Ν/Σ «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ»
Παρά τις γενικευμένες αντιδράσεις και παρά το γεγονός ότι διανύουμε περίοδο με περιορισμένη τη δυνατότητα της ουσιαστικής συζήτησης και έκφρασης γνώμης, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προωθήσει για ψήφιση στηΒουλή Νομοσχέδιομε τον παραπλανητικό τίτλο«Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας».
Δεκάδες φορείς και συλλογικότητες αντιτίθενται στο νομοσχέδιο και ανέλαβαν την πρωτοβουλία διαδικτυακής συγκέντρωσης υπογραφών, με βασικό αίτημα την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου επειδή:
1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης
2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ)
3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών
4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών
5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων
6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά
7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις
Αντί η Κυβέρνηση να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα από την κρίση του κορωνοϊού και να προστατέψει ακόμα περισσότερο το περιβάλλον επιδεινώνει την κατάσταση για λόγους «αναπτυξιακούς» που μακροπρόθεσμα θα λειτουργήσουν αρνητικά για την υγεία της κοινωνίας και θα είναι μόνο προς όφελος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Στο ίδιο νομοσχέδιο με το άρθρο 84 αφαιρείται από το Δημοτικό Συμβούλιο η αρμοδιότητα έγκρισης του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων και μεταφέρεται στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπου ο Δήμαρχος έχει πλειοψηφία ανεξάρτητα από το αν έχει ή όχι πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Επίσης στο άρθρο 83 υπάρχει φωτογραφική διάταξη για την επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων που έχει κλείσει εδώ και 15 χρόνια. Και αυτό παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των Δήμων και συλλογικοτήτων της Δυτικής Αττικής.
Τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να ζητήσουν την απόσυρση του Ν/Σ ώστε να δοθεί η δυνατότητα να διεξαχθεί συζήτηση στα θεσμικά όργανα υπό κανονικές συνθήκες και όχι σε κατάσταση εγκλεισμού, περιορισμού των
μετακινήσεων και αδυναμίας ζωντανής συνεδρίασης των.
Η Κυβέρνηση είναι πολιτικά απαράδεκτο να ερμηνεύει τη συναίνεση της κοινωνίας για τον περιορισμό της πανδημίας σαν συναίνεση στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της.
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Για δεύτερη φορά από τότε που ανέλαβε η Δημοτική Αρχή Αμπατζόγλου επικαλείται τις διατάξεις του άρθρου 61 του Ν. 3979/2011, όπως αντικαταστάθηκε µε το άρθρο 117 του Ν. 4674/2020 που προωθούν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών οδοκαθαρισμού, διαχείρισης απορριμμάτων και ηλεκτροφωτισμού και μάλιστα με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής μόνο.Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 27-4-2020 ελήφθη απόφασηγια την ανάθεση σε τρίτο της υπηρεσίας ««∆ΑΠΑΝΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΟΨΕΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ», καθώς υπάρχει αντικειµενική αδυναµία εκτέλεσης της µε τα ίδια µέσα του ∆ήµου. Είναι η δεύτερη φορά, μετά την ανάθεση σε ιδιώτη της μεταφοράς των ογκωδών, που υπηρεσίες του Δήμου ανατίθενται σε ιδιώτη.
Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε την ανάγκη να θωρακιστούν, ενισχυθούν οι δημοτικές υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό και μηχανήματα και να μην απαξιώνονται. Οι εργαζόμενοι του Δήμου βρέθηκαν και πάλι στην πρώτη γραμμή και στις ήμερες του κορωνοϊού προς όφελος της ζωής των πολιτών και δεν τους αξίζει η απαξίωση τους.
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Συναφής προς τα παραπάνω είναι και η πρόσφατη επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Αμαρουσίου σχετικά με την καταγραφή και αναγγελία των εργατικών ατυχημάτων. Αναμένουμε πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για τα παραπάνω ερωτήματα.
Αιτούμεθα προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου την κατάθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου, του Βιβλίου Ατυχημάτων, του Βιβλίου Υποδείξεων του Τεχνικού Ασφάλειας, του Βιβλίου Υποδείξεων του/της Γιατρού Εργασίας και των σχετικών διορθωτικών πράξεων από πλευράς διοίκησης.
Η αναγνώριση της προσφοράς των Εργαζόμενων είναι υποκριτική αν δεν συνοδεύεται από τις ανάλογες δράσεις για την προστασία της υγείας τους, της σωματικής τους ακεραιότητας, της ίδιας της ζωής τους.
Λ. Μαγιάκης
Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρουσίου