Στη σπουδαία και πολυσχιδή προσωπικότητα του Τίτου Πατρίκιου και στην ανεξίτηλη σφραγίδα του στον πολιτισμό του τόπου μας, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του, στην ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα Ποιητή.
Ενδεικτικά ο Δήμαρχος σημείωσε: «Με χαρά και τιμή αφιερώνουμε αυτή τη βραδιά σε έναν άνθρωπο που με τη σειρά του αφιέρωσε τα καλύτερά του χρόνια σε κοινωνικούς αγώνες που σημάδεψαν την πορεία του και το έργο του. Τα κοινωνικοπολιτικά συμβάντα μεταπλάθονται στα έργα του από το χρόνο, τη μνήμη, τον έρωτα, με διάθεση στοχαστική και αναστοχαστική, ενώ τα ποιητικά του θέματα συλλαμβάνονται και γράφονται βιωματικά περνώντας διαχρονικά στις συλλογικές συνειδήσεις. Πρόκειται για έναν ποιητή που διαρκώς εξελίσσεται, και αυτό είναι η δύναμή του. Αναθεωρεί, ανανεώνει τον ίδιο του το λόγο και όπως αναφέρει στις πιο αναπάντεχες στιγμές της καθημερινής ζωής τον βρίσκει η ποίηση. Ευχαριστούμε τον ποιητή που βρίσκεται σήμερα εδώ, με τη βεβαιότητα ότι το έργο του θα εμπνέει και θα συντροφεύει τις νέες γενιές ποιητών, στοχαστών, νέων ανθρώπων, όλων μας».
Ο κ. Θ. Αμπατζόγλου δεν παρέλειψε να συγχαρεί την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, τους συμμετέχοντες αλλά και τον εμπνευστή Κώστα Ζαπαντιώτη.
Ο Τίτος Πατρίκιος, με τη σειρά του ευχαρίστησε πρωτίστως τον Δήμαρχο αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Στο σύντομο λόγο του, στάθηκε σε προσωπικούς σταθμούς της ζωής του εκμυστηρευόμενος για πρώτη φορά δημόσια, εμπειρίες καθοριστικές της λογοτεχνικής του πορείας. Μιλώντας με αγάπη για το Μαρούσι, θυμήθηκε με συγκίνηση μία παλαιότερη συνάντηση που διοργάνωσε ο Δήμος, στην οποία μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Δημήτρης Μαρωνίτης και ο Ευγένιος Σπαθάρης. Στη συνέχεια, απήγγειλε πολυαγαπημένα του ποιήματα : «Στίχοι 2», «Τα ομοιώματα και τα πράγματα», «Η πύλη των λεόντων», «Ιστορία του Σίσυφου», «Η βία», «Ρόδα αειθαλή», «Το δύσκολο», «Άλλο ένα καλοκαίρι».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το έργο του Τίτου Πατρίκιου, από σημαντικούς μελετητές, που τόνισαν τη σημασία της ποίησής του και τον πλούτο που προσέφερε στη ζωή μας και στη γλώσσα μας.
Η Ελένη Αντωνιάδου, Φιλόλογος-Ερευνήτρια, η οποία έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το έργο του Τίτου Πατρίκιου στο οποίο και αναφέρθηκε, δίνοντας παράλληλα, στοιχεία της βιογραφίας και της εξέλιξής του ως ποιητή στη διάρκεια της πολυκύμαντης ζωής του.
Ο Ποιητής-Βιβλιογράφος, Δημήτρης Δασκαλόπουλος εισήγαγε το κοινό στην ποίηση του Τίτου Πατρίκιου και στην κατανόηση των σκέψεών του, που με αφοπλιστική αμεσότητα αποδίδει στα έργα του.
Ο Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής & Πολιτικής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτης Νούτσος παρουσίασε το θέμα Δρομέας Ποιητικών Αντιδότων, αναφερόμενος στη νέα ποιητική συλλογή του Τίτου Πατρικίου, Ο δρόμος πάλι. Μια συλλογή από έντεκα ποιήματα, στοχαστικά, με έντονη αποφθεγματικότητα, που γράφτηκαν στη διάρκεια της καραντίνας.
Ο Διδάκτωρ Φιλολογίας Μανώλης Στεργιούλης, παρουσίασε τη μονοθεματική ποιητική συλλογή «Λυσιμελής πόθος», μια συλλογή ερωτικών ποιημάτων του Τίτου Πατρικίου. Ο έρωτας αποτελεί βασικό συστατικό γνώρισμα της ποιητικής του Πατρίκιου, τη διαμορφώνει και την εξελίσσει.
Η Διδάκτωρ Φιλολογίας Αγάθη Γεωργιάδου αναφέρθηκε στον αποφθεγματικό λόγο του Ποιητή, που αναδύεται μέσα από μια βαθιά αποκρυσταλλωμένη σοφία.
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Σύμβουλος του Δημάρχου επί θεμάτων Πολιτισμού Άννα Βαγιωνά.
Εκτός από τον υπεύθυνο της εκδήλωσης Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου (ΚΕΔΑ) Νίκο Πέππα, παρευρέθηκαν ακόμη οι:
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σμυρνής
Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης
Ο Πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ Πέτρος Κόνιαρης , η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και της Επιτροπής Ισότητας Ελένη Λέκκα, η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Δήμητρα Ρώτα, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης Φανή Λέκκα
Ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αμαρουσίου Κώστας Ζαπαντιώτης
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης» Βούλα Βανδώρου
Ο Φιλόλογος και Δοκιμιογράφος Μαρία Σπυροπούλου – Θεοδωρίδου
Ο Αρχαιολόγος, στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού Διομήδης Τόλιος
Λίγα λόγια για τον Τίτο Πατρίκιο:
Ο Τίτος Πατρίκιος ανήκει στην πρώτη μεταπολεμική γενιά Ελλήνων ποιητών. Έζησε τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο σπαραγμό, οραματιζόμενος έναν καλύτερο κόσμο. Σε όλο το έργο του ο ποιητής με αποστασιοποιημένη παρατήρηση, διεισδυτικό και στοχαστικό βλέμμα, απλή και καθαρή γλώσσα ανατέμνει χαρακτήρες, στάσεις και συμπεριφορές, αναθεωρεί με νηφαλιότητα και επαναπροσδιορίζεται, προσδίδοντας στην ποίησή του προστιθέμενη αξία.