Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου,2024
ΑρχικήΥγείαΟικονομική εξυγίανση, ψηφιακός μετασχηματισμός και ανάπτυξη νέων υπηρεσιών στο ΙΦΕΤ

Οικονομική εξυγίανση, ψηφιακός μετασχηματισμός και ανάπτυξη νέων υπηρεσιών στο ΙΦΕΤ



Σημαντικές αλλαγές συντελούνται το τελευταίο διάστημα στο ΙΦΕΤ με στόχο, την καλύτερη πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες που δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας στη χώρα μας καθώς και για την ομαλότερη και αποδοτικότερη λειτουργία του Ινστιτούτου. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΙΦΕΤ, Γιάννη Σωτηρίου, το  νέο επιχειρησιακό σχέδιο για το Ινστιτούτο βασίζεται στην ανάδειξη του συνόλου των δυνατοτήτων του και τον μετασχηματισμό του σε ένα σύγχρονο φορέα καινοτομίας και τεχνολογίας στο χώρο της υγείας.

  1. Ποιος είναι ο ρόλος του ΙΦΕΤ και ποιες οι δυνατότητες του;

Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας είναι ο επιχειρησιακός βραχίονας του Ε.Ο.Φ. Είναι ένας αυτοχρημαδοτούμενος οργανισμός που υποστηρίζει το έργο Ε.Ο.Φ. και του Υπουργείου Υγείας, αναλαμβάνοντας να αναπτύξει και να διαχειριστεί έργα που συμβάλλουν στη θεραπεία, στην αντιμετώπιση σπάνιων ασθενειών και στην προάσπιση της δημόσιας υγείας. Το Ινστιτούτο είναι περισσότερο γνωστό για το πρόγραμμα πρόσβασης σε φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, το οποίο αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο που λίγες χώρες στην Ευρώπη έχουν. Όμως οι δυνατότητες του σίγουρα δεν σταματούν εκεί. Το ΙΦΕΤ έχει  εξειδικευμένη τεχνογνωσία και διαθέτει έναν πυρήνα ανθρώπων που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αναλάβουν και να φέρουν εις πέρας πολύ μεγάλες προκλήσεις. Στο λειτουργικό του συγκαταλέγονται ένα ερευνητικό εργαστήριο, μονάδα παραγωγής, καθώς και μονάδα ακτινοβόλησης κοβαλτίου, τα οποία αποτελούν τη βάση για να αναπτύξει ακόμα περισσότερα έργα υποστηρίζοντας το έργο του Ε.Ο.Φ.

  1. Από που προέρχονται οι προϋπολογισμοί του ΙΦΕΤ;

Το Ινστιτούτο είναι ένας 100% αυτοχρημαδοτούμενος οργανισμός. Αναπτύσσει και χρηματοδοτεί τις δράσεις του αποκλειστικά από τις υπηρεσίες που παρέχει, χωρίς καμία επιχορήγηση από το κρατικό προϋπολογισμό

  1. Ποια είναι η διαδικασία προμήθειας φαρμάκων και υλικών;

Η επιλογή των φαρμάκων που καλείται να προμηθευτεί το Ινστιτούτο γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ε.Ο.Φ. Με βάση την εντολή του Ε.Ο.Φ., το Ινστιτούτο αναζητεί αρχικά στην ευρωπαϊκή και έπειτα στην αμερικάνικη αγορά τα συγκεκριμένα προϊόντα που βρίσκονται σε έλλειψη, ενημερώνει τον Ε.Ο.Φ. για τα αποτελέσματα της έρευνας και με βάση την εντολή του Ε.Ο.Φ. προχωρά στις διαδικασίες εισαγωγής και διακίνησης των προϊόντων για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η έλλειψη.

Έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ψηφιακού εκσυγχρονισμού όλων των διαδικασιών προμήθειας, με στόχο να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη διαφάνεια, ταχύτητα και ποιότητα στις υπηρεσίες που προσφέρουμε. Εκπαιδεύσαμε γρήγορα το προσωπικό στη διενέργεια ηλεκτρονικών διαγωνισμών και, με σταθερά βήματα, θα προχωρήσουμε για πρώτη φορά στη δημιουργία ψηφιακού μητρώου προμηθευτών, ηλεκτρονικής παραγγελίας και χρήσης σύγχρονων εργαλείων και αλγορίθμων για τη βελτιστοποίηση του προγραμματισμού κάθε προμήθειας.

  1. Πως κινήθηκε εν μέσω πανδημίας το ΙΦΕΤ. Συγκεκριμένα για το κομμάτι του εμβολιασμού;

Το Ινστιτούτο έχει διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας που ίσως λίγοι γνωρίζουν. Στην πρώτη φάση της πανδημίας προσέφερε τις υπηρεσίες του για την προμήθεια μεγάλου μέρους των Μέσων Ατομικής Προστασίας.

Στη δεύτερη φάση της πανδημίας, από τον Νοέμβριο του 2020 και μετά, η συμμετοχή του Ινστιτούτου στην προετοιμασία του εμβολιαστικού προγράμματος και της αντιμετώπισης του πανδημικού κύματος έγινε ακόμα μεγαλύτερη. Μέσα σε διάστημα 3 μηνών, διαχειριστήκαμε και εκτελέσαμε με επιτυχία περισσότερους από 9 μεγάλους διαγωνισμούς εξασφαλίζοντας στη χώρα τις βελόνες και σύριγγες για την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος, τα rapid test για τον διαγνωστικό έλεγχο της covid-19, αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Ταυτόχρονα ολοκληρώσαμε 2 μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα προμήθειας, ένα για το φάρμακο Veklury, που χρησιμοποιείται ευρέως στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση των περιστατικών COVID-19 και ένα δεύτερο για την προμήθεια επιπλέον συριγγών και βελονών για το εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα.

  1. Ποια είναι τα επόμενα βήματα αναδιάρθρωσης του Ινστιτούτου;

Το επιχειρησιακό μας σχέδιο έχει ως βασικό στόχο την ανάδειξη του συνόλου των δυνατοτήτων του Ινστιτούτου και τον μετασχηματισμό του σε ένα σύγχρονο φορέα καινοτομίας και τεχνολογίας στο χώρο της υγείας. Το πρώτο βήμα αφορά στον εκσυγχρονισμό των εσωτερικών μας διαδικασιών, οι οποίες θα ενισχύσουν την ανάπτυξη μιας κουλτούρας ευθύνης με προσήλωση σε στόχους και αποτελέσματα. Πρόσφατα ολοκληρώσαμε με επιτυχία την διάθεση στην Ελλάδα ενός μοναδικού φαρμάκου, νωρίτερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης. Η πρόσβαση σε πρωτοποριακές θεραπείες αποτελεί ένα συλλογικό μας στόχο και ο εκσυγχρονισμός των εσωτερικών μας διαδικασιών θα μας επιτρέψει να το πετύχουμε γρηγορότερα. 

Το επόμενο βήμα είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός που θα οδηγήσει στη σταδιακή μεταφορά όλων των διαδικασιών μας σε περιβάλλον cloud, την ψηφιοποίηση των δεδομένων μας με σκοπό την βαθύτερη ανάλυση τους, και την διασύνδεση της εταιρείας με όλους τους φορείς με τους οποίους συνεργάζεται.

Και τέλος, είναι η διεύρυνση των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου με την ανάπτυξη έργων στους τομείς των προμηθειών, της έρευνας και ανάπτυξης και των νέων τεχνολογιών.

  1. Πως μπορούν να διορθωθούν οι ταμειακές ροές του;

Το Ινστιτούτο πέτυχε μια σημαντική αύξηση εσόδων τη τελευταία δεκαετία, η οποία όμως συνοδεύτηκε από μια αντίστοιχη μείωση των ταμειακών του διαθεσίμων. Για έναν οργανισμό, ο οποίος δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά καλείται να προμηθευτεί ανά πάσα στιγμή φάρμακα υψηλού κόστους και άρα να έχει οικονομικές υποχρεώσεις, η σταθερότητα των ταμειακών της διαθεσίμων είναι μια προτεραιότητα. Έχουμε λοιπόν ξεκινήσει την επαναδιαπραγμάτευση των τιμών αγοράς σε πολλά φάρμακα, των οποίων οι τιμές παρέμεναν σταθερές για χρόνια και χωρίς επαναξιολόγηση της αγοράς τους, εξασφαλίζοντας χαμηλότερες τιμές και καλύτερους όρους αποπληρωμής. Θα επαναξιολογήσουμε τα λειτουργικά μας κόστη και θα αναζητήσουμε τρόπους μεγιστοποίησης της λειτουργικής αποδοτικότητας του Οργανισμού. Και φυσικά θα αναπτύξουμε νέα έργα και δράσεις, ενισχύοντας τα έσοδα της εταιρείας πέραν της δραστηριότητα εισαγωγής και προμήθειας φαρμάκων.

  1. Εξηγήστε μας παρακαλώ τι ακριβώς συμβαίνει με τη συμφωνία της ASPEN;

Τα τελευταία χρόνια το ΙΦΕΤ προμηθευόταν συγκεκριμένα φάρμακα από εταιρεία με έδρα στο Ντουμπάι. Δυστυχώς η συγκεκριμένη εταιρεία φαίνεται ότι ήταν σε ελεγκτική διαδικασία και έρευνα από τις Ευρωπαϊκές Αρχές για πρακτικές υπερτιμολογήσεων. Στην περίπτωση του ΙΦΕΤ, η διαφορά της τιμής στην προμήθεια των φαρμάκων αφορά αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες από την αρχή του χρόνου το ΙΦΕΤ πέτυχε νέα συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο μείωση τιμής κατά 72%, αλλά και επιστροφή της χρηματικής διαφοράς μεταξύ παλαιάς και νέας τιμής. Το όφελος ήταν διπλό στο πλαίσιο μίας ολιστικής προσπάθειας εξυγίανσης του ΙΦΕΤ.

 

 

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ