Πέμπτη, 15 Απρίλιος,2021ΑρχικήΕπιστήμη και τεχνολογίαΔείτε εάν υπήρχαν στοιχεία σας στη μεγάλη διαρροή δεδομένων του Facebook

Δείτε εάν υπήρχαν στοιχεία σας στη μεγάλη διαρροή δεδομένων του Facebook

Τη δυνατότητα στους χρήστες του Facebook  διαπιστώσουν εάν τα email ή οι αριθμοί τηλεφώνου τους βρίσκονταν στην πρόσφατη μεγάλη διαρροή δεδομένων του κοινωνικού δικτύου δίνει η ιστοσελίδα Have I Been Pwned (https://haveibeenpwned.com/).

Στο πλαίσιο της διαρροής αυτής, στοιχεία άνω των 530 . ανθρώπων διέρρευσαν σε μια βάση δεδομένων online. Σε μεγάλο βαθμό αυτά τα στοιχεία αποτελούνταν από αριθμούς τηλεφώνων. Το Facebook λέει πως τα δεδομένα προέρχονται από μια παλιά παραβίαση του 2019, μα οργανώσεις την προστασία των προσωπικών δεδομένων πραγματοποιούν έρευνες για το θέμα.

To κοινωνικό δίκτυο λέει ότι βρήκε την εν λόγω παραβίαση και έλυσε το πρόβλημα πάνω από ενάμιση χρόνο πριν, ωστόσο οι πληροφορίες αυτές έχουν πλέον αναρτηθεί δωρεάν σε ένα forum για , αποτέλεσμα να είναι ευρέως διαθέσιμες.

Όπως αναφέρει το BBC, η βάση δεδομένων αυτή καλύπτει 533 εκατομμύρια σε 106 χώρες, σύμφωνα με που ανέλυσαν τα δεδομένα. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας στα social media, είναι και 617.722 χρήστες από την και 152.321 χρήστες από την Κύπρο.

Για κάθε έναν από αυτούς τους χρήστες δεν είναι διαθέσιμα όλα τα στοιχεία, μα, σύμφωνα με τον Τρόι Χαντ, ειδικό σε θέματα που διαχειρίζεται το Have I Been Pwned, διέρρευσαν 500 εκατ. αριθμοί τηλεφώνων και μόλις λίγα εκατομμύρια διευθύνσεις email.

Ο Χαντ έβαλε τη λειτουργία αναζήτησης αριθμού τηλεφώνου από traffic άνευ προηγουμένου στην ιστοσελίδα του, στον απόηχο της είδησης της διαρροής. Μέχρι πρόσφατα, ήταν δυνατή η αναζήτηση μόνο email.

Οι επισκέπτες στο site  να βάλουν τον αριθμό τηλεφώνου τους στη μπάρα αναζήτησης και θα ενημερωθούν εάν ήταν μεταξύ των στοιχείων που περιλαμβάνονταν στη συγκεκριμένη διαρροή.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη βάση δεδομένων φέρεται να ήταν και ο αριθμός τηλεφώνου του ίδιου του ιδρυτή του κοινωνικού δικτύου, Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Σχετικό screenshot ανέβασε ο ερευνητής ασφαλείας Ντέιβ Γουόκερ.

Το screenshot υποδεικνύει επίσης ότι ο Ζάκερμπεργκ χρησιμοποιούσε την πλατφόρμα messaging Signal, η οποία χρησιμοποιεί end-to-end κρυπτογράφηση και δεν ανήκει στο Facebook.

Σημειώνεται πως το Facebook  από τους χρήστες του να βάζουν αριθμούς τηλεφώνου από το 2011, επικαλούμενο ασφαλείας, καθώς επιτρέπει «two-factor authentication» (έλεγχο ταυτότητας παραγόντων), για να επιβεβαιώνεται μέσω μηνύματος σε κινητό η απόπειρα εισόδου σε έναν λογαριασμό.

 

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -