Παρασκευή, 29 Μαρτίου,2024

ΑρχικήΕπιστήμη και τεχνολογίαΑποστολή νέου τμήματος στον διεθνή διαστημικό Σταθμό μετά από πολυετή καθυστέρηση

Αποστολή νέου τμήματος στον διεθνή διαστημικό Σταθμό μετά από πολυετή καθυστέρηση



Ρωσικός πύραυλος εκτοξεύτηκε την Τετάρτη από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν για την παράδοση ενός τμήματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το 13 μέτρων και 20 τόνων εργαστήριο Nauka θα μπει στο πίσω μέρος της πλατφόρμας, συνδεόμενο με τα άλλα δύο ρωσικά τμήματα, Zvezda και Zarya. Περιλαμβάνει έναν μεγάλο ρομποτικό βραχίονα που έχει προμηθεύσει ο ΕΟΔ.

Η καθυστέρηση του Nauka ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς αρχικά προοριζόταν να εκτοξευτεί το 2007. Ωστόσο, όπως γράφει το BBC, υπήρξαν επανειλημμένες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα, εν μέρει λόγω δυσκολιών στον προϋπολογισμό, μα και μιας σειράς τεχνικών προβλημάτων κατά την ανάπτυξή του.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο αυτό τμήμα θα αυξήσει σημαντικά τον κατοικήσιμο χώρο του σταθμού, κατά 70 κυβικά μέτρα. Οι αστροναύτες θα χρησιμοποιούν τον χώρο αυτόν για πειράματα και αποθήκευση φορτίων, καθώς και για ξεκούραση.

Το τελευταίο μεγάλο ρωσικό τμήμα που εστάλη στον σταθμό ήταν το Rassvet, μια μονάδα αποθήκευσης 6 μέτρων που απεστάλη το 2010 με μια από τις τελευταίες πτήσεις των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων.

Το Nauka απεστάλη ενώ η Ρωσία εκφράζει αμφιβολίες για τον μελλοντικό της ρόλο στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Αξιωματούχοι στη Μόσχα έχουν απευθύνει προειδοποιήσεις ως προς τη μεγάλη ηλικία (άνω των 20 ετών) κάποιων εκ των εξαρτημάτων/ εξοπλισμού τους σε τροχιά και έχουν υπαινιχθεί πως η χώρα θα μπορούσε να αποσυρθεί από τον σταθμό το 2025.

Η μεγάλη καθυστέρηση του Nauka επηρέασε σημαντικά το πρόγραμμα του 11 μέτρων ευρωπαϊκού ρομποτικού βραχίονα (ERA), που είχε ολοκληρωθεί και τεθεί σε αποθήκευση εδώ και καιρό.

 

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -