Η νέα μελέτη σε 110 παιδιά με μέση ηλικία δέκα ετών, που είχαν διαγνωστεί με Covid-19, διαπίστωσε μέσω μοριακών τεστ και ιικής καλλιέργειας στο εργαστήριο ότι αυτά τα υψηλά επίπεδα ζωντανού μολυσματικού ιού βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο τους στην αρχή της λοίμωξης (μέσα στις πέντε πρώτες μέρες), τόσο στα συμπτωματικά παιδιά όσο και – αυτό είναι το σημαντικότερο – στα ασυμπτωματικά.
Δεν βρέθηκε συσχέτιση ανάμεσα στην ηλικία των παιδιών και στο επίπεδο του ιικού φορτίου. Ακόμη, το ιικό φορτίο των νοσηλευομένων παιδιών με Covid-19 δεν διέφερε από εκείνο των νοσηλευομένων ενηλίκων με την ίδια νόσο.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και ΜΙΤ και των νοσοκομείων Γενικό Μασαχουσέτης και Brigham & Women’s Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό λοιμωξιολογίας “Journal of Infectious Diseases”, χαρακτήρισαν επίσης αξιοσημείωτο ότι δεν βρέθηκε το ιικό φορτίο να σχετίζεται με τη σοβαρότητα της νόσου στα ίδια τα παιδιά, αλλά οι ανησυχίες παραμένουν για τη μεταδοτικότητα σε όσους βρίσκονται γύρω τους.
Όπως δήλωσε η επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής πνευμονολογίας Λαέλ Γιόνκερ, “είχε εγερθεί το ερώτημα κατά πόσο το υψηλό ιικό φορτίο στα παιδιά σχετίζεται με ζωντανό ιό. Μπορέσαμε να δώσουμε πλέον οριστική απάντηση ότι αυτά τα υψηλά ιικά φορτία είναι μολυσματικά. Τα παιδιά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό και να μολύνουν άλλους ανθρώπους“.
Τα περισσότερα παιδιά είναι ασυμπτωματικά ή έχουν ήπια μόνο συμπτώματα, όταν νοσούν με Covid-19, κάτι που μπορεί να παραπλανήσει ότι είναι λιγότερο μεταδοτικά, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτό, όπως ανέφεραν, είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τόσο μέσα στα σχολεία όσο και γενικότερα για τον έλεγχο της πανδημίας.
Όπως είπε η δρ Γιόνκερ, «τα μολυσμένα παιδιά είναι πιθανά ‘ρεζερβουάρ’ για την εξέλιξη νέων παραλλαγών του κορονοϊού, καθώς και μεταδότες των σημερινών παραλλαγών. Τα παιδιά με Covid-19, ακόμη και τα ασυμπτωματικά, είναι μεταδοτικά και μπορούν να ‘φιλοξενήσουν’ διάφορες παραλλαγές του ιού».
Όλα αυτά, κατά τους ερευνητές, αναδεικνύουν τη σημασία τα παιδιά και οι έφηβοι να φοράνε μάσκα, αλλά και να γίνονται συχνά τεστ σε αυτά, προκειμένου να διευκολυνθεί η έξοδος από την πανδημία.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://academic.oup.com/jid/advance-article/doi/10.1093/infdis/jiab509/6396772?searchresult=1