Παρασκευή, 29 Μαρτίου,2024

ΑρχικήΕπιστήμη και τεχνολογίαΑπαθανάτισε κάθε μοναδική στιγμή, με ένα κλικ!

Απαθανάτισε κάθε μοναδική στιγμή, με ένα κλικ!



Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, λένε, κι όχι αδίκως. Φωτογραφίζοντας μια μοναδική στιγμή μπορείς για πάντα να την κρατήσεις σαν ανάμνηση με όλες τις λεπτομέρειες κι όποτε κάτι ξεχνάς, να επιστρέφεις στη φωτογραφία για να φρεσκάρεις τη μνήμη σου. Δίχως περιθώριο αμφιβολίας, ο πιο ευέλικτος κι αποδοτικός τρόπος να απαθανατίσεις μια φωτογραφία με άριστο επίπεδο λεπτομέρειας αλλά και με όποιες παραμετροποιήσεις θέλεις, είναι μια φωτογραφική μηχανή.

Πρώτος και κύριος λόγος να τις προτιμήσεις, είναι η ποιότητα εικόνας. Στη φωτεινότερη ημέρα και τη σκοτεινότερη νύχτα, μια φωτογραφική μηχανή μπορεί να αποδώσει φανταστικά, αποτυπώνοντας λεπτομέρεια και χρώματα με ελάχιστα έως ανύπαρκτα επίπεδα θορύβου. Έπειτα, η ανάλυση φωτογραφίας είναι εξαιρετικά υψηλή κι έτσι φωτογραφίες τραβηγμένες από φωτογραφική μηχανή είναι ιδανικές για εκτύπωση και καδράρισμα. Ένα ακόμη ατού των φωτογραφικών μηχανών είναι η δυνατότητα εναλλαγής φακού στην πλειοψηφία των μοντέλων, κάτι που σου επιτρέπει να έχεις την κατάλληλη σχέση zoom και ποιότητας ανά πάσα στιγμή απλώς αλλάζοντας τον φακό που χρησιμοποιείς. Από πού μπορείς, λοιπόν, να ξεκινήσεις την αναζήτησή σου για μια φωτογραφική μηχανή;

Ένα ικανότατο, εισαγωγικό μοντέλο

Αν δεν είσαι επαγγελματίας ή δεν έχεις ακόμη άριστη σχέση με τις δεκάδες ρυθμίσεις που διαθέτει μια φωτογραφική, ίσως είναι προτιμότερο να ξεκινήσεις με ένα εισαγωγικό μοντέλο παρά κάτι πιο εξεζητημένο. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως σε οποιοδήποτε τομέα θα έχεις περιορισμούς – αντιθέτως, θα μπορείς να πειραματιστείς και να βρεις ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σου. Ένα τέτοιο μοντέλο είναι η Canon 2000D, μια DSLR που κάθε αρχάριος θα πρέπει να έχει κατά νου όταν ξεκινάει το ταξίδι του με τη φωτογραφία.

 

Με κλασικό, άνετο σχήμα και μέγεθος, τη νιώθεις να γεμίζει τις παλάμες σου κι έτσι μπορείς εύκολα να τη χειριστείς, να στοχεύσεις και να κάνεις το πολυπόθητο «κλικ». Παρά το γεγονός ότι προσφέρει πληθώρα ρυθμίσεων για να προσαρμόσεις την εικόνα προτού απαθανατίσεις τη στιγμή, είναι εύχρηστη και άκρως αποτελεσματική ενώ αποθηκεύοντας τις φωτογραφίες σου στην κάρτα μνήμης δεν θα έχεις το «άγχος» ενός φιλμ που τελειώνει – τράβηξε όσες φωτογραφίες θέλεις έως ότου πετύχεις το αποτέλεσμα που αναζητάς. Για να σου κάνει τη ζωή ευκολότερη, διαθέτει επιπλέον αυτόματες ρυθμίσεις που σε βοηθούν να εστιάσεις στο θέμα της φωτογραφίας κι όχι στη βελτιστοποίηση εικόνας, όσο βρίσκεις τα πατήματά σου. Μέσω του οπτικού σκοπεύτρου, βλέπεις σε πραγματικό χρόνο όσα βλέπει και η μηχανή ενώ για πιο δύσκολες λήψεις, μπορείς κάλλιστα να αξιοποιήσεις τη μεγάλη οθόνη της εφόσον η χρήση σκοπεύτρου δεν είναι δυνατή ή εύκολη.

Μια κλασική κι ευέλικτη κάμερα

Με τον πλέον κλασικό κι αγαπημένο σχεδιασμό που οι φωτογράφοι λατρεύουν, η Nikon D5600 είναι μια αξιόλογη DSLR που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από αρχάριους όσο κι από επαγγελματίες. Εξοπλισμένη με μεγάλο αισθητήρα που αποτυπώνει φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση, καταφέρνει επίσης να διατηρεί άψογα τις υφές και τις λεπτομέρειες σε κάθε λήψη, δίνοντάς σου την ελευθερία να απαθανατίσεις ακόμη και περίτεχνες εικόνες χωρίς τον φόβο πως κάτι θα χαθεί στη «μετάφραση».

 

Πολύ χρήσιμο είναι το μεγάλο ISO που διαθέτει (100-25600), δηλαδή η ικανότητά της να προσαρμόζεται στο σκοτάδι όταν ο φωτισμός δεν είναι ιδανικός και να κρατάει αναλλοίωτες τις λεπτομέρειες παράλληλα εξαλείφοντας τον θόρυβο που αναπόφευκτα δημιουργείται λόγω του χαμηλού φωτισμού. Έτσι, ακόμη κι όταν ο χώρος και η ώρα της ημέρας δε σε βοηθούν, η κάμερά σου μπορεί να σε βοηθήσει. Πέραν αυτών, όταν οι συνθήκες είναι άψογες, εξίσου άψογες είναι και οι αυτόματες λειτουργίες της φωτογραφικής μηχανής, όπως το auto focus 39 σημείων με ανίχνευση αντίθεσης, που σου «λύνει τα χέρια» ενόσω εσύ ασχολείσαι με το σωστό καδράρισμα της φωτογραφίας και του θέματος.

Πολλές δυνατότητες σε μικρό «πακέτο»

Η Canon EOS M50 μαγνητίζει τα βλέμματα όχι μόνο για τον λιτό κι όμορφο σχεδιασμό της, αλλά και για τις δυνατότητές της. Παρά το μικρό της μέγεθος, ούσα mirrorless camera, καταφέρνει να χωρέσει πάρα πολλά σε ένα σώμα που πρακτικά χωράει σε μια τσέπη. Αρχικά, έχει αισθητήρα μεγέθους εφάμιλλου μιας DSLR, που σημαίνει μεγάλος «καμβάς» για να φιλοξενήσει τις δημιουργίες σου ενώ φυσικά, η ποιότητα εικόνας παραμένει σε κορυφαία επίπεδα. Έπειτα, διαθέτει ηλεκτρονικό σκόπευτρο που μιμείται την ευκολία που παρέχει μια (μεγαλύτερου μεγέθους) DSLR, ενώ σε στιγμές όπου δεν είναι βολικό να στοχεύσεις μέσα από εκείνο, η οθόνη της μπορεί να αλλάξει κλίση για να βλέπεις από εκεί όσα θα έβλεπε το σκόπευτρο.

 

Η οθόνη αυτή, μάλιστα, μπορεί να αποτελέσει χειριστήριο έως ένα βαθμό, καθώς μέσω αφής μπορείς να διαλέξεις εύκολα σημεία της εικόνας στα οποία θέλεις να εστιάσει η φωτογραφική μηχανή. Κι αν κάποια φωτογραφία σου θέλεις να τη μοιραστείς εύκολα με τον κόσμο, τότε μέσω των Wi-Fi ή Bluetooth μπορείς να συνδεθείς με άλλες συσκευές, όπως το smartphone σου, και να μεταφέρεις τις φωτογραφίες εκεί προτού τις ανεβάσεις στα social media ή τις στείλεις κάπου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για παράδειγμα.

Μια κορυφαία επιλογή για επαγγελματίες

Συνώνυμη με την καινοτομία και γνωστή για τις ασυμβίβαστες προτάσεις της, η Sony κυκλοφορεί την Sony α7 mirrorless φωτογραφική μηχανή που απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου. Παρότι mirrorless, διαθέτει full-frame αισθητήρα Exmor και ανταγωνίζεται τις πλέον προηγμένες DSLR, καθώς καθίσταται δυνατή η καταγραφή σε μέγεθος εφάμιλλο του 35mm. Τα 117 σημεία εστίασης προσφέρουν τεράστια ακρίβεια ενώ η ταχύτητα αυτόματης εστίασης είναι από τις πλέον υψηλές παγκοσμίως, δημιουργώντας έναν ακαταμάχητο συνδυασμό ταχύτητας και ακρίβειας που αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο σε κάθε φωτογραφία.

 

Το ηλεκτρονικό σκόπευτρο τεχνολογίας OLED παρέχει 100% κάλυψη κάδρου, που σημαίνει ότι δεν μένει εκτός η παραμικρή λεπτομέρεια από όσα «βλέπει» η κάμερα, δίνοντάς σου πλήρη εικόνα του κάδρου μαζί με υψηλό ρυθμό ανανέωσης, υψηλή αντίθεση και ακριβή απόδοση χρώματος χωρίς παραμορφώσεις. Επίσης, το ταχύτατο κλείστρο της κάμερας εγγυάται πως ακόμη και σε περιπτώσεις όπου φωτογραφίζεις κάτι εν κινήσει, η ποιότητα του τελικού αποτελέσματος θα είναι καθαρή και χωρίς ανεπιθύμητες παραμορφώσεις.

Για τους λάτρεις της τέχνης της φωτογραφίας

Καθαρές, σταθερές λήψεις και απαράμιλλη ποιότητα εικόνας. Τρία πολύ βασικά συστατικά για μια φοβερή φωτογραφία, και τρία από τα κύρια χαρακτηριστικά τής Olympus E-M5 Mark II, μιας φωτογραφικής μηχανής που κατασκευάστηκε για εκείνους που λατρεύουν τη φωτογραφία και θέλουν μια αξιόπιστη λύση. Εξοπλίζεται με ένα εκ των κορυφαίων συστημάτων σταθεροποίησης στον κόσμο κι έτσι μπορεί να απαθανατίζει φωτογραφίες με χαρακτηριστική ευκρίνεια, χωρίς θολώματα και ανεπιθύμητα αποτελέσματα εξαιτίας ενός μικρού κουνήματος. Από εκεί κι έπειτα, μπαίνουμε στα… βαθιά, καθώς λειτουργίες όπως η επικάλυψη εστίασης απευθύνονται σε πιο έμπειρους χρήστες φωτογραφικών μηχανών – χάρη σε αυτό, για παράδειγμα, μπορείς εύκολα να «παίξεις» με το εστιακό βάθος στην ίδια εικόνα για αποτελέσματα πέρα από κάθε φαντασία.

 

Στο κομμάτι της ανάλυσης, τα 40 Megapixel της μηχανής εγγυώνται μοναδικά αποτελέσματα συνδυάζοντας οκτώ διαδοχικές φωτογραφίες σε μία εξαιρετικά υψηλής ποιότητας εικόνα. Οποιαδήποτε λεπτομερής εικόνα, οποιουδήποτε είδους, θα διατηρεί τις υφές και λεπτομέρειες αναλλοίωτες μιας και τα τόσα δείγματα της ίδιας εικόνας ουσιαστικά καλύπτουν τα όποια «αδύναμα» στοιχεία της φωτογραφίας. Με όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα, όπως ασύρματη συνδεσιμότητα για εύκολη επικοινωνία και διαμοιρασμό αρχείων προς άλλες συσκευές, η Olympus E-M5 Mark II ανάγεται σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές.

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -