Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου,2024
ΑρχικήΤοπικά νέαΜελίσσια - ΠεντέληΤο Χρονικό της Φωτιάς - Penteli

Το Χρονικό της Φωτιάς – Penteli



Αγαπητοί συμπολίτες,

Η πόλη μας αντιμετώπισε μία από τις μεγαλύτερεςπύρινες καταστροφές στη σύγχρονη ιστορία της.  Ήταν μια φωτιά η οποία εισήλθε από τον Διόνυσο κουβαλώντας το θερμικό φορτίου 40 χιλιομέτρων μετώπου το οποίο έκαιγε ήδη για 12 περίπου ώρες.  

Ο Δήμος Πεντέλης, λειτουργώντας σε πλήρη συντονισμό, βάσει του πρότερου σχεδιασμού, υπό την Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο Π.Π. και την υπεύθυνη του Κ.ΕΠΙΧ. και κυρίως χωρίς να έχει καμία ανθρώπινη απώλεια, έφερε εις πέρας στα πλαίσια του ανθρωπίνως δυνατού, το κατασταλτικό έργο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς από το βουνό.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.  

Την Κυριακή 11/8, στην περιοχή Βαρνάβα,εξερράγη η πυρκαγιά που εξελίχθηκε προς Γραμματικό-Μαραθώνα και Καλέτζι-Αγ.Στέφανο και η οποία τις πρώτες νυχτερινές ώρες πέρασε το φαράγγι του φράγματος και άρχισε να καίει τις περιοχές προ του υψώματος Διονυσοβουνίου.  

Αυτό ήταν το κύριο μέτωπο που με τον Βορειοδυτικό άνεμο ήρθε αργότερα στην Πεντέλη.

Στις 22:00 ο αέρας από βορειοδυτικό άλλαξε σε βορειοανατολικό και δημιούργησε νέο σοβαρό μέτωπο προς Διόνυσο και Ροδόπολη. Η αλλαγή αυτή φρέναρε για δυο ώρες την κίνηση του μετώπου της φωτιάς προς το Πεντελικό και όταν πάλι έγινε βορειοδυτικός, αστραπιαία ανέβηκε τη βόρεια πλευρά, κι άρχισε να κατηφορίζει προς το νότο, δηλαδή έπιασε το πολύπαθο βουνό μας.

Στις 04:46 εντοπίζεται στο ύψωμα της Παλιάς Δεξαμενής στη Δ.Κ. Πεντέλης και μπαίνει στοπρώτο βόρειο οικισμό του Δήμου, Γκορτσέζα,από τις απολήξεις των δρόμων Σπηλιάς-Δεξαμενής-Πανός, περνώντας και την περίφραξη του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 414.

Εδώ το εθελοντικό κλιμάκιο και η ομάδα του Δήμου με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο κο. Μπούρα αναλαμβάνει το έργο απομάκρυνσης των κατοίκων και συνδράμει στο έργο της Π.Υ.  για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ταυτόχρονα, δύο ακόμη μέτωπα στα όρια του Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και του ΠΙΚΠΑ αναχαιτίζονται με επιτυχία από την Π.Υ. και τα κλιμάκια εθελοντών Δήμου Πεντέλης.

Οι άνεμοι που πνέουν στο πεδίο, σύμφωνα με τα δεδομένα του Αστεροσκοπείου Πεντέλης, είναι έντασης 8 – 9 μποφόρ.

Κατά το ξημέρωμα της Δευτέρας 12/8/2024,υπάρχει αναζωπύρωση στο ανατολικό άκρο του 414 πάνω από την Περικλέους που είναι βουνό και δεν μπορούν να επέμβουν επίγεια μέσα.  Η Δήμαρχος ενημερώνει για εναέρια μέσα τα οποία και καταφθάνουν και παράλληλα, οι χωματουργοί συμπολίτες μας Ντέμος, Σιούλας και Χάλκος ανοίγουν αντιπυρική ζώνη στο επίγειο τμήμα.

Κατά τις 09:12, υπάρχει αναζωπύρωση πάνω από τη Σπηλιά του Νταβέλη.  Τότε η Δήμαρχος ενημερώνει για εναέρια μέσα τα οποία και ενεργούν με επιτυχία. Ήταν η πρώτη στιγμή που έφτασαν τα εναέρια στην πόλη μας. Την ώρα της κατάσβεσης η Δήμαρχος με τον αντιδήμαρχο αναχωρούν για αυτοψία του μετώπου της Νταού Πεντέλης.

Συγχρόνως, εντεταλμένος της Δημάρχου μαζί με αντιδήμαρχο, ανέβηκαν με μηχανή την οδό Λιθαγωγίας για τη διασφάλιση της πλήρους κατάσβεσης την οποία και επιβεβαίωσαν.

Στις 10:00 π.μ. τα τρία μέτωπα της φωτιάς, Γκορτσέζα, ΠΑΙΔΩΝ Πεντέλης και ΠΙΚΠΑ είχαν σβήσει.

Επιστρέφοντας στο ΚΕΠΙΧ Πεντέλης από την περιοχή της Νταού, το drone της Πεντέλης εντοπίζει μεγάλες αναζωπυρώσεις πάνω από την σπηλιά του Νταβέλη. Η ώρα ήταν 12:15 μ.μ.

Εκείνη την ώρα η Δήμαρχος ενημερώνει να επιστρέψουν άμεσα τα εναέρια μέσα. Επειδή δεν προσήλθαν, κάνει έντονες συνεχείς εκκλήσεις ενημερώνοντας αρμοδίως ότι η φωτιά θα μπει στον οικιστικό ιστό. Τόσο στη Νέα Πεντέλη όσο και στην Πεντέλη.

Με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας ώρας, χρονικό διάστημα το οποίο έπαιξε τραγικά καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της φωτιάς, καταφθάνει ένα και μόνο Erickson μεαποτέλεσμα, το μέτωπο να γιγαντώνεται, περνάει τους πυλώνες της ΔΕΗ με σχετικές εκρήξεις και πλησιάζει τη Νέα Πεντέλη από όπου και εισήλθε από την οδό Περικλέους στον οικιστικό ιστό. Ταυτόχρονα καίει το λόφο και το δάσος της Μικρής Καλλιθέας και φτάνει στην οδό Σουβαλιώτου στην Πεντέλη. Στη συνέχεια, περνά στην Ιερά Μονή Πεντέλης.  Η κατάσταση ήταν πλέον ανεξέλεγκτη και στα δύο μέτωπα της φωτιάς στη Νέα Πεντέλη και στην Πεντέλη.  Δυστυχώς οι συνεχείς εκκλήσεις της Δημάρχου για εναέρια μέσα δεν εισακούστηκαν εγκαίρως.

Μετά από αυτό, η φωτιά κινήθηκε νοτιότερα μέσω της γραμμής του ρέματος καίοντας εκτάσεις του Λόφου του Αστεροσκοπείου, της περιοχής Μορτερό, εκατέρωθεν της Λ.Πεντέλης, όπου έκαψε και το Κλειστό Γυμναστήριο της Νέας Πεντέλης  και μπήκε στα όρια των Δήμων Βριλησσίων και Χαλανδρίου (Πάτημα).

Στη συνέχεια η φωτιά κατεβαίνοντας τη Λεωφόρο Πεντέλης και λόγω καταστήματος ξυλείας κόντευε να εισέλθει στο ρέμα της Αγίας Μαρίνας. Με υπεράνθρωπες προσπάθειες, οαντιδήμαρχος Βασίλης Μπούρας με ομάδα εθελοντών κρατήσανε το μέτωπο, αντιμετωπίζοντας το στο ρέμα της Νέας Πεντέλης ώστε να μην μπει στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας Μελισσίων με καταστροφικές συνέπειες για όλα τα Μελίσσια.

Η Νταού Πεντέλης χτυπήθηκε δύο φορές, την πρώτη από δυτικά, προερχόμενη από τον οικισμό Άγιο Σπυρίδωνα Ραφήνας, με συνέπεια το κάψιμο δύο σπιτιών και μαντριών με ζώα και τη δεύτερη από την πλευρά της Μονής-Καλλιτεχνούπολης.

Κάπου εδώ τελειώνει το ιστορικό της φωτιάς  με την εξής συνέχεια :

Την Τρίτη 13/8/2024 περί της 12:30 το βράδυ αίφνης λαμπαδιάζει πράσινο δέντρο κοντά στα καμένα με κρότου λάμψη, όπως καταθέτουν μάρτυρες εθελοντές.

Την Τετάρτη 14/8/2024 περί της 16:24μ.μ.ξεκινά φωτιά δυτικά της Σπηλιάς του Νταβέλη στο βουνό πάνω από την λεγόμενη πίστα Moto Cross, σε άκαυτη περιοχή.

Σήμερα 15/8/2024 και ώρα 15:00μ.μ. επί της οδού Μπουμπουλίνας στη Δ.Κ. Μελισσίων, οι κάτοικοι άκουσαν κρότο και κατόπιν ξέσπασε φωτιά. Στο σημείο βρέθηκε γκαζάκι.

Και για τα τρία περιστατικά διενεργείται έρευνα από το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής.

Αναλυτικά τα μέτρα του Δήμου Πεντέλης που έχουν ληφθεί μέχρι αυτή την ώρα:

Mε ασφάλεια εκκενώθηκε το νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ, με πούλμαν και βοήθεια από εθελοντές υπό τον συντονισμό του Αντιδημάρχου κ. Μπούρα  καθώς επίσης και οι δομές Άγία Φιλοθέη, το Οικοτροφείο Πεντέλης,το Κοινωνικό ΕΚΑΒ και στη συνέχεια το Νοσοκομείο ‘Αμαλία Φλέμινγκ’ στα Μελίσσια.

Ανοιχτοί από την πρώτη στιγμή οι χώροι φιλοξενίας πολιτών με διάθεση νερών, γευμάτων, φροντίδα εθελόντριας νοσηλεύτριας και Ιατρού Παθολόγου, αλλά και κάλυψη σε φάρμακα από το Κοινωνικό Φαρμακείο και φαρμακεία του Δήμου.

Με πούλμαν του Δήμου Πεντέλης πραγματοποιήθηκε η μεταφορά των 115 ανθρώπων από την Κλινική Λυράκου στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ Μελισσίων όπου οι εθελοντές στήσανε τα ράντζα από την Περιφέρεια για την ανάπαυση των τροφίμωνκαι στη συνέχεια την επόμενη επέστρεψαν με πούλμαν στην Κλινική.

Με οχήματα εθελοντών μας,πραγματοποιήθηκε η μεταφορά της δομής 30 μεταναστών από τη ΔΚ Πεντέλης αρχικά στο ΔΑΚ Μελισσίων και μετά σε ξενοδοχείο.

Συνολικά 190 άτομα φιλοξενήθηκαν στο Δήμοκαι σε δωμάτια ξενοδοχείων με σίτιση. Σήμερα παραμένουν δεκαπέντε άτομα σε ξενοδοχεία και θα μεταφερθούν την Δευτέρα 19/8/2024 στο Ξενοδοχείο ACROPOL που βρίσκεται κοντά στην Περιοχή μας.

Πραγματοποιήθηκαν πολλές περισυλλογές αδέσποτων ζώων από τους εθελοντές μας με τη συνδρομή της Φιλοζωικής προς το ΠΑΛΑΙ του Δήμου Γαλατσίου όπου έχει στήσει δομή ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Dogs’ Voice.

Συντονισμένο δίκτυο διαχείρισης δωρεών ιδιωτών σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώνονται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου και μοιράζονται. Υπάρχει διανομή ζεστού φαγητού είτε στην Εκκλησία Αγίας Παρασκευής στη Νέα Πεντέλη υπό τον Πατέρα Ιωάννη και Ευάγγελο και την Αντιδήμαρχο κ. Αργύρη Άρτεμις.

Ξεκίνησε άμεσα την Τρίτη 13/8 η διαδικασία αυτοψιών και καταγραφών των ζημιών σε κτίρια από το κλιμάκιο του Υπουργείου Π.Π. και την τριμελή επιτροπή του Δήμου. Αύριο Παρασκευή 16/8 θα λειτουργήσουν τρία κλιμάκια προς διευκόλυνση των Δημοτών.

Ο Δήμος εντάχθηκε σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και χρηματοδοτήθηκε με ένα εκατομμύριο ευρώ.

Οι πληγείσες δημοτικές υποδομές έχουν ήδη εξεταστεί από κλιμάκιο με επικεφαλής τονΥπουργό Υποδομών και Μεταφορών ΧρήστοΣταϊκούρα ώστε να αποκατασταθούν άμεσα. Μόνο το Δημοτικό σχολείο Πεντέλης ΚΡΥΣΤΑΛΛΕΙΟ έχει υποστεί ζημία στις προκατασκευασμένες αίθουσες. Θα λειτουργήσει κανονικά τον Σεπτέμβριο. Το Κλειστό Γυμναστήριο της Νέας Πεντέλης ανέλαβε να κατασκευάσει δωρεάν η Εταιρεία ΤΕΡΝΑ όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός κ. Σταϊκούρας.

Την Παρασκευή 16 Αυγούστου θαλειτουργήσει στο ΚΑΠΗ Νέας Πεντέλης (Δ/νση 25ης Μαρτίου αρ. 44) και ώρες 10:00 – 14:00έκτακτη δομή σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή ομάδα Διαχείρισης Καταστροφών, η οποία και θα παρέχει ιατρούς Παθολόγους και Ψυχολόγους.

Την 14/8/2024 υπό τις οδηγίες του Αρχηγού της Αστυνομίας κατέφθασαν στην πόλης μας 35 αστυνομικοί για περιπολίες στις Δ.Κ. Νέας Πεντέλης και Πεντέλης. Ήδη έγιναν δύο συλλήψεις.

Επίσης από σήμερα 15/8/2024 από τις 18:00 έως και τις 6:00 το πρωί η Εταιρεία SECURITYFALCON στα πλαίσια της κοινωνικής της ευθύνης χορηγεί στο Δήμο Πεντέλης περιπολίες στα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές προληπτικά για την αποτροπή κλοπών.

Έχει ήδη αρχίσει ο σχεδιασμός για την ανάπλαση του φυσικού πλούτου που χάθηκε. Ξεκινήσαμε την Τετάρτη 14/8/2024 από την Ιερά Μονή Πεντέλης.

Η προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης στο πεδίο που πραγματοποιήθηκε από όλους τους υπεύθυνους, αιρετούς, εθελοντές και υπαλλήλους του Δήμου, τους οποίους και ευχαριστώ εγκάρδια. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι  Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πολίτη Ελένη, Τσούκλερης Δημήτρης, Γιαννακοπούλου Δήμητρα, Τσουχνικάς Ηλίας, Μπάρκας Αθανάσιο, Ζούνης Ιωάννης, Καπετανοπούλου Μερόπη, Τάκας Γιώργος, Βασίλης Κούβελης, Όθων Δημοσθένους και Ναυπλιώτη Πηνελόπη. Οι εθελοντές, η ομάδα Eduro και οι υπάλληλοι του Δήμου, για τους οποίους θα επανέλθω ονομαστικά οι οποίοι έσωσαν σπίτια από τη φωτιά τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Οι άνθρωποι αυτοί αξίζουν Τιμής από όλη την κοινωνία. Θα τιμηθούν όπως τους αξίζει.

Οι περιοχές που καταστράφηκαν θα φτιαχτούν από την αρχή με φυτεύσεις βραδύκαυστων δέντρων και αντιπυρικές ζώνες.

Θα είμαστε συνεχώς δίπλα στους πληγέντες συμπολίτες μας που έχασαν τις περιουσίες τους για να τους στηρίξουμε όπου χρειαστεί.

Παραμένει ένα ζήτημα που με βασανίζει και είναι η ανάγκη όρων, μέσων και ανθρώπινου δυναμικού που χρειάζεται κάθε Δήμος για να μπορέσει να σταθεί όρθιος. Πιστεύω στη δυνατότητα της Κοινωνίας, των νέων ανθρώπων που συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και θεωρώ ότι αυτοί είναι το μέλλον του τόπου μας. ‘Όμως τα μέσα λείπουν και σε μέσα μας έλειψαν.

Είμαι περήφανη για ότι καταφέραμε συλλογικά για την εισαγόμενη πυρκαγιά και ζητώ συγνώμη για ότι δεν μπορέσαμε να κάνουμε λόγω έλλειψης μέσων.

 

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ