Ενισχύοντας τον εκφρασμένο -κατ’ επανάληψη-, πλεόν πρώην ομοσπονδιακό προπονητή μας, Τζον Φαν΄τ Σχιπ, ακόμα και στην ανακοίνωση της αποχώρησή του, την περασμένη Παρασκευή (26/11).
«Πιστεύω στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στο ταλέντο που συνάντησα στη χώρα. Αλλά πρέπει να δοθούν ευκαιρίες στους Έλληνες παίκτες, ώστε να παίξουν και να εξελιχθούν. Αυτό παίρνει χρόνο, πρέπει όμως περισσότεροι Έλληνες να παίζουν στη Σούπερ Λιγκ, ώστε οι μελλοντικοί προπονητές να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν».
Είναι γνωστό ότι η… παγκοσμιοποίηση του ποδοσφαίρου, δεν δημιουργεί μόνο ενδεκάδες ξένων προς τη χώρα παικτών. Αλλά εθνικές ομάδες που εμφανίζουν ποδοσφαιριστές από άλλα κράτη. Η παρουσία ξένων παικτών έναντι των εγχώριων, είναι ένα φαινόμενο, που και σύνηθες είναι και ούτε μονάχα ελληνικό. Ομως δίχως αμφιβολία, η εικόνα που παρουσίασε η ελληνική Super League την προηγούμενη-11η- αγωνιστική, δημιουργεί προβληματισμό και προκαλεί συζητήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ενδεκάδες που ξεκίνησαν την αναμέτρηση, ανάμεσα στον Ολυμπαικό και τον Βόλο (2-1), υπήρχε μόλις ένας Έλληνας (ο Ανδρέας Μπουχαλάκης). Ενώ δύο ήταν (Πασχαλάκης, Μιχαϊλίδης) βρέθηκαν στη σέντρα του ντέρμπι ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Άρη (0-1).
Τους περισσότερους Έλληνες (12) είχε η συνάντηση Απόλλων Σμύρνης-Λαμία (0-0).
Ο Άρης με 23 «λεγεωνάριους» είναι η ομάδα με τους περισσότερους ξένους στο ρόστερ της, σε σύνολο 31 παικτών. Ο Βόλος έχει τους πιο λίγους Έλληνες (7). Ενώ η Λαμία με 9 ξένους – σε σύνολο 29 παικτών-είναι η πιο «ελληνική» ομάδα.
Γεγονός είναι ότι περισσότερη από τη μισή ελληνική Super League, δεν μιλάει…ελληνικά. Για την ακρίβεια το 56,5% (230 παίκτες) είναι ξένοι απέναντι σε 44,5% των Ελλήνων (189 παίκτες) στο σύνολο των 419 παικτών.
Μάλιστα είναι στην 9η θέση της σχετικής κατάταξης σε όλη την Ευρώπη. Την πρώτη θέση έχει το πρωτάθλημα της Ανδόρα με 63,7% παρουσίας ξένων στις ομάδες, όπως αναφέρει η εξειδικευμένη γερμανική ιστοσελίδα transfermarkt.