Σάββατο, 4 Μαΐου,2024
ΑρχικήΚόσμοςΓιατί κινδυνεύουν να πεταχτούν εκατ. δόσεις της Pfizer;

Γιατί κινδυνεύουν να πεταχτούν εκατ. δόσεις της Pfizer;



Περισσότερο από ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού που παρασκευάζουν οι Pfizer και BioNTech οι οποίες ανήκουν  στο Ισραήλ πρόκειται να λήξουν στα τέλη Ιουλίου. Μάλιστα δεδομένο ότι ναυάγησαν οι συζητήσεις του Ισραήλ με τη Βρετανία για να καταλήξουν σε συμφωνία ανταλλαγής των δόσεων, τα αποθέματα του Ισραήλ κινδυνεύουν να καταστραφούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, το Ισραήλ προσέφερε τις δόσεις του στη Βρετανία σε αντάλλαγμα για παρόμοιο αριθμό δόσεων του εμβολίου που πρόκειται να λάβει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Pfizer τον Σεπτέμβριο.

Η Βρετανία αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη τις δόσεις καθώς οι υγειονομικές αρχές αγωνίζονται να εμβολιάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού της πριν από την άρση των περιορισμών μέσα στον Ιούλιο.

Την Πέμπτη, το Channel 12 του Ισραήλ μετέδωσε ότι οι συνομιλίες για ανταλλαγή εμβολίων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ισραήλ ήταν σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Ισραήλ αργότερα ανέφεραν ότι τεχνικά προβλήματα «βύθισαν» τη συμφωνία.

«Υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη δυνατότητα ανταλλαγής εμβολίων, αλλά δυστυχώς, παρά τη βούληση και των δύο μερών, για τεχνικούς λόγους, απέτυχαν», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Το Channel 12 ανέφερε ότι η Pfizer δεν ήταν θετική σε αίτημα από το Ισραήλ για παράταση της ημερομηνίας λήξης των εμβολίων. Η εταιρεία είπε ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι οι δόσεις θα ήταν ασφαλείς μετά τις 30 Ιουλίου.

Η επόμενη εναλλακτική που εξέτασε το Ισραήλ για να μην χαθούν οι δόσεις που λήγουν σύντομα, ήταν να τις περίπου 1 εκατ. δόσεις της Pfizer στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ούε αυτά τα σχέδια όμως ευοδώθηκαν καθώς οι Παλαιστίνιοι ηγέτες δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να δεχτούν εμβόλια κοντά στην ημερομηνία λήξης τους.

«Η κυβέρνηση αρνείται να λάβει εμβόλια που πρόκειται να λήξουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, Ιμπραήμ Μελέμ. Η αρχή θα περιμένει μια παρτίδα εμβολίων που είχε παραγγείλει απευθείας από την Pfizer, πρόσθεσε.

Περίπου το 30% των επιλέξιμων για εμβολιασμό Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Από την άλλη στο Ισραήλ το ποσοστό των ενηλίκων Ισραηλινών που έχουν λάβει δύο δόσεις αγγίζει το 65%.  Με τη διασπορά της παραλλαγής Δέλτα να αυξάνεται ιδιαίτερα μεταξύ του μη εμβολιασμένου πληθυσμού, η ισραηλινή κυβέρνηση ενθαρρύνει τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 να εμβολιαστούν.

Η εκστρατεία εμβολιασμού στους νέους δεν ήταν όμως τόσο επιτυχημένη. Επιπλέον υπάρχει άλλη μία ανησυχία, ότι οι υγειονομικές αρχές στο Ισραήλ ενδέχεται να μην είναι σε θέση να προσφέρουν τις πρώτες δόσεις μετά τις 9 Ιουλίου, καθώς θα υπάρχει ανεπαρκής αριθμός δόσεων που δεν έχουν λήξει για τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση τρεις εβδομάδες αργότερα.

Να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συμβουλεύει τις χώρες να μην καταστρέφουν τις δόσεις κατά του Covid-19 που έχουν λήξει εν αναμονή περαιτέρω έρευνας σχετικά με το εάν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έπειτα από μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

 

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ