Ιστορική είναι η 11η Ιουνίου για την Εθνική Ελλάδας, καθώς σαν σήμερα πριν 31 χρόνια κατέγραψε την πρώτη της παρουσία σε Euro.

Σαν σήμερα 11 Ιουνίου του 1980 η Εθνική Ελλάδας με τον αείμνηστο Αλκέτα Παναγούλια στον πάγκο της έγραψε την πρώτη σελίδα της σε τελικές φάσεις του Euro στο «Σαν Πάολο» της Ιταλίας.

Πρώτος αντίπαλος ήταν η Ολλανδία, η οποία και κατάφερε να νικήσει με 1-0. Μάλιστα «φώναζε» για πέναλτι σε μια φάση στο 64ο λεπτό, όταν ο Κωνσταντίνου βγήκε πολύ πλάγια για να αποσοβήσει ένα κόρνερ και συγκρούστηκε με τον Νανίγκα (δείτε τη φάση στο video που ακολουθεί).

Στον δεύτερο αγώνα της κόντρα στην Τσεχοσλοβακία (14 Ιουνίου στο Ολύμπικο της Ρώμης) η εθνική μας έπρεπε να ανοιχτεί για να διεκδικήσει τη νίκη, που θα τις έδινε ελπίδες για πρόκριση στους 4 της διοργάνωσης. Το εκμεταλλεύτηκαν αυτό οι έμπειροι και ταχύτατοι αντίπαλοί της και κέρδισαν καθαρά με 3-1.

Το τρίτο και τελευταίο παιγνίδι στη διοργάνωση κόντρα στη μεγάλη Δυτική Γερμανία (17 Ιουνίου στο Κομουνάλε του Τορίνο) είχε καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα για την ομάδα μας. Το 0-0 που απέσπασε από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης ήταν ένα σπουδαίο αποτέλεσμα και παράλληλα ο πρώτος της βαθμός σε μεγάλη διοργάνωση. Από τον όμιλό μας προκρίθηκαν στα ημιτελικά Δ. Γερμανία και Τσεχοσλοβακία, με τα «πάντσερ» να κατακτούν το τρόπαιο.

Ελλάδα (Παναγούλιας): Κωνσταντίνου, Κυράστας, Φοιρός, Καψής, Ιωσηφίδης, Λιβαθηνός, Κούης, Τερζανίδης, Αρδίζογλου (68′ Αναστόπουλος), Κωστίκος (78′ Γαλάκος), Μαύρος.

Ολλανδία (Σβάρτκρουϊς): Σράιβερς (14′ Ντόεσµπουργκ), Βασινστέκερς, Βαν ντε Κόρµπουτ, Κρολ (αρχηγός), Χόβενκαπ, Βίλι Βαν ντε Κέρκοφ, Χάαν, Στίβενς, Φρέιζερ (48′ Νανίγκα), Κιστ, Ρενέ Βαν ντε Κέρκοφ.