Πέμπτη, 4 Μαρτίου,2021ΑρχικήΕπιστήμη και τεχνολογίαLive η προσεδάφιση του Perseverance στον Άρη

Live η προσεδάφιση του Perseverance στον Άρη

Το Perseverance, το ρομπότ των 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, της NASA στις 22.52 θα επιχειρήσει να προσεδαφιστεί στον Άρη  σε μια περιοχή με γεμάτη γκρεμούς, βράχους και αμμόλοφους, η οποία είχε θεωρηθεί υπερβολικά επικίνδυνη για προηγούμενες αποστολές.

Την ώρα της προσεδάφισης, ο θα απέχει τη Γη 209 εκατομμύρια χιλιόμετρα, και οι εντολές του κέντρου ελέγχου θα χρειάζονται 11,6 λεπτά για να φτάσουν το ρομπότ. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία δεν μπορεί να ελέγχεται από τη Γη και πρέπει να είναι απόλυτα αυτοματοποιημένη.

Πρωτεύουσα αποστολή του είναι η αναζήτηση ενδείξεων αρχαίας λεκάνη του κρατήρα Τζέζερο, μέσα στον οποίο υπήρχε κάποτε μια λίμνη.

Δορυφορικά δεδομένα έχουν αποκαλύψει ότι ο κρατήρας Τζέζερο, βόρεια του ισημερινού, ήταν η λεκάνη όπου κατέληγε ένα δίκτυο ποταμών, των οποίων το δέλτα διακρίνεται στο ερημικό τοπίο μέχρι και .

Είκοσι δευτερόλεπτα την ανάπτυξη του αλεξίπτωτου, η θερμική ασπίδα που προστάτευε το ρομπότ κατά την κάθοδο απορρίπτεται. Κάμερες και ένα ραντάρ που βρίσκονται στο κάτω μέρος του ρομπότ θα σκανάρουν το έδαφος για επικίνδυνους βράχους. Οι εικόνες που θα συλλέξει θα συγκριθούν με δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης για να εντοπιστεί αυτόματα η ασφαλέστερη θέση..

Σε ύψος χιλιομέτρων πάνω από το έδαφος, η κάψουλα θα ανοίξει και θα απελευθερώσει μια πλατφόρμα, κάτω από την οποία είναι στερεωμένο το ρομπότ.

Στις 22.54, η πλατφόρμα, ή «ιπτάμενος γερανός» όπως την ονομάζει η NASA, θα ενεργοποιήσει οκτώ πυραυλοκινητήρες που θα την αφήσουν μετέωρη 20 μέτρα πάνω από την επιφάνεια.

Στις 22.55, ο ιπτάμενος γερανός θα κατεβάσει απαλά το Perseverance στην επιφάνεια ξετυλίγοντας καλώδια από νάιλον. Mόλις το ρομπότ αναπτύξει τους έξι τροχούς του και αγγίξει το έδαφος, πυροτεχνικές λεπίδες θα ενεργοποιηθούν για να κόψουν τα καλώδια. Αν αυτό δεν πετύχει, το ρομπότ θα παρασυρθεί από τον ιπτάμενο γερανό καθώς απομακρύνεται για να συντριβεί σε απόσταση μερικών δεκάδων .

 «Η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη» είπε στους δημοσιογράφους ο Αλ Τσεν, επικεφαλής της ομάδας καθόδου και προσεδάφισης στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

 

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ