Αρχική Επιστήμη και τεχνολογία Τα οφέλη των τροφίμων ολικής άλεσης αποκαλύπτει νέα μελέτη

Τα οφέλη των τροφίμων ολικής άλεσης αποκαλύπτει νέα μελέτη

0





 

Τρεις φέτες ψωμιού ολικής άλεσης την ημέρα μπορεί να έχουν πολύ θετική επίδραση στον οργανισμό μας.

 

 

 

Μετανάλυση που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts στις ΗΠΑ αποκαλύπτει τα οφέλη της κατανάλωσης ψωμιού ολικής άλεσης, του καστανού ρυζιού και των ζυμαρικών ολικής άλεσης. Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία μιας μεγάλης μελέτης στην οποία είχαν πάρει μέρος περισσότερα από τρεις χιλιάδες κυρίως μεσήλικα άτομα η κατάσταση της υγείας παρακολουθούνταν και συλλέγονταν κάθε είδους δεδομένα για διάστημα 18 ετών.

Οι ερευνητές σε αυτή την νέα μελέτη διαπίστωσαν ότι η ημερήσια κατανάλωση μόλις τριών φετών ψωμιού ολικής άλεσης ή μιας μεγάλης τορτίγιας ολικής άλεσης βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων του σακχάρου αλλά και της διατήρησης μιας καλής σιλουέτας περιορίζοντας το πάχος στην περιοχή της μέσης. Τα ίδια οφέλη υπάρχουν αν αντί για ψωμί κάποιος καταναλώσει ποσότητα καστανού ρυζιού ίση με δύο κουταλιές της σούπας ή ανάλογη ποσότητα ζυμαρικών ολικής άλεσης. Οφέλη στους προαναφερθέντες τομείς έχουν και όσοι καταναλώνουν καθημερινά μικρότερες ποσότητες τροφίμων ολικής άλεσης αλλά τα οφέλη αυτά είναι αναλογικά μικρότερα.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής προσφέρουν περισσότερα οφέλη καθώς μεγαλώνουμε ηλικιακά από το να διατηρούμε απλά σε καλή κατάσταση το βάρος μας. Όπως φαίνεται όσοι καταναλώνουν τρόφιμα ολικής άλεσης διατηρούν σε καλύτερη ισορροπία το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση σε βάθος χρόνου» αναφέρει ο Νίκολα Μακ Κεον, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

 

 

 

Exit mobile version