Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου,2024
ΑρχικήΥγείαΑναερόβια άσκηση: Τι είναι και γιατί αξίζει μια θέση στην ζωή σας

Αναερόβια άσκηση: Τι είναι και γιατί αξίζει μια θέση στην ζωή σας



Την αερόβια άσκηση τη γνωρίζετε καλά. Ίσως και να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας σας ή ίσως να προγραμματίζετε να γίνει. Μερικές μορφές αερόβιας γυμναστικής είναι το τρέξιμο, το ποδήλατο, το κολύμπι, οι οποίες ανεβάζουν τους καρδιακούς παλμούς και βάζουν το δικό τους λιθαράκι σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Πόσα γνωρίζετε όμως για την αναερόβια γυμναστική;

Αν η απάντηση είναι τίποτα, ήρθε η ώρα να μάθετε τα πάντα για αυτή τη μορφή άσκησης!

Τι είναι η αναερόβια άσκηση;

Αναερόβια άσκηση σημαίνει άσκηση «χωρίς οξυγόνο» και αυτό γιατί πρόκειται για μια πιο έντονη μορφή άσκησης από την αερόβια η οποία σημαίνει «με οξυγόνο».

Κατά την εκτέλεση της αερόβιας προπόνησης το σώμα δεν μπορεί να φέρει αρκετό οξυγόνο αρκετά γρήγορα για να παρέχει ενέργεια για την υποστήριξη της κίνησης.

Έτσι το σώμα αξιοποιεί μια διαφορετική πηγή ενέργειας και διασπά τις αποθήκες γλυκόζης αντί να στραφεί στο οξυγόνο, όπως γίνεται κατά τη διάρκεια της αερόβιας άσκησης.

Όταν αρχίζετε να ασκείστε έντονα, υπάρχει μια προσωρινή έλλειψη οξυγόνου στους μύες τους οποίους γυμνάζετε.

Αυτό σημαίνει το σώμα σας πρέπει να τροφοδοτείται με καύσιμα χρησιμοποιώντας γλυκόζη μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται γλυκόλυση.

Η γλυκόλυση γίνεται στα μυϊκά κύτταρα κατά τη διάρκεια της προπόνησης υψηλής έντασης χωρίς οξυγόνο, παράγοντας γρήγορα ενέργεια.

Αυτή η διαδικασία παράγει επίσης γαλακτικό οξύ, το οποίο είναι ο λόγος για τον οποίο οι μύες σας κουράζονται τόσο πολύ μετά την αναερόβια άσκηση.

Κάνοντας όμως τακτικά αναερόβια γυμναστική, το σώμα ανέχεται και αποβάλλει το γαλακτικό οξύ πιο αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει ότι με τον καιρό δεν θα κουράζεστε τόσο εύκολα.

Τα οφέλη της αναερόβιας προπόνησης

Όπως προαναφέρθηκε η αναερόβια άσκηση σας βοηθάει να χτίσετε την αντοχή σας.

Ωστόσο τα οφέλη της δεν σταματούν εδώ. Η αναερόβια προπόνηση, βοηθάει στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας και της δύναμης και στο κάψιμο του λίπους.

Μάλιστα η αναερόβια άσκηση μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας σας, δηλαδή τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα σας καίει θερμίδες όταν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας.

Αυτό συμβαίνει γιατί όσο αυξάνεται η μυϊκή μάζα τόσες περισσότερες θερμίδες καίει το σώμα ακόμη και όταν δεν κάνετε γυμναστική.

Επίσης η αναερόβια άσκηση φαίνεται να συμβάλλει στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης, στη μείωση της δυσκαμψίας των αρθρώσεων, στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και τα μειωμένα επίπεδα φλεγμονής σε όλο το σώμα.

Επίσης συνδέεται με την βελτιωμένη διάθεση και τα υψηλότερα επίπεδα ενέργειας.

Πως θα εντάξετε την αναερόβια προπόνηση στην καθημερινότητα σας

Μερικές μορφές αναερόβιας άσκησης είναι η προπόνηση με βάρη(ή με αντιστάσεις και το βάρος του σώματος), οι HIIT(High Intensity Interval Training) προπονήσεις, δηλαδή διαλειμματικές προπονήσεις υψηλής έντασης, τα sprint τρεξίματα αλλά και πολλές ακόμη μορφές άσκησης.

Η αναερόβια προπόνηση μπορεί να είναι αρκετά απαιτητική, για αυτό είναι καλό να ξεκινήσετε μαζί με κάποιο προπονητή, έτσι ώστε να μειώσετε την πιθανότητα τραυματισμού αλλά και να σιγουρευτείτε ότι εκτελείτε σωστά τις ασκήσεις.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι να αφιερώνετε τουλάχιστον δέκα λεπτά προθέρμανσης. Αν οι ασκήσεις εκτελούνται με ευκολία, αυξήστε την ένταση ή το βάρος και δώστε μεγάλη προσοχή στην τεχνική.

Αν επιλέξετε την αναερόβια προπόνηση είναι επίσης πολύ σημαντικό να ξεκουράζεστε. Αφήστε από μια έως τρεις ημέρες ανάρρωσης των μυϊκών ομάδων πριν τις γυμνάσετε ξανά.

Είναι πολύ λογικό να αισθανθείτε μυϊκό πόνο αλλά και πιάσιμο στις πρώτες σας προπονήσεις, κάτι που όμως δεν θα πρέπει να σας αποθαρρύνει και να σας κρατήσει μακριά από τη γυμναστική.

Να θυμάστε ότι είναι κάτι προσωρινό και με την πάροδο του χρόνου ο μυϊκός πόνος θα μειώνεται και εσείς θα δυναμώνετε.

Για τη βέλτιστη υγεία της καρδιάς, οι επιστήμονες συστήνουν να εντάξετε στην εβομαδιαία σας ρουτίνα 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης ή 75 λεπτά σωματικής δραστηριότητας έντονης έντασης.

Ο συνδυασμός ωστόσο μέτριας και έντονης σωματικής δραστηριότητας, δηλαδή αερόβιας και αναερόβιας άσκησης, όπως για παράδειγμα η άσκηση με βάρη και η ποδηλασία είναι το κλειδί για την συνολική υγεία και την καλή φυσική κατάσταση.

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ