Δευτέρα, 24 Ιουνίου,2024
ΑρχικήΤοπικά νέαΑνΩκύκλωση τροφών στο πλαίσιο του FoodRUs - Πώς δημιουργήθηκαν προϊόντα ανώτερης διατροφικής...

ΑνΩκύκλωση τροφών στο πλαίσιο του FoodRUs – Πώς δημιουργήθηκαν προϊόντα ανώτερης διατροφικής αξίας – Δήμος Χαλανδρίου




ΑνΩκύκλωση τροφών στο πλαίσιο του FoodRUs – Πώς δημιουργήθηκαν προϊόντα ανώτερης διατροφικής αξίας

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση για ανωκύκλωση (upcycling) τροφών  έλαβε χώρα στη μονάδα Αποτροπής Απωλειών Τροφών και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων του Δήμου Χαλανδρίου την Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος FoodRUs .

Στο  πάνελ συμμετείχαν  ο επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Καθηγητής ΕΜΠ και εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Γεράσιμος Λυμπεράτος και οι επιχειρηματίες Χαλανδρίου Φώτης Αναστασίου (Zυθοποιία Αναστασίου) και Θωμάς Τσαλαμάνης (Τhe Preppy Experience),  συνεπικουρούμενοι από το προσωπικό της μονάδας, τη χημικό Μηχανικό Νάσια Μπάρκα και την επικοινωνιολόγο Βάλια Χριστούλη.

Ο καθ. Γεράσιμος Λυμπεράτος  μίλησε στους παρευρισκόμενους  για τις προσπάθειες που συντελούνται στο κομμάτι της μείωσης των τροφικών αποβλήτων στο Δήμο αλλά και στη σωστή διαχείριση του πλεονάσματος που δημιουργείται  αναπότρεπτα σε όλη την αλυσίδα τροφίμων από το χωράφι μέχρι το πιάτο.  Όπως ανέφερε, σύμφωνα μα την πυραμίδα ιεράρχησης διαχειριστικών μεθόδων, η αναδιανομή για ανθρώπινη κατανάλωση αποτελεί την πλέον επιθυμητή προσέγγιση.  Εκτός από την αναδιανομή, στην οποία καθοριστικό ρόλο παίζει το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, μία ιδιαίτερα σημαντική δυνατότητα είναι η ανωκύκλωση  (upcycling) που αποτέλεσε και το αντικείμενο της συγκεκριμένης εκδήλωσης.  Παράδειγμα ανωκύκλωσης αποτελεί  το πείραμα αξιοποίησης χρησιμοποιημένης βύνης για την παραγωγή cookies, στο οποίο πήραν μέρος οι  δυο επιχειρήσεις  του Χαλανδρίου, η Ζυθοποιία Αναστασίου και το Τhe Preppy Experience.

Όπως ανέφερε η πειραματική διαδικασία που συντελέστηκε ήταν ότι με τη χρησιμοποιημένη βύνη που μένει έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας της παραγωγής μπύρας και που συνήθως πετιέται, όπως επιβεβαίωσε και  ο Ζυθοποιός Φώτης Αναστασίου, φτιάχτηκαν από τον Σεφ του the Preppy Experience τραγανά cookies. Παρήχθησαν δλδ  προϊόντα  ανώτερης διατροφικής αξίας από ένα παραπροϊόν που θα κατέληγε στα σκουπίδια  η στην καλύτερη περίπτωση θα γινόταν τροφή για ζώα. Όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε  ο καθηγητής  παρήχθησαν 3.200 gr καθαρό βάρος Cookies με χρήση 1.150 gr βύνης.  Το συγκεκριμένο παράδειγμα αναδεικνύει πως με συνεργασία μεταξύ διαφορετικών επιχειρήσεων (B2B) μπορούν να επιτευχθούν πολύ σημαντικά αποτελέσματα, με σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Στην αξία του πειράματος και τη σημασία του να μην πετιέται το συγκεκριμένο παραπροϊόν της επιχείρησής του αναφέρθηκε ο ζυθοποιός Αναστασίου αλλά και στις πρώτες αποτυχημένες προσπάθειες αξιοποίησής του πριν την συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα. Επίσης ανέφερε παραδείγματα του εξωτερικού, τονίζοντας και την μοναδικότητα του συγκεκριμένου αποτελέσματος.

Ο επιχειρηματίας του Τhe Preppy Experience Θωμάς Τσαλαμάνης, αφού συνεχάρη για  την προσπάθεια που συντελείται στο Δήμο, αναφέρθηκε στο όφελος που μπορεί να έχει μια επιχείρηση από αντίστοιχα προγράμματα, καθώς και στο ιδιαίτερο  ενδιαφέρον που είχε για αυτούς η διαδικασία του να παράγουν συνταγή που να είναι εξ ολοκλήρου μηδενικών αποβλήτων όπως το fish and chips σε προηγούμενη δραστηριότητα της μονάδας,  αλλά και στη νέα διαδικασία της ανωκύκλωσης με την παραγωγή cookies από χρησιμοποιημένη βύνη.  Μίλησε  για την φανταστική γεύση αλλά και την ανώτερη διατροφική αξία του νέου προϊόντος που παράχθηκε, ενώ αναφέρθηκε και  στις προσπάθειες που γίνονται και από τους ίδιους για την σωστή διαχείριση και την αποτροπή απωλειών τροφών με διάθεση πχ προϊόντων στο κοινωνικό Παντοπωλείο κ.α.

Τέλος  δήλωσε χαρακτηριστικά ότι  προσβλέπει στο να συνεχίσει τη συνεργασία με τη Ζυθοποιία, ώστε το προϊόν  αφού περάσει  από όλους τους απαραίτητους ελέγχους να βρεθεί στα ράφια των σουπερμάρκετ με τον Φώτη Αναστασίου να συναινεί.  Στο σημείο αυτό  ο καθ. Γεράσιμος Λυμπεράτος συμπληρώνοντας ανέφερε ότι αρωγός  σε αυτή την προσπάθεια θα είναι και το ΕΜΠ.

Για το κοινωνικό παντοπωλείο μίλησε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Κώστας Ευθυμίου. Στη συνέχεια έγιναν και απαντήθηκαν  ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους . Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν εκπρόσωποι άλλων δήμων για την διαδικασία ενώ στην ενημερωτική συνάντηση παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Θύμιος Κουράσης,  η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χριστίνα Μαχαίρα, ο Αντιδήμαρχος θεμάτων υγείας και στήριξης ατόμων τρίτης ηλικίας Ιωάννης Λαδόπουλος,  η ειδική συνεργάτης του δημάρχου Ειρήνη Κουνενάκη στελέχη του Δήμου, εκπρόσωποι φορέων και καθηγητές.

Πριν τη λήξη της συνάντησης έγινε δειγματισμός του νέου προϊόντος το οποίο και εντυπωσίασε, ενώ συμπληρώθηκαν ερωτηματολόγια που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω έρευνα.

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ