«Τσουνάμι μεταρρυθμίσεων» υποσχέθηκε για το προσεχές διάστημα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ απάντησε -σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Σκάι» και στις αιτιάσεις για τον ανασχηματισμό και το υπουργικό σχήμα που προέκυψε από αυτόν.
Ειδικότερα, από τις 11 Ιανουαρίου που ξεκινά η λειτουργία της Βουλής «ξεκινά ένα τσουνάμι μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο Γ. Γεραπετρίτης, σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ, με τα εξοπλιστικά, με την επιτάχυνση στις δημόσιες συμβάσεις, το μεγάλο εργασιακό νομοσχέδιο «έτσι ώστε να φύγουμε από παρωχημένες διατάξεις», όπως παρατήρησε.
Ενώ αναφερόμενος στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου για τα νομοθετήματα και τις δράσεις ανά Υπουργείο, υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός» καθώς και «τέτοιο πλαίσιο δημοκρατικής λογοδοσίας».
Απαντώντας στα ερωτήματα για τον ανασχηματισμό επέμεινε πως «αναδεικνύει ότι έχουμε πετυχημένη κυβέρνηση αφού δεν υπάρχουν τεκτονικές αλλαγές». Ενώ στην κριτική ειδικότερα για πολυπληθές υπουργικό σχήμα αντέτεινε πως «σημασία έχει το ‘βαρύ όχημα’ να τρέχει με την αναγκαία ταχύτητα και να είναι ασφαλές, και όχι αν έχει 5 ή 7 άτομα». Σύμφωνα δε με την προσέγγιση του υπουργού Επικρατείας το σχήμα είναι λειτουργικό και όχι βαρύ.
Στα θέματα των σχέσεων με την Εκκλησία, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει εκείνο που πρέπει για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία και η Εκκλησία θα πρέπει να διατηρήσει την καλή παράσταση που έχει απέναντι στο ποίμνιο. Είμαστε στην ίδια πλευρά, όλοι μαζί πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση, σημείωσε εμφατικά εξάλλου.
Ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο υπάρχει σχέση αμοιβαίου σεβασμού και αλληλοκατανόησης και έχουν διαρκή επικοινωνία, ανέφερε ακόμη ενώ επανέλαβε πως αναφορικά με τις αποφάσεις για τους ναούς κατά τη γιορτή των Φώτων, πως η Εκκλησία ήταν ενήμερη.
Οι ρόλοι κράτους και εκκλησίας είναι διακριτοί, συνέχισε, ενώ χαρακτήρισε παράδοξες ή αστείες τις αναφορές ότι ο πρωθυπουργός λαμβάνει αποφάσεις βασιζόμενος μόνο στις εισηγήσεις συνεργατών του.
Ερωτηθείς ειδικά για το ρόλο που ο ίδιος έπαιξε, ο Γ. Γεραπετρίτης γνωστοποίησε ότι υπάρχει πάρα πολύ στενή συνεργασία με το γραφείο του αρχιεπισκόπου και τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, επίσης ότι «χάρη στη δική μας παρέμβαση επιλύθηκαν πολλά και σημαντικά ζητήματα μεταξύ κράτους και εκκλησίας».
Σε άλλα θέματα που σχετίζονται με την πανδημία, άφησε ανοιχτό, το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, και μάλιστα αιφνιδιαστικά, λέγοντας ότι το φαινόμενο της πανδημίας είναι δυναμικό. Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα το πράξουμε εάν είναι αναγκαίο, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, από ό,τι φαίνεται, το click away θα επανέλθει άμεσα στη λειτουργία, ίσως κι από Δευτέρα. Αυτό θα το κρίνει η επιτροπή λοιμωξιολόγων – επιδημιολόγων τις επόμενες ώρες.
Σχετικά με τα σχολεία, ο υπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση ήθελε να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, ωστόσο η Επιτροπή έκρινε ότι δε βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο και προτείνει τη λογική του σταδιακού ανοίγματος, ώστε να αξιολογούνται τα δεδομένα.
Αντιθέτως, σχετικά με τα ψώνια με ραντεβού στα καταστήματα, διευκρίνισε πως δεν είμαστε σε αυτή τη φάση ακόμα, αφού προηγείται η επαναλειτουργία των σχολείων.
Σε σχέση με όσα ακούγονται για έλλειψη στις σύριγγες, απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα, άλλωστε θα γίνει μια πολύ μεγάλη προμήθεια.
Στο θέμα τέλος που κυριαρχεί τη διεθνή επικαιρότητα, τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, ο υπουργός Επικρατείας δεν έκρυψε τον προβληματισμό του πολλώ μάλλον που «οι ΗΠΑ δεν είναι μια απλή χώρα, είναι η μήτρα της σύγχρονης δημοκρατίας».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ