Νέα εποχή για τη διαχείριση βιοαποβλήτων στο Χαλάνδρι – Ενίσχυση εξοπλισμού
Τέσσερα νέα, υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα συλλογής βιοαποβλήτων, 1.100 καφές κάδους και σημαντική ποσότητα κομπόστ παρέλαβε, την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022, ο Δήμος Χαλανδρίου από την Περιφέρεια Αττικής, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου και του προέδρου του ΕΔΣΝΑ Βασίλη Κόκκαλη.
Τα οχήματα έρχονται να προστεθούν στο απορριμματοφόρο που είχε παραλάβει πριν από δύο χρόνια ο Δήμος Χαλανδρίου, ο οποίος διαθέτει πλέον ικανό εξοπλισμό, για την επέκταση του καφέ κάδου σε όλη την πόλη. Η διαδικασία θα αποτελέσει συνέχεια του ευρωπαϊκού προγράμματος Waste4Think, με το οποίο εγκαινιάστηκε στο Χαλάνδρι η πολιτική διαχείρισης των βιοαποβλήτων στην πηγή, με την ανάπτυξη του καφέ κάδου, καταρχήν πιλοτικά στην περιοχή της Αγ. Βαρβάρας.
Γιώργος Πατούλης: «Στόχος να γίνει η Αττική, “πράσινη” Περιφέρεια»
Ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης επισήμανε στο μήνυμά του τη στόχευση να γίνει η Αττική, «πράσινη Περιφέρεια», τονίζοντας: «Η προσπάθεια για την ανακύκλωση και τη συλλογή βιοαποβλήτων συνεχίζεται. Σήμερα παραδίδουμε στο Χαλάνδρι τέσσερα υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα, σε συνέχεια της προηγούμενης παράδοση, πριν από δυόμισι χρόνια, και 1.100 καφέ κάδους. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει η ανάλογη αξιοποίηση, ώστε να μπορέσουμε και στο Χαλάνδρι, μέσα από την ανταπόκριση των δημοτών, που ξέρουμε ότι έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα, να προσθέσουμε ένα κρίκο στη διαδικασία να γίνει η Αττική, «πράσινη Περιφέρεια», σε συνέχεια του προγράμματος διαχείρισης βιοαποβλήτων που έχει υλοποιήσει ο Δήμος».
Σίμος Ρούσσος: «Σημαντική συμβολή στην ξεχωριστή διαλογή βιοαποβλήτων στην πηγή»
Τη σημαντική συμβολή του νέου εξοπλισμού στην υλοποίηση του τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Χαλανδρίου, τόνισε με τη σειρά του ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος, υπογραμμίζοντας: «Η σημερινή παράδοση των τεσσάρων απορριμματοφόρων, των καφέ κάδων και του κομπόστ, θα αποτελέσει μια σημαντική συμβολή στην εκτέλεση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, που υλοποιείται στο Χαλάνδρι από το 2015, και στην ξεχωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων. Ευχαριστούμε τον κ. περιφερειάρχη, τον κ. Κόκκαλη, όλα τα στελέχη της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ που ολοκλήρωσαν αυτή την προσπάθεια, η οποία δείχνει ότι όπου υπάρχει θέληση, βρίσκεται και τρόπος, έτσι ώστε η Αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού, το Χαλάνδρι, στην προκείμενη περίπτωση, και η Περιφέρεια Αττικής να μπορούν να συνεργάζονται προς όφελος του πολίτη».
Την αντιπροσωπεία της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ υποδέχτηκαν στην υπηρεσία Καθαριότητας, όπου έγινε η παράδοση του εξοπλισμού, ο αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων, Προγραμματισμού & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνηση, κ. Κώστας Γερολυμάτος, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τη διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών και καθηγητής του ΕΜΠ, κ. Γεράσιμος Λυμπεράτος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Λαδόπουλος.
Το νέο τοπικό σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων
Σημειώνεται ότι το νέο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Χαλανδρίου, που υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στο τέλος του 2021, υλοποιεί κόντρα στην στρατηγική της καύσης και των μεγάλων μονάδων, την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στον Δήμο, με κύριο άξονα τη διαλογή των ξεχωριστών ρευμάτων στην πηγή.
13 ξεχωριστά ρεύματα διαλογής απορριμμάτων στο Χαλάνδρι
Στο πλαίσιο αυτό, στο Χαλάνδρι, λειτουργούν τα παρακάτω ρεύματα ανακύκλωσης:
►Χαρτιού ► γυαλιού ► βιοαποβλήτων ► ελαστικών οχημάτων ► μπαταριών οχημάτων ► ορυκτέλαιων ► εγκαταλελειμμένων οχημάτων ► μπάζων ► ογκωδών ► κλαδεμάτων ► τηγανέλαιων ► ηλεκτρονικών & ηλεκτρικών συσκευών ► scrap (παλιά σίδερα αλουμίνια). Το προσεχές διάστημα θα εγκαινιαστεί ξεχωριστό ρεύμα και για τη συλλογή ενδυμάτων, υποδημάτων, λευκών ειδών κ.α.
Σημειώνεται, ότι ο Δήμος Χαλανδρίου είναι από τους ελάχιστους δήμους που διαθέτουν εκτεταμένο δίκτυο κίτρινων κάδων (περίπου 980) για τη συλλογή χαρτιού και από τους ελάχιστους επίσης, όπου η ανακύκλωση μεγάλων ηλεκτρικών συσκευών γίνεται με παραλαβή των συσκευών από τα σπίτια των πολιτών, με ένα τηλεφώνημα στην συμβεβλημένη εταιρεία (τηλ.: 210 80 64 402).