Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου,2024
ΑρχικήΣάν ΣήμεραΣαν σήμερα 30 Σεπτεμβρίου

Σαν σήμερα 30 Σεπτεμβρίου



1841: Εφευρίσκεται το συρραπτικό, από τον Σάμιουελ Σλόκαμ.

1846: Γίνεται για πρώτη φορά χρήση του αιθέρα ως αναισθητικού, από τον οδοντίατρο Γουίλιαμ Μόρτον.

1876: Επί κυβέρνησης του Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου, δίνεται η κυβερνητική έγκριση για τη σύσταση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

1968: 34 νεκροί και 125 τραυματίες στο πιο φονικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της Ελλάδας. Μία αμαξοστοιχία με προορισμό την Αθήνα συγκρούεται με ταχύτητα 80 χιλιομέτρων την ώρα με άλλη αμαξοστοιχία, που είχε ακινητοποιηθεί μόλις 500 μέτρα από τον σταθμό του Δερβενίου Κορινθίας, όταν κάποιος επιβάτης τράβηξε το σήμα κινδύνου. Και οι δύο αμαξοστοιχίες είχαν ξεκινήσει από τον Πύργο, μεταφέροντας ετεροδημότες που επέστρεφαν στις βάσεις τους μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στο δημοψήφισμα της 29ης Σεπτεμβρίου για την επικύρωση του Συντάγματος της Χούντας.

1980: Γίνεται το περίφημο Ναυάγιο της Ζακύνθου. Πλοίο προερχόμενο από Ιταλία που ήταν φορτωμένο με λαθραία τσιγάρα ναυάγησε, ενώ σήμερα ο τόπος όπου βρίσκεται το πλοίο αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο.

1983: Συναυλία στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο δίνει ο Γιώργος Νταλάρας, σημειώνοντας ρεκόρ για Έλληνα καλλιτέχνη, όσον αφορά την προσέλευση κόσμου. «Η ελληνική μουσική εισέρχεται στο χώρο των σταδίων», γράφει το περιοδικό Rolling Stone.

1987: Το «Γκάζι», το παλιό εργοστάσιο, μεταβάλλεται σε κέντρο καλλιτεχνικής δημιουργίας, με πρωτοβουλία του δημάρχου Μιλτιάδη Έβερτ.

1989: Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, εκφωνεί τον φημισμένο λόγο του από την πρεσβεία της χώρας του στην Πράγα, τον οποίο ακούν χιλιάδες Ανατολικογερμανοί και κατά τον οποίο ανακοινώνει πως ήρθε σε συμφωνία με τη κομμουνιστική κυβέρνηση και οι πρόσφυγες θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

1991: Αρχίζει το τελευταίο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη, αφού από την επόμενη χρονιά θα γίνει διεθνές.

1999: Το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας απονέμεται στο γερμανό συγγραφέα Γκίντερ Γκρας, συγγραφέα, μεταξύ άλλων, του μυθιστορήματος «Ο μικρός τυμπανιστής».

1999: Η σκακίστρια Μαρία Κουβάτσου κατακτά την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων στο Ερεβάν της Αρμενίας σε σύνολο 35 παικτριών.

Γεννήσεις

Μόνικα Μπελούτσι

1924 – Νίκος Ρίζος, έλληνας ηθοποιός

1924 – Τρούμαν Καπότε, αμερικανός συγγραφέας

1937 – Γιάννης Βόγλης, έλληνας ηθοποιός

1964 – Μόνικα Μπελούτσι, ιταλίδα ηθοποιός

Θάνατοι

1955 – Τζέιμς Ντιν, αμερικανός ηθοποιός

1985 – Τσαρλς Ρίχτερ, Αμερικανός σεισμολόγος και φυσικός

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Διεθνής Ημέρα Μετάφρασης και Διερμηνείας

Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών

Σήμερα γιορτάζουν

Στρατόνικος, Στράτος

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ