπληροφόρηση, η ρητορική μίσους και τα καλέσματα για βίαιες ενέργειες σε σχέση με τη σύγκρουση κυκλοφορούν ευρύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εν μέσω των εξελίξεων.  

Όπως μετέδωσε το Reuters, η Μόνικα Μπίκερτ, αντιπρόεδρος content policy του Facebook, είπε σε δημοσιογράφους πως «το κέντρο επιχειρήσεων μας επιτρέπει να παρακολοθούμε στενά την κατάσταση, ώστε να μπορούμε να απομακρύνουμε περιεχόμενο που παραβιάζει τα στάνταρ της κοινότητάς μας ταχύτερα, ενώ επίσης αντιμετωπίζει πιθανά λάθη στην επιβολή».  

Στο παρελθόν το Facebook είχε στήσει ξανά παρόμοια κέντρα επιχειρήσεων, για να εστιάζουν σε θέματα όπως εκλογές κ.α.  

Ο Άντι Στόουν, εκπρόσωπος του Facebook, είπε στο Reutesr πως ο Νικ Κλεγκ, επικεφαλής διεθνών θεμάτων της εταιρείας, και άλλα στελέχη, μίλησαν την Τρίτη με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μοχάμαντ Σταγέχ. Στελέχη του Facebook είχαν προηγουμένως μιλήσει με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Μπένι Γκαντζ, μέσω Zoom, μετέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το Politico.  

Oμάδα fact-checking του Reutesr υπέδειξε ως ψευδείς εικόνες που κοινοποιήθηκαν στο Facebook, το Twitter και το Instagram, οι οποίες υποτίθεται πως σχετίζονταν με τη σύγκρουση.  

Οι New York Times ανέφεραν την Τετάρτη πως Εβραίοι εξτρεμιστές είχαν δημιουργήσει νέες ομάδες στο WhatsApp (ανήκει στο Facebook) αποσκοπώντας σε πράξεις βίας σε βάρος Παλαιστινίων.  

«Ως υπηρεσία προσωπικών μηνυμάτων, δεν έχουμε πρόσβαση στα περιεχόμενα προσωπικών chats, ωστόσο όταν μας προωθούνται πληροφορίες, αναλαμβάνουμε δράση για την απαγόρευση λογαριασμών που θεωρούμε ότι μπορεί να εμπλέκονται σε επικείμενη πρόκληση βλάβης» είπε εκπρόσωπος του WhatsApp. «Επίσης, ανταποκρινόμαστε γρήγορα σε νόμιμα αιτήματα των αρχών για τις περιορισμένες πληροφορίες που είναι διαθέσιμες σε εμάς».  

Οι πλατφόρμες social media έχουν δεχτεί κατηγορίες για λογοκρισία αυτές τις ημέρες. Το BuzzFeed News μετέδωσε ότι το Instagram (ανήκει στο Facebook) είχε λανθασμένα κατεβάσει περιεχόμενο για το τέμενος αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ, όπου είχαν λάβει χώρα συγκρούσεις μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και Παλαιστινίων.  

Το Thomson Reuters Foundation μετέδωσε επίσης ότι το Instagram και το Twitter είχαν αποδώσει διαγραφές αναρτήσεων με αναφορές σε πιθανές εξώσεις Παλαιστινίων από την ανατολική Ιερουσαλήμ σε τεχνικά προβλήματα.  

Το Facebook δεν επιτρέπει στη Χαμάς την πρόσβαση στην πλατφόρμα του και κατεβάζει υλικό που επιδοκιμάζει την οργάνωση, η οποία θεωρείται τρομοκρατική από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ.   

 

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ