Παρασκευή, 29 Μαρτίου,2024

ΑρχικήΥγείαΒ. Κοντοζαμάνης: Το «Αττικόν» δεν θα αλλάξει νομική οντότητα

Β. Κοντοζαμάνης: Το «Αττικόν» δεν θα αλλάξει νομική οντότητα



«Δεν μετατρέπεται ένα νοσοκομείο σε ΣΔΙΤ. Οι συμπράξεις αποτελούν ένα χρηματοδοτικό εργαλείο προκειμένου να κάνουμε έργα και να διευκολύνουμε την πρόσβαση των συμπολιτών μας σε υπηρεσίες υγείας χωρίς κόστος. Αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη σχετικά με το εάν η κυβέρνηση προχωράει τη μετατροπή του Αττικόν σε ΣΔΙΤ.

Ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε ότι «δεν τίθεται θέμα να αλλάξει η νομική οντότητα του νοσοκομείου. Είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, ενταγμένο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και είναι ένα εμβληματικό νοσοκομείο για το σύστημα υγείας, έχει δικό του προϋπολογισμό, ΑΦΜ, σφραγίδα και υπόκειται στον έλεγχο και την εποπτεία της Διοίκησης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας».

Αυτό που έχει γίνει εξήγησε είναι ότι «έχει συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας με αντικείμενο τη μελέτη σύνταξης σχεδίου νέου Οργανισμού. Αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση. Απλά πρέπει να δούμε επιτέλους πώς το «Αττικόν» και τα άλλα νοσοκομεία θα πορευτούν από εδώ και στο εξής. Έρχονται νέες τεχνολογίες, νέες υπηρεσίες, νέες ειδικότητες. Οι Οργανισμοί πρέπει να αλλάζουν στα νοσοκομεία. Σε καμία περίπτωση η αλλαγή, τροποποίηση του Οργανισμού δεν σημαίνει και αλλαγή της νομικής υπόστασης και φυσιογνωμίας του νοσοκομείου».

Ένταξη νοσοκομείων στο Ταμείο Ανάκαμψης

Σχετικά με την ένταξη και των νοσοκομείων στο Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι το πρόγραμμα αυτό αναφέρεται σε ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων και των υποδομών σε όλη την Ελλάδα. Και αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών σε εμβληματικά κέντρα, όπως είναι το Κέντρο Ακτινοθεραπείας στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», το νέο κέντρο στη Θεσσαλονίκη στο Νοσοκομείο Παπανικολάου για τη στέγαση των εργαστηρίων κυτταρικής και γενετικής θεραπείας ή το σύστημα της κατ΄ οίκον νοσηλείας» και σημείωσε πως «όταν δημιουργείς νέες δομές και υπηρεσίες για τους πολίτες, δεν είναι ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας».

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης υποστήριξε πως «τα ΣΔΙΤ είναι χειρότερα από την ιδιωτικοποίηση καθώς όχι μόνο δεν υπάρχει καν αντίτιμο, αλλά ο ιδιώτης αναλαμβάνει μια υπηρεσία την οποία οι πολίτες θα την πληρώνουμε για πάρα πάρα πολλά χρόνια. Είναι μια φορολογία η οποία κρατάει πολύ περισσότερο». Σχετικά με το Αττικόν ανέφερε πως αυτό που προβλέπεται είναι να μετατραπεί σε αυτόνομη μονάδα με δικό της προϋπολογισμό, κονδύλια και έσοδα, ώστε σταδιακά να αποκοπεί από την κρατική χρηματοδότηση. Έτσι μέσω ΣΔΙΤ, θα αναλάβει ένας ιδιώτης τη διαχείρισή του και θα του πληρώνουμε φόρους. Θα ανήκει μεν στο κράτος, αλλά στην πράξη θα πληρώνουμε κάθε φορά που θα χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες του.

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -