Τι είναι η δηλητηρίαση από καφεΐνη και πρέπει να ανησυχούμε εμείς που αγαπάμε τον καφέ και τον έχουμε καθημερινό σύντροφο σε κάθε μας βήμα; Ένας ειδικός τοξικολόγος τα λέει όλα και μας διαλύει κάθε προβληματισμό.
Σίγουρα, κάποιες από τις διατροφικές μας συνήθειες θα μπορούσαν να διορθώθουν, αλλά υπάρχει μία που σχεδόν κάνεις από εμάς δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα εγκαταλείψει ποτέ: να ξεκινάς τη μέρα με ένα υπέροχο φλιτζάνι καφέ.
Για να λέμε την αλήθεια, η υπόσχεση ενός ωραίου φλιτζανιού -είτε κρύου είτε ζεστού – και η ορμή της καφεΐνης από αυτό είναι σχεδόν η μόνη κινητήρια δύναμη που μας κάνει να σηκωνόμαστε κάποια πρωινά από το κρεβάτι. Συνήθως πίνουμε τουλάχιστον ακόμα έναν πριν από το μεσημέρι, και ίσως άλλη μία δόση -και ίσως ακόμη μία- ανάλογα με την ημέρα.
Μερικές φόρες ίσως και να ξεπερνάς τα 5-6 φλιτζάνια καφέ ή καφεϊνούχων ποτών την ημέρα, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πόση καφεΐνη είναι υπερβολική. Σίγουρα, το σώμα σου πιθανώς θα στο πει μέσω νευρικότητας ή δυσκολιών στον ύπνο… αλλά υπάρχει ένα ακριβές όριο στο οποίο η κατανάλωση καφεΐνης γίνεται τοξική;
Για να μάθουμε λεπτομέρειες σχετικά με το ενδεχόμενο δηλητηρίασης από καφεΐνη, ακούσαμε τον Edward Boyer, MD, PhD, ιατρό επειγόντων περιστατικών με εξειδίκευση στην ιατρική τοξικολογία στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.