Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου,2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚορονοϊός: Καμπανάκια για την εικόνα της πανδημίας - Το τείχος ανοσίας που...

Κορονοϊός: Καμπανάκια για την εικόνα της πανδημίας – Το τείχος ανοσίας που δεν… ψηλώνει και η διασπορά του ιού



Αρχικά ο ρυθμός του εμβολιασμού που φαίνεται να παρουσιάζει εμφανή «κόπωση» και κατά δεύτερο λόγο η πολύ αργή αποκλιμάκωση του ημερήσιου αριθμού των κρουσμάτων αλλά και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ Covid στα σημαντικότερα νοσοκομεία αναφοράς.


Ειδικότερα, το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα μετρά περίπου 5.500 ραντεβού ημερησίως τον Οκτώβριο. Επιστήμονες και κυβερνητικ΄ά στελέχη περίμεναν ότι η επιβολή των περιορισμών στους ανεμβολίαστους θα άλλαζαν τα δεδομένα, όμως αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει προς το παρόν.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» προχωράει με ακόμα πιο αργούς ρυθμούς σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο κι έτσι το επιθυμητό τείχος ανοσίας του 70% και άνω εμβολιασμένων του γενικού πληθυσμού φαίνεται να πηγαίνει ακόμη πιο πίσω χρονικά, ενώ ο χειμώνας είναι πλέον προ των πυλών.




Στις αρχές Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές είχε διαπιστωθεί μια αύξηση καθώς ημερησίως είχαμε κατά μέσον όρο περίπου 20.000 εμβολιασμούς, ωστόσο αυτό το μήνα έχει πέσει και πάλι ο αρθμός των ραντεβού.

Επίσημα στοιχεία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (data.gov.gr) με μία δόση έχει εμβολιαστεί έως τώρα το 62% του γενικού πληθυσμού ή το 71,3% των ενηλίκων, ενώ ο μέσος όρος του Οκτωβρίου εκείνων που επέλεξαν να κάνουν την πρώτη δόση είναι ημερησίως περίπου 5.500, όταν τον Σεπτέμβριο ήταν σχεδόν 13.000.

Στοχεύσουν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί – Οι επόμενες κινήσεις

Το επόμενο διάστημα ίσως να δούμε νέες στοχευμένες καμπάνιες είτε σε περιοχές που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είτε σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, χωρίς όμως να υπάρχουν πολλά περιθώρια, καθώς οι περισσότερες ιδέες έχουν ήδη εφαρμοστεί, επιβεβαιώνοντας πως το κοινό που δεν έχει κάνει σήμερα το εμβόλιο είναι και το πιο δύσκολο.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους μάλιστα σε ερώτηση σχετικά με το αν η κυβέρνηση εξετάζει να δοθούν κάποια επιπλέον κίνητρα στους ανεμβολίαστους, ώστε να πεισθούν, είπε ότι «Και η ενημερωτική εκστρατεία μπορεί να αλλάξει και τα κίνητρα. Κάνουμε όλες τις δράσεις ώστε να πείσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Θέλουμε να εμβολιάσουμε ένα 20-30% που δεν έχει εμβολιαστεί. Σίγουρα μπορούμε να πείσουμε ένα τμήμα από αυτούς. Έχουν δοθεί κάποια κίνητρα στις μικρότερες ηλικίες, αν χρειαστεί κάτι πιο μαζικό θα το ανακοινώσουμε».

Παράλληλα, σε αυτό το πλαίσιο «τρέχει»μία ακόμη καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, που εστιάζεται κυρίως σε γονείς και ηλικιωμένους, παρακινώντας τους να εμβολιαστούν για χάρη και των παιδιών.



pexels rfstudio 3825529

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί καθώς παρατηρείται μια στασιμότητα όσον αφορά τους εμβολιασμούς των πολιτών κατά του κοροναϊού στη χώρα μας.

«Πιέζεται σημαντικά το Σύστημα Υγείας, περιοχές της βόρειας Ελλάδας βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση», είπε ο Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας, τονίζοντας ότι είναι αρνητικός παράγοντας για την εξέλιξη και την διασπορά του κοροναϊού η στασιμότητα που παρατηρείται στους εμβολιασμούς των πολιτών.

Όπως επεσήμανε, «πρέπει να εμβολιαστούν και άλλοι πολίτες για να φτάσουμε στο επίπεδο της ανοσίας που επιθυμούμε».

Ο κ.Γώγος τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 το Σάββατο το πρωί ότι «οι νεότερες ηλικίες είναι εκείνες που είναι λιγότερο εμβολιασμένες, ωστόσο ανησυχητικό είναι και το ποσοστό 25% των ατόμων άνω των 65 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι εκείνοι οι οποίοι νοσούν, νοσηλεύονται και διασωληνώνονται, πιέζοντας και το σύστημα υγείας», λέγοντας ότι οι ασθενείς με κοροναϊό πιέζουν αρνητικά το Σύστημα Υγείας σε ότι αφορά και την αντιμετώπιση των ασθενών με άλλες παθήσεις.

Ερωτηθείς για τις παρελάσεις, ο κ. Γώγος είπε ότι «αν γίνουν με τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και με μάσκες, δεν αναμένεται έξαρση των κρουσμάτων. Ο προβληματισμός αφορά τώρα τους κλειστούς χώρους, που δεν γίνεται έλεγχος», καθώς η μη τήρηση εκεί των μέτρων, μπορεί να φέρει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

Σαρηγιάννης: πάνω από 5.000 κρούσματα την ημέρα, αν…

Από την πλευρά του, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας είπε πως «όσο προχωρούμε, χωρίς να αυξάνονται τα επίπεδα εμβολιασμού, βαδίζουμε ήπια, αλλά σταθερά, προς μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, που θα φανεί από τις αρχές Νοέμβρη, με κορύφωση την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου».

Σημείωσε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων που θα έχουμε εξαρτάται και από τον αριθμό των τεστ που γίνονται, τα οποία έχουν μειωθεί κατά 100.000 την ημέρα τις τελευταίες εβδομάδες. Ο αυξημένος αριθμός των τεστ είναι σημαντικός για τον περιορισμό της διασποράς».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης, «αν δεν αυξήσουμε τον ρυθμό εμβολιασμού και τον αριθμό των τεστ και δεν πάρουμε άλλα μέτρα, με τις ελευθερίες που έχουμε, μπορεί να έχουμε έναν διπλασιασμό των κρουσμάτων που έχουμε σήμερα, μπορεί και τα ημερήσια κρούσματα να ξεπεράσουν τα 5.000».

pexels2

Ανησυχία Παγώνη για τα υψηλά νούμερα θανάτων

Την ανησυχία της για τον υψηλό αριθμό θανάτων από κορωνοϊό εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα».

Όπως ανέφερε τα κρούσματα εξακολουθούν να βρίσκονται υψηλά, ωστόσο αυτό που προβληματίζει είναι οι θάνατοι. «Οι τόσοι θάνατοι αποδίδονται στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, αλλά και στον μεγάλο αριθμό των διασωληνωμένων. Αν ήμασταν σαν τη Δανία που έχει πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμών, θα είχαμε 5-6 θανάτους. Τώρα είμαστε σαν τη Ρουμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά και στις μεγάλες ηλικίες, αλλά και στα παιδιά 12-15 ετών, ωστόσο σημείωσε ότι στα παιδιά δικαιολογείται γιατί είναι προβληματισμένοι οι γονείς.

Παράλληλα, η κ. Παγώνη έκρουσε «καμπανάκι» κινδύνου για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν το 40%-45% των κατοίκων να είναι ανεμβολίαστοι».

Μάλιστα, εξήγησε ότι σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν κάποιες ομάδες που επηρεάζουν περισσότερο τους πολίτες. «Αν ένα ποσοστό της τάξεως του 11% που δεν έχει εμβολιαστεί είναι λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 500.000 πολίτες».

Τέλος, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναφέρθηκε στο ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών που νοσούν και καταλήγουν και ανέρχεται περίπου στο 10% τονίζοντας ότι αυτοί που πεθαίνουν είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας με βαριά υποκείμενα νοσήματα που δεν είναι ρυθμισμένα.

Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η περίπτωση της Λάρισας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο σημερινός χάρτης διασποράς του κορονοϊού ανά την Ελλάδα που δημοσιοποίησε, καθώς η Λάρισα ξεπέρασε σε αριθμό κρουσμάτων το κέντρο της Αθήνας.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από λίγο ο ΕΟΔΥ η Αττική συνολικά μετρά 539 νέα κρούσματα και η Θεσσαλονίκη 357 σε σύνολο 2.313 νέων μολύνσεων

Όπως προαναφέραμε η Λάρισα έχει ακριβώς τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων με το κέντρο της πρωτεύσουας της Αθήνας, καταγράφοντας 169, ενώ έπεται η Μαγνησία με 86.

Ειδικότερα στην Αττική η κατανομή των κρουσμάτων είναι η εξής:

  • Ανατολική Αττική 55
  • Βόρειος Τομέας Αθήνας 81
  • Δυτική Αττική 38
  • Δυτικός Τομέας Αθήνας 77
  • Κεντρικός Τομέας Αθήνας 168
  • Νήσων 8
  • Νότιος Τομέας Αθήνας 57
  • Πειραιάς 55

Ο χάρτης της διασποράς έχει ως εξής:

ΧΑΡΤΗΣ 1

ΧΑΡΤΗΣ 2Α

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα

Σε 2.313 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Ταυτόχρονα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα κατεγράφησαν 30 θάνατοι και οι οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανέρχονται σε 361.

Στο «κόκκινο» οι ΜΕΘ Covid στη Θεσσαλονίκη

Αισθητή αύξηση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων της COVID-19 καταγράφεται το τελευταίο επταήμερο στη χώρα μας, με τη Βόρεια Ελλάδα, όπου το ΕΣΥ αντιμετωπίζει για άλλη μία φορά την πίεση της πανδημίας, να παραμένει στο «κόκκινο».

Ειδικότερα, ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων του τελευταίου επταημέρου είναι 2.372 έναντι 2.129 που ήταν μία εβδομάδα πριν. Χθες καταγράφηκαν 2.665 νέα περιστατικά της νόσου, εκ των οποίων 496 εντοπίστηκαν στην Αττική, 423 στη Θεσσαλονίκη και 174 στη Λάρισα. Υψηλός αριθμός κρουσμάτων σε αναλογία πληθυσμού καταγράφονται σε Ημαθία, Ξάνθη και Πιερία. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 27, ενώ 368 ασθενείς (έναντι 347 προχθές) νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ COVID ανά την επικράτεια ήταν χθες στο 70%. Ασφυκτική, ωστόσο, παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου το αντίστοιχο ποσοστό προσεγγίζει το 95% και όπου σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία καταγράφεται ξανά το φαινόμενο των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.

 

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ