«Η επιδημιολογική πίεση από τον κορωνοϊό παραμένει σημαντική και αν σε αυτή προστεθεί και η γρίπη, προφανώς και η νοσηρότητα θα αυξηθεί. Παράλληλα, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος να νοσήσει και από τα δύο νοσήματα και σε αυτή την περίπτωση πολλαπλασιάζεται η πιθανότητα να έχει ο ασθνεής κακή έκβαση, σχεδόν διπλασιάζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα».
Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι πρέπει ο κόσμος να εμβολιαστεί και για τον ιό της γρίπης και για τον κορωνοϊό ώστε να αποφευχθεί η συνύπαρξη των δύο επιδημιών.
«Πέρυσι το αποφύγαμε αυτό γιατί ο κόσμος εμβολιάστηκε για την γρίπη και είχαμε την καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη. Αν προσθέσουμε και την προφύλαξη που υπήρχε με τις μάσκες, καταφέραμε να εξαφανίσουμε σχεδόν τη γρίπη», κατέληξε.
Το πείραμα σε ποντίκια
Οι συντάκτες μιας μελέτης στο Ισραήλ αποφάσισαν να δοκιμάσουν σε ποντίκια πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μέσα στα κύτταρα ο ιός IAV και ο κορονοϊός. Για το πείραμα, χρησιμοποίησαν μεταλλαγμένα ποντίκια ευαίσθητα στον SARS-CoV-2. Τα κύτταρα αυτών των γενετικά μεταλλαγμένων ζώων δημιουργούν το μετατρεπτικό ένζυμο αγγειοτενσίνης 2 (hACE2), έναν υποδοχέα μέσω του οποίου ο κορονοϊός εισέρχεται μέσα σε υγιή κύτταρα και αναπαράγεται.
Τα ποντίκια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα ποντικιών μολύνθηκε μόνο με κορονοϊό, η δεύτερη μόνο με τον ιό της γρίπης IAVενώ η τρίτη και με τους δύο ιούς ταυτόχρονα. Μέσα σε πέντε έως επτά ημέρες από τη μόλυνση, όλα τα ζώα από την τρίτη ομάδα πέθαναν, ενώ η θνησιμότητα στις δύο πρώτες ομάδες δεν ξεπέρασε το 38%.
Τι συνέβη μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και της γρίπης
Στη συνέχεια, οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα. Πρώτα όμως, 30 ημέρες νωρίτερα τα ποντίκια ανοσοποιήθηκαν έναντι του SARS-CoV-2 με το εμβόλιο κατά της COVID-19. Στην ομάδα των ζώων που μολύνθηκαν μόνο με κορονοϊό, η θνησιμότητα μειώθηκε στο μηδέν, ενώ στην ομάδα με τα συμμολυσμένα ζώα, προς έκπληξη των επιστημόνων, δεν άλλαξε τίποτα!
Ωστόσο, τελείως διαφορετική εικόνα παρατηρήθηκε όταν τα ποντίκια 30 ημέρες πριν από τη μόλυνση έλαβαν το εμβόλιο κατά της γρίπης. Η διαδικασία αυτή προκάλεσε κυτταρικές και χημικές επιδράσεις έναντι του IAV και οδήγησε στην πλήρη πρόληψη της θνησιμότητας στην ομάδα των συμμολυσμένων ζώων.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανοσία κατά της γρίπης είναι ένας κρίσιμος παράγοντας επιβίωσης στις περιπτώσεις της συμμόλυνσης με κορονοϊό και γρίπη. Χωρίς αυτήν, η συνδυασμένη επίδραση των ιών IAVκαι SARS-CoV-2 σε όλες τις περιπτώσεις προκαλεί σοβαρή μορφή της λοίμωξης.
Όποτε, κατά την άποψη των επιστημόνων, το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης θα μπορούσε να γίνει ένα σημαντικό εργαλείο για τη μείωση του κινδύνου θανάτου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό «Nature Communications».