Στα «δίχτυα» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έπεσαν Έλληνες φορολογούμενοι που επιχείρησαν να αποκρύψουν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις που απέκτησαν στο εξωτερικό.
Οι ελεγχόμενοι έχουν ήδη παραλάβει «ραβασάκι» από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ προκειμένου να προσέλθουν με τον φάκελο τους στην οικεία ΔΟΥ προκειμένου να αποδείξουν πώς απέκτησαν τα συγκεκριμένα εισοδήματα και στη συνέχεια να τα συμπληρώσουν στις συμπληρωματικές δηλώσεις που είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν.
Η διαδικασία θα οδηγήσει σε έκδοση εκκαθαριστικών με τον φόρο που αντιστοιχεί στα εισοδήματα που είχαν «ξεχάσει» να δηλώσουν. Τα παραπάνω αποκάλυψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής από το βήμα του 6ου συνεδρίου «Thessaloniki Summit» επισημαίνοντας ότι «όπως πέρυσι έτσι και φέτος έχουμε εντοπίσει φορολογούμενους οι οποίοι είχαν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις κλπ στο εξωτερικό τα οποία δεν τα έχουν δηλώσει.
Τα στοιχεία αυτά μας ήρθαν από την ανταλλαγή πληροφοριών και τους έχουμε ειδοποιήσει να έρθουν να τα δηλώσουν».
Προκειμένου να ξεπεραστούν ακόμα και τα εμπόδια που βάζει η πανδημία στην προσωπική παρουσία των ελεγχόμενων, η ΑΑΔΕ έχει δώσει τη δυνατότητα να αποσταλούν με φωτοαντίγραφο οι κινήσεις του τραπεζικού τους λογαριασμού.
Σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, «κατ’ εξαίρεση, γίνεται δεκτό ότι στις περιπτώσεις αυτές, θα μπορεί να χρησιμοποιείται κάθε πρόσφορο δικαιολογητικό για τον καθορισμό του τελικού φορολογητέου ποσού των συντάξεων αλλοδαπής, όπως το αντίγραφο της κίνησης του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη από τον ασφαλιστικό οργανισμό της αλλοδαπής».
Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος υποβάλει δήλωση στην οποία τα δηλούμενα ποσά ταυτίζονται με τα ποσά που αναφέρονται στο email που έλαβε από τη Φορολογική Διοίκηση, δεν απαιτείται η προσκόμιση των δικαιολογητικών. Για όσους επιχειρήσουν να αγνοήσουν την πρόσκληση της ΑΑΔΕ, οι ελεγκτές ετοιμάζουν βαρύ λογαριασμό προσδιορίζοντας το φόρο κατ΄ εκτίμηση με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων έχουν προκύψει από τα στοιχεία που παραλαμβάνει η ΑΑΔΕ κάθε χρόνο από τις αρμόδιες αρχές άλλων κρατών στο πλαίσιο διοικητικής συνεργασίας. Περισσότερες από 70 χώρες στέλνουν στοιχεία στην Ελλάδα για εισοδήματα όπως τόκοι, τραπεζικές καταθέσεις κι άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα όπως μετοχές, ομόλογα, κ.α.
Η ανταλλαγή πληροφορικών είναι αυτόματη και υποχρεωτική από το 2016 στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών που έχουν συναφθεί με βάση το μοντέλο του ΟΟΣΑ.
Όλες οι πληροφορίες συνοδεύονται από αναλυτικά στοιχεία ταυτοποίησης του δηλωτέου προσώπου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΦΜ, ημερομηνία και τόπος γέννησης) τον αριθμό του δηλωτέου λογαριασμού, στοιχεία ταυτοποίησης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, την αξία και το υπόλοιπο του λογαριασμού.
Τόσο για τους προϋπάρχοντες λογαριασμούς όσο και για τους νέους λογαριασμούς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα προσδιορίσουν την κατοικία των προσώπων που μπορεί να γίνει με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες και αν όχι μέσω αυτοπιστοποίησης.
Τα στοιχεία αυτά, μόλις φθάσουν στις ελληνικές φορολογικές αρχές, διασταυρώνονται με τις φορολογικές δηλώσεις. Εάν προκύπτουν διαφορές ανάμεσα στα τραπεζικά στοιχεία και τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων, ο φορολογούμενος καλείται να προσκομίσει αναλυτικά στοιχεία για τα προηγούμενα έτη έτσι ώστε να δικαιολογήσει τα ποσά