Παρασκευή, 26 Απριλίου,2024
ΑρχικήΤοπικά νέαΔήλωση του Λ. Μαγιάκη σχετικά με την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών...

Δήλωση του Λ. Μαγιάκη σχετικά με την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργική αναβάθμιση του ΜΩΛ.



Εγκρίθηκαν με απόφαση  του γενικού διευθυντή περιβαλλοντικής πολιτικής στις 30-6-2021  οι περιβαλλοντικοί όροι για την προσαρμογή του υφιστάμενου Εμπορικού και Ψυχαγωγικού Κέντρου με την επωνυμία “ΤHE MALL ATHENS” στο Δήμο Αμαρουσίου, της εταιρείας LAMDA OLYMPIA VILLAGE S.M.S.A.,  στις διατάξεις του ΠΔ 24.02.2020 (Δ’91) και την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμισή του.

Με την απόφαση αυτή διευκρινίζεται ότιη ΛΑΜΔΑ υποχρεούται να χρηματοδοτήσεικαι:

  • Την κατασκευή κυκλοφοριακού κόμβου στη συμβολή των οδών Αμαρυσίας Αρτέμιδος και Νερατζιωτίσσης
  • Τη διεύρυνση των πεζοδρομίων της Α. Παπανδρέου
  • Τη μελέτη τροποποίησης, εντός έτους, της φωτεινής σηματοδότησης του κόμβου Λ. Κηφισίας-Παραδείσου-Αμαρυσίας Αρτέμιδος
  • Κυκλοφοριακές μελέτες, μελέτες διαμόρφωσης οδών, μελέτες στάθμευσης και εκπόνηση σχετικών έργων που θα προκύψουν από αυτές, εντός δύο ετών,  στην ευρύτερη περιοχή (Λεωφόρος Κύμης, Αμαρυσίας Αρτέμιδος, Νερατζιωτίσσης, Πρωταγόρα, Αττικής Οδού, Ιερού Λόχου, Βυζαντίου, Δαρδανελίων, Πέλικα, Εγνατίας  Ανδρ. Παπανδρέου)

Η ΛΑΜΔΑ έχει απεμπλακεί πλήρως από χρηματοδότηση για μελέτες η έργα που αφορούν το ρέμα ΣΑΠΦΟΥΣ στην περιοχή που διέρχεται μέσα από το την περιοχή του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου.

Για το θέμα αυτό ο επικεφαλής της παράταξης και δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου Λ. Μαγιάκης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Με την απόφαση αυτή λήγει ουσιαστικά η εκκρεμότητα που υπήρχε από το 2003 και λύνονται τα χέρια της ΛΑΜΔΑ να λειτουργεί πλέον νόμιμα το εμπορικό κέντρο.

Το ΥΠΕΝ, ύστερα και από δικές μας παρεμβάσεις, υποχρεώθηκε να συμπεριλάβει στην απόφαση όλες τις προβλέψεις του ΠΔ που δεν περιέχονταν στην αρχική του εισήγηση.

Επί πλέον διευκολύνει τη ΛΑΜΔΑ και δίνει μια  παράταση δύο ετών για την υλοποίηση των αναγκαίων μελετών και έργων δεδομένου ότι το δεκαοκτάμηνο που προβλέπονταν αρχικά από το ΠΔ του Φεβρουαρίου 2020 έχει παρέλθει χωρίς να έχει υλοποιηθεί τίποτα απολύτως από αυτά που προβλέπονταν.

Τίποτε δεν μας εγγυάται ότι ακόμα και αυτά τα νέα χρονικά περιθώρια θα τηρηθούν.

Είχαμε αντιταχθεί, ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019, στην πολιτική της διοίκησης Αμπατζόγλου στο θέμα αυτό.

Δικαιωνόμαστε πλήρως όταν από τότε ισχυριζόμαστε ότι στη συμφωνία Δήμου ΛΑΜΔΑ και ΥΠΕΝ, όπως αποτυπώθηκε στο ΠΔ, δεν υπήρχε καμία εγγύηση για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων από τη ΛΑΜΔΑ.

Αντί αυτής της επιλογής είχαμε προτείνει την εφαρμογή αντισταθμιστικών τελών υψους 2% επί των ετήσιων ακαθαρίστων εσόδων και για όσο χρονικό διάστημα λειτουργεί το εμπορικό κέντρο σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα από το νόμο 4014/2011.

Με τα έσοδα αυτά ο Δήμος και θα ξεπλήρωνε στην Εθνική Τράπεζα το οικόπεδο της ΕΤΕΒΑ (11 εκ.) και τις λοιπές αποζημιώσεις προς τους πολίτες που πριν από λίγες ημέρες παράπεμψε στη ΛΑΜΔΑ!!!.

Θα είχε ο ίδιος τους πόρους και  τον πλήρη έλεγχο για την αποπληρωμή των δανείων, την αποζημίωση των κατοίκων και  την υλοποίηση των αναγκαίων μελετών και έργων προς όφελος των γειτονικών περιοχών (Ψαλίδι, Αγ. Θωμάς, Εργατικές), της πόλης γενικότερα και της τοπικής αγοράς, χωρίς να επιβαρύνει τους κατοίκους ούτε με ένα ευρώ.

Δεν εισακουστήκαμε. Η διοίκηση Αμπατζόγλου, δέσμια της κομματικής της εξάρτησης από την ΝΔ,δεν σεβάστηκε τους αγώνες των κατοίκων επί 13 χρόνια.

Έσπευσε να υιοθετήσει τις προτάσεις της ΛΑΜΔΑ και να εξυπηρετήσει με αυτό τον τρόπο τις γενικότερες επιδιώξεις της, κυρίως για την τσιμεντοποίηση του Ελληνικού.

Με ευθύνη της Κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, που κράταγε την υπόθεση επί 3χρόνια στα συρτάρια του ΥΠΕΝ, αλλά και των δημοτικών αρχών Αμπατζόγλου και Πατούλη χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο Μαρούσι».

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ