Πέμπτη, 18 Απριλίου,2024

ΑρχικήΑθλητικάΈνα σπίτι και 660 χιλιάδες δολάρια για την Ολυμπιονίκη Ντίας

Ένα σπίτι και 660 χιλιάδες δολάρια για την Ολυμπιονίκη Ντίας



Ύστερα από 22 συνεχείς συμμετοχές στους Ολυμπιακούς Αγώνες (από το 1924, με εξαίρεση το μποϊκοτάζ στη Μόσχα το 1980), οι Φιλιππίνες μπορούν τελικά να γιορτάσουν το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία τους.

Το κατάκτησε η αρσιβαρίστρια Χάιντιλιν Ντίας, στην κατηγορία των 55 κιλών. Αφού φόρεσε στο στήθος το ασημένιο στο Ρίο το 2016, στην ίδια κατηγορία, αποφάσισε να ξεπεράσει όχι μόνο τον εαυτό της, αλλά και τον συναγωνισμό.

Με 224 κιλά, μπροστά από την Κινέζα Κιουγιούν Λιάο (223) και την Ζουλφίγια Τσισχάνλο από το Καζακστάν (213) δεν πήρε μόνο την πρώτη θέση αλλά δημιούργησε και νέο Ολυμπιακό ρεκόρ.

«Είμαι 30 χρονών και δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να επιτύχω ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Σοκαρίστηκα που το κατάφερα, μετά από δύο χρόνια στη Μαλαισία, μακριά από την οικογένειά μου για δουλειά (είναι λοχίας των Φιλιππίνων στην Πολεμική Αεροπορία) και λόγω της πανδημίας», δήλωσε η αθλήτρια, που μπήκε στην ιστορία της χώρας της.

Η σημασία της επιτυχίας της Ντίας μπορεί να γίνει κατανοητή καλύτερα λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό αριθμό των Ολυμπιακών μεταλλίων που είχαν συλλεχθεί από τις Φιλιππίνες: μόνο 10, εκ των οποίων τα 3 είναι ασημένια και τα 7 χάλκινα.

Ποτέ το χρυσό όμως μέχρι τώρα. Γι΄ αυτό και οι Φιλιππίνες αποφάσισαν να γιορτάσουν το επίτευγμα με μεγαλοπρέπεια. Ως επίσημη αναγνώριση, η Χάιντιλιν Ντίας θα λάβει από την κυβέρνηση της χώρας της, σε συνεργασία με μια κοινοπραξία ιδιωτικών εταιρειών, 33 εκατομμύρια πέσος (ποσό ίσο με 660 χιλιάδες δολάρια), καθώς κι ένα σπίτι.

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ