Σάββατο, 20 Απριλίου,2024

ΑρχικήΕπιστήμη και τεχνολογίαΓια πρώτη φορά βλέπουμε ζωντανά την γέννηση ενός εξωφεγγαριού

Για πρώτη φορά βλέπουμε ζωντανά την γέννηση ενός εξωφεγγαριού



 

Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη και του εξωφεγγαριού του που οι επιστήμονες βλέπουν να σχηματίζεται.

 

 

 

Η πρώτη απευθείας παρατήρηση του σχηματισμού ενός δορυφόρου γύρω από έναν εξωπλανήτη είναι γεγονός. Σε απόσταση 370 ετών φωτός από την Γη βρίσκεται το άστρο PDS 70 που βρίσκεται ακόμη με τα κοσμικά χρονικά δεδομένα σε… βρεφική ηλικία αφού είναι μόλις πέντε εκατ. ετών. Παρόλα αυτά έχουν ήδη σχηματιστεί γύρω του δύο πλανήτες και όπως φαίνεται ο δίσκος σκόνης και αερίων που έχει δημιουργηθεί γύρω από το άστρο θα προσφέρει υλικά και για άλλους πλανήτες.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ στην Γαλλία αναφέρουν μια εντυπωσιακή ανακάλυψη που έκαναν. Χρησιμοποιώντας την συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων ALMA στην έρημο Ατακάμα στην Χιλή οι ερευνητές εντόπισαν στο εσωτερικό του πλανητικού συστήματος που σχηματίζεται γύρω από το άστρο ένα δεύτερο μικρότερο δίσκο κοσμικής ύλης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο δίσκος αυτός βρίσκεται πολύ κοντά σε έναν από τους δύο πλανήτες του συστήματος. Όπως υποστηρίζουν στον δίσκο αυτό εξελίσσεται ο σχηματισμός ενός ακόμη διαστημικού σώματος το οποίο όταν τελικά δημιουργηθεί θα αποτελεί τον δορυφόρο του πλανήτη PDS 70c. Σύμφωνα με τους ερευνητές το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του εσωτερικού δίσκου κοσμικής ύλης δείχνουν ότι μπορεί από αυτόν να προκύψουν τρεις δορυφόροι χωρίς όμως να μπορούν να πουν προς το παρόν πόσοι τελικά θα δημιουργηθούν.

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 4,400 εξωπλανήτες, πλανήτες μακριά από το ηλιακό μας σύστημα. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ο σχηματισμός ενός δορυφόρου σε ένα εξωπλανήτη και έχουμε δυνατότητα άμεσης παρατήρησης του. Είναι επίσης η πρώτη φορά που εντοπίζεται η ύπαρξη ενός δεύτερου δίσκου κοσμικής ύλης στο εσωτερικό ενός μεγαλύτερου τέτοιου δίσκου που υπάρχει γύρω από ένα άστρο. Όπως είναι ευνόητο η ανακάλυψη και η παρατήρηση του φαινομένου από εδώ και πέρα θα προσφέρει μια σειρά από νέα δεδομένα για τον σχηματισμό πλανητικών συστημάτων και δορυφόρων.

 

 

 

 

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ