Τρίτη, 18 Ιουνίου,2024
ΑρχικήΥγείαΚαρδιά: Πώς την επηρεάζει η πατρότητα

Καρδιά: Πώς την επηρεάζει η πατρότητα



Γνωρίζαμε ότι η πατρότητα μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο ενός μπαμπά, αλλά τώρα μαθαίνουμε ότι μπορεί να επιβαρύνει και την καρδιά του.

Πολλές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι αλλάζει ο εγκέφαλος στους πατέρες που βιώνουν τις γνωστικές, σωματικές και συναισθηματικές απαιτήσεις της φροντίδας ενός μωρού.

Για παράδειγμα, πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cerebral Cortex υποστηρίζει ότι ο εγκέφαλος των νέων μπαμπάδων παρουσιάζει αλλαγές στις περιοχές που σχετίζονται με την ενσυναίσθηση και την οπτική επεξεργασία.

Άλλωστε το να γίνεσαι γονιός απαιτεί νέες δεξιότητες, όπως το να είσαι σε θέση να συμπάσχεις με ένα βρέφος που δεν μπορεί να μιλήσει για να πει τι χρειάζεται.

Οι συγγραφείς της μελέτης αποδίδουν αυτές τις αλλαγές στη νευροπλαστικότητα, την ικανότητα δημιουργίας ή τροποποίησης των εγκεφαλικών συνδέσεων για την προσαρμογή σε νέες εμπειρίες.

Προηγούμενη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και το Instituto de Investigación Sanitaria Gregorio Marañón, επιβεβαιώνει ότι ο εγκέφαλος των νέων μπαμπάδων εμφανίζει αλλαγές – που δεν παρατηρούνται στους άτεκνους άνδρες.

Τι συμβαίνει, όμως, με την καρδιά του μπαμπά;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern και το Νοσοκομείο Παίδων Ann & Robert H. Lurie του Σικάγο ανέλυσαν στοιχεία από 2.814 άνδρες ηλικίας 45 έως 85 ετών και παρατήρησαν ότι οι μπαμπάδες έτειναν να έχουν χειρότερη καρδιαγγειακή υγεία από τους άτεκνους συνομηλίκους τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο AJPM Focus – το περιοδικό ανοικτής πρόσβασης του Αμερικανικού Κολλεγίου Προληπτικής Ιατρικής και της Ένωσης για τη Διδασκαλία και την Έρευνα στον τομέα της Πρόληψης – τα αποτελέσματα διέφεραν σημαντικά ανάλογα με την εθνικότητα και την ηλικία στην οποία κάποιος απέκτησε το πρώτο του παιδί.

Συγκεκριμένα, οι άνδρες που έγιναν για πρώτη φορά μπαμπάδες σε ηλικία μικρότερη από 25 ετών είχαν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι συγγραφείς της μελέτης υπέθεσαν ότι «το άγχος, οι ευθύνες και η έλλειψη χρόνου δυσκολεύουν την προσπάθεια τον ανδρών να ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής μέσω της διατροφής και της άσκησης».

Τα καλά νέα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν μελέτησαν την κατάσταση της υγείας και τις γενετικές πληροφορίες 276.000 ατόμων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και είδαν ότι οι γονείς έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι των ανθρώπων που δεν έχουν παιδιά… ζουν περισσότερο!

«Το να έχεις δύο παιδιά αντιστοιχεί σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής», υπογραμμίζει η ερευνητική ομάδα, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι που γίνονται γονείς παρουσιάζουν μια αύξηση του προσδόκιμου ζωής της τάξης του 5% έως 10%, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν αποκτήσει.

«Το να έχεις λιγότερα ή περισσότερα από δυο παιδιά μειώνουν τη διάρκεια ζωής, αλλά όχι περισσότερο από το να μην έχεις καθόλου», εξηγούν οι ερευνητές.

Που αποδίδεται αυτό το πλεονέκτημα;

Οι ειδικοί πιθανολογούν ότι η μεγαλύτερη διάρκειας ζωής των γονέων μπορεί να αποδοθεί στην κοινωνική επαφή με άλλους γονείς και δασκάλους.

«Η απόκτηση δύο παιδιών φαίνεται να επιτυγχάνει μια ισορροπία μεταξύ του να έχεις μια καλή ποιότητα και ποσότητα κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και του να μην έχεις υπερβολική οικονομική ή σωματική επιβάρυνση», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology & Community Health προσθέτει ότι τα παιδιά κρατούν το μυαλό των μαμάδων και των μπαμπάδων τους δραστήριο και υγιές μεγαλώνοντας, προσθέτοντας δύο ολόκληρα χρόνια στη ζωή τους.

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ