Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα στη Γροιλανδία μια περιοδεία αφιερωμένη στην Αρκτική, κατά τη διάρκεια της οποίας ωστόσο χρειάστηκε να ασχοληθεί κατ’ επανάληψη με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή αν βρεθεί «η σωστή στιγμή».
Από την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μετέβη στη Δανία, κατόπιν στην Ισλανδία – όπου συναντήθηκε επισήμως για πρώτη φορά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ – και τέλος στη Γροιλανδία. Σε όλες τις συνεντεύξεις Τύπου όμως αναγκαζόταν να ξεκινά με δηλώσεις για την κατάσταση στο Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Από το ξενοδοχείο ή το αεροπλάνο του έκανε συνεχώς εκκλήσεις στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες, αλλά και στις αραβικές χώρες που θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις στη Χαμάς για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.
Σήμερα το απόγευμα, από το Κανγκερλουσούακ της Γροιλανδίας, ανακοίνωσε ξανά ότι ενώ πετούσε μίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τον Γκάμπι Ασκενάζι, για να του επαναλάβει το μήνυμα της Ουάσινγκτον: «αναμένουμε μια αποκλιμάκωση, ενόψει της κατάπαυσης του πυρός».
Η είδηση για την επίτευξη συμφωνίας ήρθε την ώρα που έδινε συνέντευξη Τύπου. «Είδα τις πληροφορίες» αλλά «δεν μπορώ να τις επιβεβαιώσω», είπε στους δημοσιογράφους, υποσχόμενος ότι θα ξανατηλεφωνήσει στον Ασκενάζι στο ταξίδι της επιστροφής του στις ΗΠΑ.
Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν πρόσθεσε, σ’ αυτήν την περιοδεία του, και έναν σταθμό στη Μέση Ανατολή, ο Μπλίνκεν απάντησε: «Είμαι έτοιμος να πάω ανά πάσα στιγμή στο Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή, αν αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεπεράσουμε τη βία και να εργαστούμε για να βελτιώσουμε τη ζωή των Ισραηλινών, όπως και των Παλαιστίνιων. Και αν υπάρχει η σωστή στιγμή για αυτό, ασφαλώς θα το κάνω».
«Δεν αγοράζουμε τη Γροιλανδία»
Ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν να αγοράσουν τη Γροιλανδία, όπως είχε προτείνει ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο.
Καθισμένος δίπλα στον πρωθυπουργό της Γροιλανδίας Μούτε Έγκεντε, τον υπουργό Εξωτερικών Πέλε Μπρόμπεργκ και τον Δανό υπουργό Εξωτερικών Γιέπε Κόφοντ, ο Μπλίνκεν είπε, όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο, ότι είναι «σωστή» η πληροφορία του ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αγοράσουν το παγωμένο νησί.
Πηγές: ΑΜΠΕ