Πρόσθετα μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες σε ευαίσθητες περιοχές της Αττικής, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στη χώρα, μαζί με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον επίκουρο καθηγητη της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη.
Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σήμερα μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, εμφανίζοντας καθημερινά 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους δηλαδή βρίσκεται στο «πορτοκαλί». Η κατάσταση παραμένει σταθερά αυξητική, σημείωσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα προτού ο συναγερμός φτάσει στο κόκκινο.
Για τις γειτονιές της Αθήνας η κυβέρνηση σε συνεννόηση και αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων προχωρά σε σχεδιασμό για πρόσθετα μέτρα, ειδικά για ευάλωτες ομάδες, ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Μέτρα που περιλαμβάνουν, όπως είπε, στοχευμένα τεστ, ειδική επικοινωνία με συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, πρόσθετα υγειονομικά μέτρα και σαρωτικούς ελέγχους στην εφαρμογή των ήδη υφισταμένων περιοριστικών μέτρων.
Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η μεταφορά ορισμένου αριθμού ανθρώπων που είναι θετικοί στον ιό σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου θα βρίσκονται υπό την εποπτεία υγειονομικού προσωπικού και θα λαμβάνουν την απαραίτητη υγειονομική φροντίδα.
Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και έως τις 4 Οκτωβρίου λαμβάνονται τα εξής περιοριστικά μέτρα:
-Θεσπίζεται ανώτατο όρια σε 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.
-Αναστέλλονται οι συναυλίες τόσο σε ανοικτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.
-Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες.
-Συστήνεται στους άνω των 65 ετών ο περιορισμός στις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με ΜΜΜ.
-Επιπλέον για την Αττική, αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.
Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα μέτρα:
-Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που επιτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
-Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για τον δημόσιο τομέα, στις 07:00, στις 08:00, στις 09:00 το πρωί.
-Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε 4 κύματα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ