Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου,2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠολιτική πίεση στην κυβέρνηση για νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία»

Πολιτική πίεση στην κυβέρνηση για νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία»



Η νέα γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους πέραν του ευρύτερου ζητήματος που αφορά στο πεδίο της δημόσιας ασφάλειας, επαναφέρει στο προσκήνιο και το αίτημα της νομικής αναγνώρισης του όρου «γυναικοκτονία», την οποία ζητούν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε χθες ότι προσωπικά συμφωνεί με τον όρο γυναικοκτονία, όπως και ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι υπάρχει ένα ζήτημα που αναφέρεται στο θέμα της ποινικής διαχείρισης.


Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξηγήσει στο πρόσφατο παρελθόν τους λόγους για τους οποίους αποδέχεται τον όρο γυναικοκτονία για τον δημόσιο διάλογο «διότι αυτό επιβάλλει το σπάσιμο της σιωπής», όπως έχει πει, αλλά θεωρεί ότι «δεν πρέπει να αποκτήσει ιδιαίτερη και ξεχωριστή νομική κατοχύρωση».

Για το εάν υπάρχει πρόθεση στην κυβέρνηση ο όρος αυτός να αποκτήσει και νομική υπόσταση, είχε ερωτηθεί ο κ. Μητσοτάκης και στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που είχε παραχωρήσει τον Σεπτέμβριο του 2022 στην ΔΕΘ και είχε τονίσει:

«Αποδέχομαι τον όρο καταρχάς. Αποδέχομαι τον όρο γιατί θέλω να προσδιορίσω με αυτό τον τρόπο ότι τα εγκλήματα αυτά τα οποία τα χαρακτηρίζαμε «εγκλήματα πάθους» και τα κρύβαμε κάτω από το χαλί -θεωρούσαμε ότι λίγο-πολύ ήταν μέρος της εγκληματικής δραστηριότητας η οποία μπορεί να υπήρχε στη χώρα, ότι μπορεί να «έφταιγε και λίγο η γυναίκα που το προκάλεσε»- πρέπει να αποκτήσουν έναν ιδιαίτερο χαρακτηρισμό, ο οποίος όμως -δεν ξέρω αν το υπονοείτε ή αν απλά το ρωτάτε- δεν πρέπει να αποκτήσει ιδιαίτερη και ξεχωριστή νομική κατοχύρωση».


Όπως είχε πει ο κ. Μητσοτάκης «έχουμε ήδη ένα εξαιρετικά αυστηρό νομικό πλαίσιο για τις ανθρωποκτονίες και δεν μπορώ να δεχτώ ότι μία γυναικοκτονία, δηλαδή μία δολοφονία μιας γυναίκας η οποία έχει ως αιτία το ίδιο της το φύλο είναι πιο απεχθής από τη δολοφονία ενός παιδιού ή από τη δολοφονία ενός ηλικιωμένου».

«Κατά συνέπεια, ναι στον όρο «γυναικοκτονία» για τον δημόσιο διάλογο, για την αύξηση της ευαισθητοποίησης για ένα πραγματικό πρόβλημα το οποίο υπήρχε πάντα στην ελληνική κοινωνία αλλά το κρύβαμε κάτω από το χαλί. Ναι, σε όλες τις δράσεις εκείνες που δίνουν τη δυνατότητα στις γυναίκες να καταφύγουν σε κάποιον ο οποίος να τους υποστηρίξει, αν αισθάνονται ότι είναι αντικείμενα άσκησης βίαιων συμπεριφορών ή εάν υποψιάζονται ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Ναι σε όλα τα τμήματα τα οποία αναπτύσσονται στην Ελληνική Αστυνομία.

»Έχουμε εδώ στη Θεσσαλονίκη τμήματα υποστήριξης κατά της οικογενειακής βίας. Είναι μία νέα ενασχόληση για την Ελληνική Αστυνομία. Θα χρειαστεί χρόνο να εκπαιδεύσουμε τους αστυνομικούς μας ότι και αυτή η εγκληματικότητα χρειάζεται μία ξεχωριστή αντιμετώπιση. Και ναι, να μιλάμε και να χρησιμοποιούμε τον όρο «γυναικοκτονία» δημόσια, στο δημόσιο διάλογο, διότι αυτό επιβάλλει το σπάσιμο της ομερτά, της σιωπής γύρω από μία σειρά από εγκλήματα τα οποία έχουν αυτά τα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά», είχε προσθέσει ο πρωθυπουργός.

«Δεν αλλάζει όμως το αποτέλεσμα, δολοφονία είναι»

Πριν από τρεις μήνες, σε τηλεοπτική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, τον Ιανουάριο του 2024, στην δημόσια τηλεόραση, ο κ. Μητσοτάκης είχε χρησιμοποιήσει και ο ίδιος τον όρο λέγοντας πως είναι πολύ σύνθετο το πρόβλημα των γυναικοκτονιών.

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου «βλέπω να χρησιμοποιείτε τη λέξη γυναικοκτονίες εδώ, αλλά αρνείστε να τη χρησιμοποιήσετε νομικά ως κυβέρνηση», ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα είναι δολοφονίες.

– Ενώ σας ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ να την χρησιμοποιήσετε και νομικά. Γιατί;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί η γυναικοκτονία είναι η αναγνώριση, η λέξη από μόνη της, είναι η αναγνώριση ενός εγκλήματος, μιας δολοφονίας, με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δεν αλλάζει όμως το αποτέλεσμα, δολοφονία είναι. Και στο κάτω – κάτω εμείς ήμασταν αυτοί που αυστηροποιήσαμε τις ποινές, ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τις ποινές για τέτοιου είδους εγκλήματα. Άρα, τώρα αυτή η κριτική νομίζω ότι δεν έχει καμία απολύτως υπόσταση.

Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει παράλληλα την σημασία που έχει το «panic button», το οποίο έχει ενεργοποιηθεί πολλές φορές και έχει σώσει ανθρώπινες ζωές, καθώς και η γραμμή υποστήριξης – το 1555 – και τα γραφεία οικογενειακής βίας στα αστυνομικά τμήματα.




Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ