Και μετά πήγε στο Μαράθι για φθινοπωρινές βουτιές
Η γη τρέμει καθημερινά στο Αρκαλοχώρι. Ο εγκέλαδος προσπαθεί να ανταγωνιστεί την τέχνη και το ταλέντο του Άντι Γουόρχολ, αφήνοντας μετά από κάθε σεισμική δόνηση «ανάπηρα» σπίτια, χωρίς μπαλκόνια ή τουαλέτες. Με τον μισό τοίχο κάτω και τον άλλο όρθιο, χωρίς την πίσω πλευρά τους ή τη σκεπή, που θυμίζουν έργα σε γκαλερί μοντέρνας τέχνης.
Όταν πέφτει το σκοτάδι η παραβατικότητα τρυπώνει όπως οι αρουραίοι στις παλιές γκρεμισμένες αποθήκες, εξαφανίζει τα λάδια και τις ρακές. Κάποια στιγμή που θα εγκαταλείψει ο μεσογειακός καιρός το νησί και οι 3000 σεισμοπαθείς θα έρθουν τετ α τετ με έναν βαρύ χειμώνα, χωρίς κλινοσκεπάσματα, δίχως οικοσκευή και πιθανότατα χωρίς στέγη.
Ο Δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης, γεωπόνος και επιχειρηματίας, έμπλεξε για τα καλά με πλημμύρες και σεισμούς, αλλά στέκεται, όπως τον έκοψα, όρθιος μαζί με την αντιδήμαρχο Όλγα Δραμαντάκη που τα λέει έξω από τα δόντια στα τοπικά κανάλια και όπου βρεθεί και σταθεί.
Θα περίμενε κανείς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για το Αρκαλοχώρι. Ο Δήμος ζήτησε εγγράφως 420 κοντέινερ για να στεγάσει τον κόσμο πριν πιάσουν τα κρύα και οι βροχές. Το Μαξίμου έστειλε πριν από μερικά 24ωρα, 34 κοντέινερ, ενδεχομένως από τα φθηνότερα, με άδειο το εσωτερικό τους από οικοσκευή. Φυσικά ο αριθμός αυτών των κοντέινερ δεν μπορεί να στεγάσει
περισσότερους από 130-140 ανθρώπους. Δεν έχει ολοκληρωθεί το αποχετευτικό δίκτυο και δεν υπάρχει η απαραίτητη ύδρευση.
Κυκλοφορεί ένας ψίθυρος ότι «έψαξε ο Βαγγέλης Μαρινάκης να βρει κοντέινερ σε όλη τη βαλκανική, αλλά δεν υπήρχε τίποτα διαθέσιμο»! Εβδομήντα δύο χωριά επλήγησαν. Από τα 18 σχολεία, περίπου τα μισά έχουν θεωρηθεί «κόκκινα». Ο Μανώλης Φραγκάκης κραυγάζει ότι πρέπει εντός των προσεχών ημερών να βγουν οι σεισμοπαθείς από τις σκηνές, να τοποθετηθούν σε τροχόσπιτα ή ξενοδοχεία και ο στρατός να μαζέψει τις 250 σκηνές.
Όλη η συντήρηση αυτών των ανθρώπων από πλευράς τροφίμων, ειδών υγιεινής και φαρμάκων, γίνεται χάρη στο ενδιαφέρον της κρητικής κοινωνίας. Πλουσίων και φτωχών πολιτών που δίνουν από το υστέρημά τους για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα είδη σε δύο τεράστιες αποθήκες. Το κράτος είναι απών. Δεν δίνει ούτε ένα ευρώ για τρόφιμα, φάρμακα ή κλινοσκεπάσματα.
Ενδεχομένως η προαναγγελθείσα άφιξη του Κινήματος ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ στο Αρκαλοχώρι, επιτάχυνε τόσο την παράδοση των 34 κοντέινερ, όσο και την πίστωση 5 εκατομμυρίων ευρώ για 414 δικαιούχους.
Ακούγοντας από τον δήμαρχο και τους κατοίκους την όλη διαδικασία καταβολής αυτών των ενισχύσεων, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι η Ελλάδα επί μνημονίου και ειδικότερα επί Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι τριτοκοσμική περιοχή. Η αποζημίωση για κάθε κατεστραμμένο σπίτι, το οποίο δηλώνεται, φτάνει έως και 16.000 ευρώ και για την οικοσκευή που χάθηκε τα 8.000 ευρώ. Αργότερα, θα γίνει κοστολόγηση κάθε επισκευής ή ανακατασκευής και εφόσον η ΑΑΔΕ εκτιμήσει ότι δόθηκαν λιγότερα χρήματα για την αποκατάσταση, τότε ο σεισμοπαθής πρέπει να επιστρέψει τη διαφορά!!!
Τα σπίτια που καταστράφηκαν ολοσχερώς, είναι αδύνατον να αναγερθούν εκ νέου διότι απαιτούνται νέες άδειες και φυσικά για να βγουν καινούργιες άδειες, απαιτείται μία ολόκληρη γραφειοκρατική διαδικασία. Συνολικά μέχρι στιγμής δόθηκαν αυτά τα 5 εκατομμύρια και εστάλησαν αυτά τα 34 κοντέινερ για 3000 σεισμόπληκτους. Ότι συμβαίνει σε όλες τις θεομηνίες, εξελίσσεται τώρα και στην Κρήτη. Περνάει ο Μητσοτάκης, τους λέει ότι «τώρα θα τα φτιάξετε καλύτερα» και μετά οι άνθρωποι περιμένουν μέσα στο κρύο. Πρέπει να σημειώσω ότι μου έκανε εντύπωση το μέγεθος της κοινωνικής αλληλεγγύης στη μεγαλόνησο, τόσο από μεμονωμένους πολίτες, όσο και από εταιρείες.
Ο δήμαρχος, σύμφωνα με τι κυβερνητικές οδηγίες, χρησιμοποίησε το γήπεδο του μπάσκετ για να στεγαστούν μόνο εμβολιασμένοι! Σε άλλους δύο μεγάλους κλειστούς χώρους, τοποθέτησε τους ανεμβολίαστους. Οι άνθρωποι προσπαθούν να επιζήσουν, συνεχίζοντας τη ζωή τους μέσα σε πραγματικά δυσμενείς συνθήκες. Είχαμε δύο γεννήσεις μέσα σε σκηνές! Έχει στηθεί ένα πρόχειρο ιατρείο και τα επείγοντα περιστατικά προωθούνται στις ιατρικές μονάδες του Ηρακλείου. Η ΕΜΑΚ είναι παρούσα και υπάρχει ένας οργανωμένος και εκτεταμένος εθελοντισμός. Είναι εκατοντάδες συνάνθρωποί μας που έρχονται στο Αρκαλοχώρι και προσφέρουν καθημερινά βοήθεια. Η μόνη απούσα είναι η κυβέρνηση, η Πολιτεία.
Ομολογώ ότι χάρηκα που με άφησαν οι γυναίκες στο μαγειρείο να καθαρίσω μαζί τους μερικές πατάτες για το μεσημβρινό γεύμα. Επίσης ένιωσα συγκίνηση, βλέποντας μικρά παιδιά σεισμόπληκτων οικογενειών να ζωγραφίζουν υπό την καθοδήγηση μιας εθελόντριας δασκάλας, μέσα στα συντρίμμια και τα ερείπια και την αίσθηση ότι η ζωή θα είναι πολύ δύσκολη τα επόμενα χρόνια. Υπάρχει πάντα ένα φως ελπίδας στα μάτια των μικρών παιδιών.
Έχω την αίσθηση ότι το Μαξίμου κοροϊδεύει πυρόπληκτους, πλημμυροπαθείς και σεισμοπαθείς. Οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να βρεθούν τα απαραίτητα κοντέινερ. Ξενοδοχεία της περιοχής φιλοξενούν δωρεάν περίπου 300 άτομα, αλλά αυτό, όπως έχουν δηλώσει, θα το κάνουν άνευ χρημάτων μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.