Παρασκευή, 29 Μαρτίου,2024

ΑρχικήΕπιστήμη και τεχνολογίαΑναπτύσσεται ανώδυνο τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού

Αναπτύσσεται ανώδυνο τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού



 

Τα τεστ λήψης δείγματος για την ανίχνευση του κορονοϊού είναι δυσάρεστα και επώδυνα. Αναζητούνται τρόποι για να γίνει η διαδικασία αυτή πιο ευχάριστη 

Οι μέθοδοι λήψης δειγμάτων από τον φάρυγγα ή την μύτη για να γίνει ο διαγνωστικός έλεγχος για τον κορωνοϊό είναι αρκετά δυσάρεστοι ως και επώδυνοι σε ορισμένες περιπτώσεις. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Surrey στην Βρετανία υποστηρίζουν ότι ο κορωνοϊός προκαλεί αλλοιώσεις στο σμήγμα, μια λιπαρή ουσία που εκβάλλεται από αδένες μέσα από το θύλακα της τρίχας. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι αλλοιώσεις αυτές μπορούν να εντοπιστούν και άρα να υποδείξουν την παρουσία του κορωνοϊού. Το σημαντικό είναι ότι το δείγμα μπορεί να ληφθεί με κάποιο σφουγγαράκι που θα τρίβει κάποιος ελαφρά στο πρόσωπο, τον λαιμό ή την πλάτη του εξεταζόμενου. Όπως είναι ευνόητο αυτή η διαδικασία είναι ανώδυνη και σε περίπτωση που αποδειχθεί αποτελεσματική θα μπορεί να αντικαταστήσει τις υπάρχουσες.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια δοκιμή μικρής κλίμακας στην οποία πήραν μέρος 67 άτομα. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αφού το τεστ που ανέπτυξαν είχε ποσοστά επιτυχίας σε ορισμένες περιπτώσεις που ξεπέρασαν το 80% ενώ υψηλά ήταν και τα ποσοστά έγκυρων αποτελεσμάτων δηλ. της αποφυγής εμφάνισης ψευδών θετικών/αρνητικών αποτελεσμάτων. Οι ερευνητές μελετούν τα ευρήματα της μελέτης ώστε να προχωρήσουν στις απαραίτητες βελτιώσεις της μεθόδου για να φτάσει σε παρόμοια επίπεδα αξιοπιστίας με τις υπάρχουσες μεθόδους ώστε να μην ταλαιπωρούνται όσοι εξετάζονται ειδικά εκείνοι που για διαφόρους λόγους είναι υποχρεωμένοι να κάνουν πολύ συχνά τεστ για τον κορωνοϊό.

 

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -