Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου,2024
ΑρχικήΕπιστήμη και τεχνολογίαΤέσσερις «έφηβοι» εξωπλανήτες φωτίζουν την εξέλιξη της Γης

Τέσσερις «έφηβοι» εξωπλανήτες φωτίζουν την εξέλιξη της Γης



Σε απόσταση 130 ετών φωτός από την Γη βρίσκονται δύο άστρα, το TOI 2076 και το TOI 1807 τα οποία απέχουν μεταξύ τους τριάντα έτη φωτός. Εκτιμάται ότι γεννήθηκαν την ίδια χρονική περίοδο στο ίδιο νεφέλωμα και ότι έχουν ηλικία 200 εκατ. ετών. Το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASΑ εντόπισε σε αυτά τα δύο άστρα την ύπαρξη τεσσάρων συνολικά πλανητών.

Διεθνής ερευνητική ομάδα στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες της NASA που μελετούν τους τέσσερις εξωπλανήτες διαπίστωσαν ότι πρόκειται για πολύ νεαρής ηλικίας πλανήτες με μεγέθη κοντινά με αυτή της Γης. Υπολογίζεται ότι οι πλανήτες αυτοί έχουν μέγεθος 2-4 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης.

Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι βρίσκονται ακόμη στην φάση της ανάπτυξης τους γεγονός που επιτρέπει την παρατήρηση κα μελέτη τους με στόχο τον εντοπισμό δεδομένων που μπορεί να βοηθήσουν στο να κατανοήσουμε το πώς εξελίχθηκε μετά την γέννηση της και η Γη.

«Οι τέσσερις πλανήτες βρίσκονται στον εφηβικό κύκλο της ζωής τους. Δεν είναι νεογέννητοι αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάπτυξης τους. Μαθαίνοντας περισσότερα για τους πλανήτες σε αυτό το εφηβικό στάδιο θα κατανοήσουμε καλύτερα μεγαλύτερους σε ηλικία πλανήτες σε άλλα συστήματα» αναφέρει η Κριστίνα Χέντζες, αστρονόμος του Ερευνητικού Κέντρου Ames της NASA, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Γύρω από το άστρο TOI 2076 star system κινούνται τρεις πλανήτες. Ο πιο κοντινός είναι ο TOI 2076 b, που έχει μέγεθος τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης και βρίσκεται τόσο κοντά στο μητρικό του άστρο που ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε  240 ώρες.

Οι άλλοι δύο πλανήτες του συστήματος έχουν μέγεθος τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης και είναι επίσης πολύ κοντά στο άστρο τους ολοκληρώνοντας μια περιστροφή γύρω από αυτό σε χρονικό διάστημα περίπου 20 ημερών. Ο εξωπλανήτης του άλλου συστήματος, ο TOI 1807 b έχε μέγεθος περίπου δύο φορές όσο αυτό της Γης και είναι τόσο κοντά στο άστρο του που ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από αυτό σε μόλις 13 ώρες.

 

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ