Τετάρτη, 12 Μάι,2021ΑρχικήΕπιστήμη και τεχνολογίαΑνακαλύφθηκε νέος εξωπλανήτης και έγινε απευθείας φωτογράφιση του

Ανακαλύφθηκε νέος εξωπλανήτης και έγινε απευθείας φωτογράφιση του

 

Οι ερευνητές έδωσαν στην δημοσιότητα μια από τις απευθείας εικόνες που κατέγραψαν από άστρο και τον πλανήτη που εικονίζεται κάτω δεξιά με το γράμμα b. Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα που θα βοηθήσει στην μελέτη του σχηματισμού πλανητικών συστημάτων και ειδικά γιγάντων αερίου σαν τον Δία

 

 

 

Ερευνητές στην Ολλανδία εντόπισαν έναν νέο πλανήτη από το ηλιακό μας σύστημα καταφέρνοντας μάλιστα να πραγματοποιήσουν απευθείας παρατηρήσεις και οπτικές καταγραφές του. Το YSES2 ένα άστρο που βρίσκεται σε απόσταση 359 ετών φωτός μακριά από την Γη. Είναι ένα πολύ νεαρό άστρο ηλικίας 13,9 εκατ. ετών αλλά όπως φαίνεται έχει ήδη αρχίσει να σχηματίζεται εκεί ένα πλανητικό σύστημα.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον αστρονόμο Αλεξάντερ Βον του Αστεροσκοπείου Leiden στην Ολλανδία εντόπισαν έναν γιγάντιο πλανήτη αερίου με μάζα 6,3 φορές μεγαλύτερη από αυτή του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας του, του Δία. Όπως συνηθίζεται ο εξωπλανήτης πήρε το όνομα του μητρικού άστρου του και αφού είναι ο πρώτος πλανήτης που εντοπίζεται σε αυτό το σύστημα θα προστεθεί το γράμμα b στο όνομα του. Αν εντοπιστεί και άλλος πλανήτης θα προστεθεί το γράμμα c κοκ.

Οι ερευνητές κατάφεραν να απευθείας παρατηρήσεις του YSES2b και καταγράψουν και κάποιες εικόνες του. Η ανακάλυψη έγινε με την του ισχυρού τηλεσκοπίου VLT του Νότιου Ευρωπαϊκού Αστεροσκοπείου στην έρημο Ατακάμα στην Χιλή και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο πλανήτης βρίσκεται πολύ μακριά από το μητρικό του άστρο.

«Η απόσταση του πλανήτη από το άστρο του δημιουργεί προβληματισμό αφού δεν ταιριάζει σε κανένα από μοντέλα σχηματισμού των μεγάλων πλανητών αερίου. Αν ο πλανήτης σχηματίστηκε στην θέση στην οποία βρίσκεται τώρα πολύ μακριά από το άστρο του αυτό θα ότι δεν θα είναι ένας ελαφρύς αλλά ένας πολύ βαρύς πλανήτης αφού δεν υπάρχουν πολλά υλικά σε τέτοιες αποστάσεις από το άστρο για να σχηματιστεί ένας μεγάλος πλανήτης άρα ότι υλικό υπήρχε εκεί το έχει πάρει αυτός. Αν στην δημιουργία του πλανήτη στην θέση που βρίσκεται έπαιξαν ρόλο διάφορες βαρυτικές δυνάμεις δεν χρειάστηκαν πολλά υλικά και να είναι πιο ελαφρύς. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να σχηματίστηκε ο πλανήτης στο άστρο του και κάποια κοσμικά φαινόμενα να τον απομάκρυναν» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics». Η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική εκτός των άλλων αφού  η μελέτη του συγκεκριμένου πλανήτη θα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τον σχηματισμό των γιγάντων αερίου σαν τον Δία στο Σύμπαν.

 

 

 

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -