Thursday, 4 June,2020Αρχική Επικαιρότητα Λ. Μαγιάκης: Να μην πληρώσουν οι δημότες τον «λογαριασμό του κορωνοϊού»

Λ. Μαγιάκης: Να μην πληρώσουν οι δημότες τον «λογαριασμό του κορωνοϊού»

Αρθρο του Λευτέρη Μαγιάκη επικεφαλής της παράταξης “ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ”

Η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού υποχρεώνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να πάρει και η ίδια μέτρα για την προστασία των δημοτών της, ιδιαίτερα στον Τομέα της Καθαριότητας, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Πολιτικής Προστασίας.

Με την τελευταία αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Δήμου Αμαρουσίου προστέθηκαν έκτακτες δαπάνες για το σκοπό αυτό οι οποίες, προς το παρόν, ανέρχονται σε 400.000€ περίπου, δηλαδή ποσοστό 1% των πραγματικών ετήσιων εσόδων του.

Το ποσό αυτό είναι μικρό και είναι σίγουρο ότι σύντομα θα αυξηθεί λόγω των αυξημένων αναγκών.

Ταυτόχρονα λόγω των απαλλαγών από την πληρωμή των ανταποδοτικών τελών των επιχειρήσεων, που έκλεισαν με διοικητική απόφαση της Κυβέρνησης, τα πραγματικά έσοδα του Δήμου θα μειωθούν.

Δεν θα είναι μικρή και η απώλεια εσόδων λόγω αύξησης της ανεργίας στους δημότες ή και τη μείωση των εσόδων τους λόγω της αναστολής των συμβάσεων ή και της εκ περιτροπής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα διατυπώνονται και δίκαια αιτήματα από όσους εργάζονται στην Καθαριότητα και στο «Βοήθεια στο σπίτι» για την καταβολή του Δώρου του Πάσχα, κατ΄ αναλογία με τους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πολιτική Προστασία.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα πληρώσει για όλες αυτές τις απαραίτητες επί πλέον δαπάνες.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που υπέστη τις περισσότερες περικοπές στην Κρατική Επιχορήγηση τα μνημονιακά χρόνια. Πάνω από 65% περικόπηκαν τα έσοδα της ενώ οι παρακρατηθέντες πόροι, από το 2010 μέχρι σήμερα, ξεπερνούν τα 20 δις.

Στο τελευταίο ΔΣ της ΚΕΔΕ ο ΥΠΕΣ κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε ότι δεν προβλέπεται έκτακτη δωρεάν επιχορήγηση στους Δήμους για την αντιμετώπιση των έκτακτων δαπανών λόγω πανδημίας. Πρότεινε σαν εναλλακτική λύση την άντληση κονδυλίων από τα δημοτικά τέλη που προορίζονται για Καθαριότητα και Ηλεκτροφωτισμό ή, εναλλακτικά, εφόσον αυτά δεν επαρκούν, τη μακροπρόθεσμη δανειοδότηση των Δήμων.

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση τα βάρη της κρίσης φορτώνονται και πάλι στους δημότες οι οποίοι έχουν ήδη πληγεί και θα πληγούν ακόμα περισσότεροστο επόμενο διάστημα.

Ο Δήμος Αμαρουσίου και η ΚΕΔΕ συνολικά θα πρέπει να διεκδικήσουν τη γενναία δωρεάν επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να καλυφθούν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών που οφείλονται στις έκτακτες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε. Να μην πληρώσουν δηλαδή οι δημότες τον «λογαριασμό του κορωνοϊού» με διάλυση των δήμων. 

Most Popular

Πλημμύρισε η Αμαρουσίου Χαλανδρίου (VIDEO)

Σήμερα το Μαρούσι στην οδό Αμαρουσίου Χαλανδρίου ο δρόμος σκεπάστηκε από όμβρια ύδατα. Όπως γνωρίζουμε κάθε φορά που βρέχει πλημμυρίζει ο συγκεκριμένος...

Ένα νοσοκομείο για τον Covid19 είναι δίπλα μας

Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφαλίσαμε το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ Πτέρυγα Τσαγκάρη (παράρτημα πλέον του Σισμανογλείου ) θα φιλοξενεί κρούσματα από τον...

Εγκληματική έχει γίνει η κατάσταση στην Οδό Κονίτσης

Σε πολύ μικρό διάστημα θα κλείσει 1 χρόνος από το ξεκίνημα "ανάπλασης" της οδού Κονίτσης και όλα δείχνουν ότι υπάρχει πολύ μέλλον...

Κλειστά από αύριο τα καταστήματα λιανικής. Αναλυτικά οι ΚΑΔ

Βάσει των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Πολιτικής...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

34η Εθελοντική Αιμοδοσία στο Δήμο Αμαρουσίου

34η Εθελοντική Αιμοδοσία στο Δήμο Αμαρουσίου 16 & 17 Ιουνίου 2020, Δημαρχείο Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου: «Ελάχιστος...

Οργή δημάρχων για μεθοδεύσεις του Γ. Πατούλη

Διαβάζουμε στο efsyn.gr Οι αιρετοί της Αττικής χαρακτηρίζουν τιμωρητικό για όσους κάνουν ανακύκλωση τον νέο κανονισμό τιμολόγησης απορριμμάτων του...

Μαίρη Διακολιού: Παραλάβαμε Δάσος δεν θα παραδώσουμε πάρκο

Η δημοτική αρχή Αμπατζόγλου δυστυχώς έχει σοβαρές αρνητικές ευθύνες για την υπόθεση της αλλοίωσης του χαρακτήρα του Δάσους Συγγρού. Είναι η πρώτη φορά...