Πέμπτη, 23 Μαΐου,2024
ΑρχικήΕπιστήμη και τεχνολογίαΤεχνολογία διάγνωσης δερματικών παθήσεων από την Google

Τεχνολογία διάγνωσης δερματικών παθήσεων από την Google 

H Google παρουσίασε μια εφαρμογή την οποία χαρακτηρίζει «βοηθητικό εργαλείο δερματολογίας». Πρόκειται για ένα σύστημα που χρησιμοποιεί τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης η οποία εντοπίζει δερματικές παθήσεις όπως επίσης και προβλήματα που μπορεί να έχουν εμφανισθεί στα νύχια και τα μαλλιά.

Χρειάστηκαν τρία χρόνια προσπαθειών για να αναπτυχθεί η εφαρμογή η οποία εκπαιδεύθηκε μελετώντας 65 χιλιάδες εικόνες διαγνωσμένων δερματικών παθήσεων κάθε είδους. Στην συνέχεια το σύστημα τροφοδοτήθηκε με δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες που απεικονίζουν υγιές δέρμα σε όλο το σώμα αλλά και με εκατομμύρια φωτογραφίες που έχουν καταγράψει κατά καιρούς διάφοροι άνθρωποι από σημεία του δέρματος τους η όψη των οποίων τους προκαλούσε ανησυχία.

Ο χρήστης στέλνει στην εφαρμογή εικόνες από το σημείο του δέρματος που αντιμετωπίζει ή πιστεύει ότι κάποιο πρόβλημα. Εκτός από την αποστολή φωτογραφιών ο χρήστης της εφαρμογής πρέπει να απαντήσει και σε ένα ερωτηματολόγιο. Σύμφωνα με την Google η εφαρμογή μπορεί να αναγνωρίζει 288 δερματικές παθήσεις αλλά τα στελέχη της εταιρείας τονίζουν ότι δεν πρόκειται για διαγνωστικό εργαλείο ούτε θα δίνει θεραπευτικές συμβουλές ή οδηγίες.

Πάντως η εφαρμογή έλαβε πιστοποίηση για χρήση ως ιατρικό εργαλείο στην Ευρώπη. Σύμφωνα με ειδικούς στον καρκίνο η πρόοδος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να δημιουργούν εξατομικευμένες και άρα πιο αποτελεσματικές θεραπείες σε ασθενείς.

Η Google αποφάσισε να προχωρήσει στην δημιουργία αυτής της εφαρμογής όταν είδε ότι υπάρχουν ετησίως περί τις δέκα δισ. αναζητήσεις στην μηχανή αναζήτησης της εταιρείας στις οποίες οι χρήστες αναζητούν πληροφορίες για το δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά.  

 

 

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ