Τρίτη, 16 Απριλίου,2024

ΑρχικήΕπιστήμη και τεχνολογίαΑυτή είναι η Σεληνιακή Πύλη που θα φτιάξουν Ευρώπη και ΗΠΑ

Αυτή είναι η Σεληνιακή Πύλη που θα φτιάξουν Ευρώπη και ΗΠΑ



 

Τα διαστημόπλοια με τους αστροναύτες θα επισκέπτονται τον νέο διαστημικό σταθμό πηγαίνοντας ή φεύγοντας από την Σελήνη

 

 

 

Ένα 24ωρο μετά τις ανακοινώσεις της Κίνας και της Ρωσίας για την κατασκευή δικών τους διαστημικών σταθμών που θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά οι ίδιες η NASA έδωσε στην δημοσιότητες από τον διαστημικό σταθμό που θα κατασκευάσει σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Πρόκειται για ένα σταθμό που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Σελήνη και θα λειτουργεί τόσο ως βάση για τις επανδρωμένες αποστολές που θα γίνονται στον φυσικό μας δορυφόρο όσο και για τις επανδρωμένες αποστολές στον Άρη και άλλες περιοχές του ηλιακού μας συστήματος.

 

NASA

 

Ο σταθμός αυτός έχει ονομαστεί Σεληνιακή Πύλη και στην δημιουργία του είχε αρχικά αποφασίσει να συμμετέχει και η Ρωσία η οποία όμως παρουσιάζει σοβαρές τάσεις αυτονόμησης από την συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στον τομέα του Διαστήματος.

Ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα αποσυρθεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2025 και ταυτόχρονα η ρωσική υπηρεσία διαστήματος ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει την κατασκευή του δικού της διαστημικού σταθμού. Επίσης όσον αφορά την Σελήνη η Κίνα ανακοίνωσε πριν από λίγους μήνες ότι συμφώνησε με την Ρωσία για την κατασκευή μιας βάσης πάνω στην επιφάνεια του δορυφόρου μας. Καναδάς και Ιαπωνία έχουν δείξει ενδιαφέρον για να συμμετέχουν στην Σεληνιακή Πύλη.

 

NASA

 

Το χρονοδιάγραμμα

Η Σεληνιακή Πύλη (Lunar Orbital Platform Gateway είναι το πλήρες όνομα του σταθμού) και θα κινείται σε μια ελλειπτική τροχιά γύρω από την Σελήνη. Η τροχιακή  κίνηση του σταθμού θα τον φέρνει κοντά στην επιφάνεια ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν σε αυτή ή να επιστρέψουν από αυτή εύκολα και γρήγορα τα πληρώματα των επανδρωμένων αποστολών. Κάποιες στιγμές όμως ο σταθμός θα απομακρύνεται από την Σελήνη και θα πλησιάζει προς την Γη ώστε να είναι πιο εύκολη η μετάβαση των πληρωμάτων και φορτίων με προμήθειες και εφόδια από τον πλανήτη μας σε αυτόν.

 

NASA

 

Η αρχική ιδέα ήταν ο σταθμός να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2020 ή 2021 ώστε να είναι έτοιμος να υποδεχτεί το 2024 το πλήρωμα της επανδρωμένης αποστολής που θα στείλει η NASA στην Σελήνη. Όμως υπήρξε καθυστέρηση στην οργάνωση του πρότζεκτ και σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό η εκκίνηση της κατασκευής της Σεληνιακής Πύλης θα γίνει την άνοιξη του 2024 και θα ολοκληρωθεί το 2026.

 

 

 

 

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ