Ρωσία και Κίνα επιδιώκουν να σπείρουν τη διχόνοια στη διατλαντική αλληλεγγύη,υποστήριξε ο Μπάιντεν στο τέλος της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί τη διένεξη με τη Μόσχα. Προειδοποίησε όμως ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν αν η Ρωσία συνεχίσει τις επιζήμιες δραστηριότητές της και ότι η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη στο άρθρο 5 της ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει τη στρατιωτική συνδρομή των μελών του Συμφώνου, αν κάποιο από αυτά δεχτεί επίθεση. Χαρακτήρισε μάλιστα «σταθερή και ακλόνητη» αυτή τη δέσμευση.
Αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Γενεύη αυτήν την εβδομάδα, ο Μπάιντεν την χαρακτήρισε «κρίσιμης σημασίας», προσθέτοντας ότι θα προτείνει στη Μόσχα να συνεργαστούν σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, εφόσον το επιλέξει το Κρεμλίνο.
Ο Μπάιντεν είπε ότι ο Πούτιν είναι ένας «έξυπνος και σκληρός αντίπαλος». «Θα ξεκαθαρίσω στον πρόεδρο Πούτιν ότι υπάρχουν τομείς όπου μπορούμε να συνεργαστούμε αν το επιθυμεί. Αν επιλέξει να μην συνεργαστεί και ενεργεί όπως και στο παρελθόν, όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια και ορισμένες άλλες δραστηριότητες, θα απαντήσουμε, θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο», είπε, προσθέτοντας ότι «θα ξεκαθαρίσει τις κόκκινες γραμμές του». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «όλοι ηγέτες με ευχαρίστησαν σήμερα» για τη συνάντηση που πρόκειται να έχει με τον Πούτιν την Τετάρτη στην Ελβετία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε επίσης ότι ο θάνατος του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι θα ήταν μια «τραγωδία» που θα έβλαπτε τις σχέσεις της Ρωσίας με τον υπόλοιπο κόσμο και τις ΗΠΑ. «Ο θάνατος του Ναβάλνι θα ήταν άλλη μια ένδειξη ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να σεβαστεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, θα ήταν μια τραγωδία, το μόνο που θα έκανε θα ήταν να βλάψει τις σχέσεις (της Μόσχας) με τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε.
Πηγή: ΑΜΠΕ