Ο Δήμος Χαλανδρίου δημιούργησε ένα βίντεο με πολύτιμες φωτογραφίες – ντοκουμέντα της παρουσίας των Μικρασιατών προσφύγων στο Χαλάνδρι, ως ελάχιστο φόρο τιμής.
Σημειώνεται ότι, περίπου 150 οικογένειες εγκαταστάθηκαν στο Χαλάνδρι την περίοδο 1926-27. Ο «παλιός» συνοικισμός ήταν ένας καταυλισμός με ξύλινες παράγκες στο χώρο που περικλειόταν από τις οδούς Βασιλέως Γεωργίου, 25ης Μαρτίου και Παπανικολή (όπου βρισκόταν και ο σταθμός του τραίνου που πήγαινε στο Λαύριο), με κέντρο τις οδούς Καλογρέζης, Παπαρηγοπούλου και Σουρή.
Ο Νέος Συνοικισμός δημιουργήθηκε το 1936 σε μεγάλη έκταση, δίπλα στη λεωφόρο Κηφισίας και τον ποταμό Καλαμά. Στην περιοχή αυτή με κεντρικό άξονα την οδό Καρελλά χτίστηκαν τα πρώτα πέτρινα σπίτια των δύο δωματίων και αποκτήθηκαν και τα πρώτα οικόπεδα.
«Παραδειγματιζόμαστε από τα ανεξάντλητα αποθέματα δύναμης των ανθρώπων που μπορούν πάντοτε, όποια συμφορά κι αν τους βρει, να ξανασηκώνονται όρθιοι ξεκινώντας τη ζωή τους από την αρχή. Να ξαναστεριώνουν τις οικογένειες και τη χώρα τους, με μόνο εφόδιο την πίστη, τα χέρια τους, ακόμη και την απελπισία, ξανά και ξανά…», σημείωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.
Σημ.: Ευχαριστούμε θερμά τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες» Χαλανδρίου, την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας του Δήμου Χαλανδρίου, την κ. Όλγα Στεφανίδου και όλους τους Μικρασιάτες του Χαλανδρίου, που έχουν συμβάλλει στη διάσωση αυτού του πολύτιμου υλικού.