Ο χρόνος που περνάει κάποιος στη σάουνα είναι «επένδυση» για την ευεξία, λένε οι καρδιολόγοι.
Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Circumpolar Health έδειξε ότι οι όσοι χρησιμοποιούσαν τακτικά τη σάουνα ανέφεραν λιγότερο πόνο, χαμηλότερα επίπεδα άγχους, αυξημένα επίπεδα ενέργειας και ευτυχίας, καθώς και βελτιωμένη ποιότητα ύπνου.
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που είχαν αυτή τη συνήθεια είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση.
Η θερμότητα της σάουνας προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, προάγοντας την οξυγόνωση των ιστών και επιταχύνοντας την απομάκρυνση των τοξινών.
Δεν είναι μυστικό ότι η ζεστή και ήρεμη ατμόσφαιρα της σάουνας έχει καταπραϋντική επίδραση στο σώμα και το μυαλό. Η υψηλή θερμοκρασία συμβάλλει στη χαλάρωση των μυών, μειώνοντας την ένταση και τους πόνους. Παράλληλα, μπορεί να μας βοηθήσει να αποβάλλουμε το άγχος.
Οι ερευνητές στη Σουηδία, οι οποίοι ανέλυσαν δεδομένα για 971 άτομα ηλικίας 25 έως 74 ετών, επισημαίνουν ότι το 66% που χρησιμοποιούν τη σάουνα ανέφεραν «καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία».
Η επίδραση της σάουνας στη διάθεση, μάλιστα, φάνηκε τόσο ισχυρή, που παρατηρήθηκε βελτίωση ακόμη και σε άτομα που έκαναν σάουνα μία φορά το μήνα.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την τακτική χρήση σάουνας με δυνατό ανοσοποιητικό και άμυνα ενάντια του κρυολογήματος και της γρίπης. Φαίνεται, επίσης, να καθαρίζει την αναπνευστική οδό και τα ιγμόρεια.
Προσοχή: Μην παραμείνετε στη σάουνα για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Η έντονη εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Άτομα με καρδιολογικές παθήσεις ή άλλα προβλήματα υγείας, θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν σάουνα. Το ίδιο ισχύει για άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή αλλεργίες και τις εγκύους.
Ζέστη vs καταθλιπτικής διάθεσης
Καινοτόμες θεραπείες για την κατάθλιψη διαφαίνονται στον ορίζοντα χάρη στην επαναστατική ανακάλυψη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Φρανσίσκο (UCSF), ότι η διάθεση μας μπορεί να επηρεάζει τη θερμοκρασία του σώματός μας ή και το αντίστροφο.
Τα δεδομένα της μελέτης τους έδειξαν ότι, καθώς τα συμπτώματα κατάθλιψης των συμμετεχόντων επιδεινώνονταν, η μέση θερμοκρασία του σώματός τους αυξανόταν.
Με απλά λόγια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα άτομα με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος και πιστεύουν ότι η μείωσή της θα μπορούσε να ωφελήσει την ψυχική τους υγεία.
Ένας μικρός αριθμός ερευνών έχει δείξει ότι η χρήση τζακούζι ή σάουνας μπορεί να μειώσει τα καταθλιπτικά συμπτώματα, πιθανώς οδηγώντας το σώμα στο να μειώσει τη θερμοκρασία του μέσω του ιδρώτα.
«Είναι ειρωνικό το ότι το να ζεσταίνουμε το ανθρώπινο σώμα μπορεί, ουσιαστικά, να οδηγήσει σε μείωση της θερμοκρασίας του, η οποία έχει μεγαλύτερη διάρκεια από το να δροσίζαμε το σώμα απευθείας, όπως για παράδειγμα μέσω ενός παγωμένου μπάνιου», σχολιάζουν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Ίσως θα μπορούσαμε να παρακολουθούμε τη θερμοκρασία του σώματος των ατόμων με κατάθλιψη, ώστε να εφαρμόζουμε την κατάλληλη στιγμή θεραπείες βασισμένες στη θερμότητα», προσθέτουν.