«Οι υποδομές του νησιού είναι γερασμένες, δεν υπάρχει αμφιβολία. Με το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης αυτές οι γερασμένες υποδομές δεν μπορούν να αντιδράσουν σωστά, ούτε να εξυπηρετήσουν κυρίως και πάνω από όλα την ασφάλεια των πολιτών.
Χρειαζόμαστε έναν στρατηγικό σχεδιασμό. Δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα σοβαρής εμβέλειας σε αυτό το νησί εδώ και χρόνια, τώρα διαχειριζόμαστε στο υπουργείο την άμεση παρέμβαση. Αυτό σημαίνει ότι στην επόμενη καταιγίδα και πάλι δεν πρέπει να έχουμε απώλειες ανθρώπινης ζωής.
Θα προσπαθήσουμε στις επόμενες μέρες με τη βοήθεια του στρατού, να καθαρίσουμε συγκεκριμένα σημεία διότι δεν υπάρχουν δυστυχώς μηχανήματα στο νησί και δεν υπάρχουν εργολάβοι να αναλάβουν μερικά συγκεκριμένα σημεία για να τα καθαρίσουν.
Αύριο έρχεται τεχνική υπηρεσία του στρατού να δει ποια μηχανήματα ακριβώς χρειάζονται και να έρθουν το συντομότερο για να μπορέσουμε να καθαρίσουμε συγκεκριμένες περιοχές» δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μετά από ευρεία σύσκεψη που είχε στην έδρα της Περιφέρειας με τους φορείς, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και να επιβραβεύσει όλους όσους συνέδραμαν ώστε να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές.
«Εδώ στην Κέρκυρα είχαμε ήρωες για να σωθούν 72 ζωές. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το έργο αυτών των ηρώων. Είναι οι πυροσβέστες μας, είναι οι αστυνομικοί μας, είναι το Λιμενικό Σώμα, είναι τα σώματα ασφαλείας. Εάν δεν ξεκινήσουμε αυτή την αναγνώριση πιστεύω πως θα είμαστε αγνώμονες» είπε ο κ. Στυλιανίδης, που ανακοίνωσε και τη δημιουργία «σοβαρών» αντιπλημμυρικών έργων στο νησί.
«Ξεκινάμε και ένα master plan, το οποίο θα επικεντρωθεί όπου χρειάζονται σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα, που θα συμβαδίζει με την νέα λογική της Πολιτικής Προστασίας. Που είναι οι λέξεις πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα, ανθεκτικότητα» κατέληξε στις δηλώσεις του ο υπουργός.
Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος, ανακοίνωσε ότι αναμένεται από τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ολοκληρώσουν την καταγραφή των απωλειών που υπάρχουν σε κατοικίες και επιχειρήσεις, ώστε να ξεκινήσουν οι αποζημιώσεις.
«Συνεργαζόμενοι στενά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια και τους Δήμους, θα προχωρήσουμε τόσο για την επιχορήγηση της ζημιάς που υπέστησαν οι επιχειρήσεις δρομολογώντας και μία προκαταβολή άμεσα, έτσι ώστε να στηριχθούν το συντομότερο δυνατόν. Ενεργοποιούνται και τα θεσμικά πλαίσια που προβλέπονται για την οικοσκευή και τη στήριξη των νοικοκυριών.
Παράλληλα θα διαθέσουμε και έκτακτη χρηματοδότηση για τις πρώτες ανάγκες στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μαζί με αυτούς θα μελετήσουμε την υλοποίηση δομικών έργων που έχει ανάγκη το νησί, αξιοποιώντας και ευρωπαϊκούς πόρους» επεσήμανε ο κ. Τριαντόπουλος.
Το Υπουργικό κλιμάκιο που βρέθηκε στην Κέρκυρα πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή της Άφρας, στη γέφυρα του Ποταμού, καθώς και στην περιοχή της Μεσογγής.