Τρίτη, 14 Ιουλίου,2020Αρχική Τοπικά νέα Ανακοίνωση "εκτός των τειχών" για τα ΧΕΥ

Ανακοίνωση “εκτός των τειχών” για τα ΧΕΥ

ΤΑ ΧΕΥ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΟ – ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΕ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ

Με μια κίνηση εντυπωσιασμού και υποκριτικού ενδιαφέροντος η απερχόμενη διοίκηση Πατούλη κάλεσε τις Δημοτικές παρατάξεις του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου (Δευτέρα 10 – 6 – 2019) σε ενημέρωση σχετικά με το θέμα των ΧΕΥ Κηφισιάς & Κύμης και των εξελίξεων αναφορικά με την εκχώρησή τους στο ιδιωτικό κατασκευαστικό κεφάλαιο ύστερα από απόφαση του υπουργού Ενέργειας (της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) κ. Σταθάκη.

Μη θέλοντας να αποτελέσουμε το φόντο των φωτογραφικών απεικονίσεων των δήθεν «αγώνων» και του υποκριτικού δήθεν ενδιαφέροντος του απερχόμενου Δημάρχου Αμαρουσίου κου Πατούλη για τα ΧΕΥ, δεν προσήλθαμε στην ενημέρωση – συγκέντρωση αυτή θεωρώντας ότι η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου όφειλε να ενημερώσει άμεσα το απερχόμενο Δημ. Συμβούλιο της πόλης και κατόπιν τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δημ. Συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 με στόχο την παραπέρα άμεση οργάνωση των κινηματικού χαρακτήρα αντιδράσεων οι οποίες, κατά τη γνώμη μας, είναι αναγκαίες.

Καταθέτουμε τις απόψεις μας για το ζήτημα των ΧΕΥ:

Σύντομο Ιστορικό

Οι Χ.Ε.Υ. (Χώροι Εγκατάστασης – Υποστήριξης) είναι οικόπεδα στα όρια της Αττικής Οδού, τα οποία είχαν απαλλοτριωθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να χρησιμοποιηθούν κατά την φάση κατασκευής της και με το πέρας των εργασιών να αποδοθούν για κοινή χρήση στις τοπικές κοινωνίες (χώροι στάθμευσης κλπ.). Το 2011 όλοι οι Χ.Ε.Υ. μεταφέρονται στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.(Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), μαζί με μεγάλο τμήμα της Δημόσιας Περιουσίας,ώστε να «αξιοποιηθούν» στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Για να γίνει αυτό θα έπρεπε να αλλάξουν οι αντίστοιχες χρήσεις γης και όροι δόμησης (προς το δυσμενέστερο φυσικά) καθώς οι προβλεπόμενες δεν διευκόλυναν την αξιοποίηση τους.

Στα όρια του δήμου Αμαρουσίου υπάρχουν τρεις Χ.Ε.Υ.:

  1. Κοντά στο «ΤheΜallAthens» και στο σταθμό Νερατζιώτισσας. Στο συγκεκριμένο οικόπεδο δόθηκαν με Υπουργική απόφαση ευεργετικές χρήσεις γης και όροι δόμησης τον Ιανουάριο του 2015, δηλαδή λίγες μόνο ημέρες πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, από την τότε συγκυβέρνηση της  Ν. Δ.  –  ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το οικόπεδο πουλήθηκε από το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ και παρά τις λαϊκές αντιδράσεις,στον χώρο κατασκευάστηκε κτίριο γραφείων 5000 μ2. Έτσι χάθηκε ένας ακόμη πολύτιμος δημόσιος χώρος. Ας σημειωθεί ότι η  σχετική Υπουργική απόφαση του 2015 δεν ακυρώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛΛ.
  2. Κοντάστην Λεωφόρο Κηφισίας (ΧΕΥ 7).Στο συγκεκριμένο οικόπεδο καθορίστηκαν χρήσεις γης και όροι δόμησης γενικής κατοικίαςμόλις τον περασμένο Απρίλιο του 2019 με Υπουργική απόφαση. Αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησής του.
  3. Στη Λεωφόρο Κύμης. Μέχρι στιγμής έχει αποτραπεί η Υπουργική απόφαση καθορισμού χρήσεων γης και όρων δόμησης και καθυστερεί η πώλησή του σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Οι χώροι αυτοίέχουν μείνει αναξιοποίητοι από το 2003 (όταν ολοκληρώθηκε η Αττική Οδός).  Η Δημοτική Αρχή Πατούλη (ομοίως με την προηγούμενη) δεν τους διεκδίκησε ουσιαστικά ποτέ σε αντίθεση με άλλους Δήμους που διεκδίκησαν και απόκτησαν Χ.Ε.Υ. Και αυτό παρ’ όλο που ήταν γνωστές οι προσπάθειες επιχειρηματικών – εργολαβικών συμφερόντων για την απόκτησή τους καθώς αποτελούν «φιλέτα» για αξιοποίηση. Αλλά και γνωρίζοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή του Μαρουσιού έχει σημαντικές ελλείψεις σε δημόσιους – ελεύθερους χώρους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν πουλήθηκε το Χ.Ε.Υ. στο σταθμό Νερατζιώτισσας, η Δημοτική ΑρχήΠατούλη όχι μόνο δεν έκανε καμία προσπάθεια για την απόκτηση του οικοπέδου, αλλά όταν αυτό πουλήθηκε, εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο την αποδοχή δωρεάς του ιδιοκτήτη, ύψους 100.000€, η οποία φυσικά δεν έγινε δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς θύμιζε τις ιστορίες με τα «καθρεφτάκια» στους ιθαγενείς.

Στα επόμενα χρόνια, με βάση τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές που ακολούθησαν, εφάρμοσαν και εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων με συνεπέστερη την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναδείχθηκαν σκληρές πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων, με τη δημιουργία του Υπερταμείου και την ένταξη σε αυτό του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. της Ε.Τ.Α.Δ. (Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου) στην οποία ανήκουν πλέον οι Χ.Ε.Υ. και του Τ.Χ.Σ. (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).

Τώρα, μετά την απώλεια του Χ.Ε.Υ. «Νερατζιώτισσας» για τον Δήμο και τους δημότες του Αμαρουσίου,παίρνει σειρά το Χ.Ε.Υ. Κηφισίας. Η Δημοτική Αρχή Πατούλη για άλλη μια φορά επιδεικνύει την ίδια «ύποπτη» αδιαφορία και ολιγωρία απέναντι στην προοπτική να ξεπουληθεί ένας ακόμη δημόσιος χώρος στην περιοχή του Δήμου μας. Το Φ.Ε.Κ. καθορισμού χρήσεων γης έχει δημοσιευτεί από τις 19 Απριλίου και μόλις προχθές, την Δευτέρα 10 – 6, ενημέρωσε τις υπόλοιπες Δημοτικές παρατάξεις. Και βέβαια την προηγούμενη περίοδο, δεν έκανε καμιά κίνηση στην προοπτική απόκτησης των δύο Χ.Ε.Υ. που απομένουν, ούτε οργάνωσε καμία μαζική κινητοποίηση του δημοτικού συμβουλίου και των πολιτών του δήμου Αμαρουσίου.

Για άλλη μια φορά η υπεράσπιση και διεκδίκηση των δημόσιων χώρων πρέπει να γίνει υπόθεση της τοπικής κοινωνίας και των αγώνων της.

Πρέπει άμεσα να οργανωθούν δράσεις κινηματικού χαρακτήρα από τους συλλόγους και φορείς της πόλης μας με τη συμμετοχή του Δημοτικού Συμβουλίου για να διεκδικήσουμε:

  • Καμία εκχώρηση των ΧΕΥ της Αττικής οδού σε ιδιώτες και αξιοποίησή τους από το κατασκευαστικό κεφάλαιο.
  • Άμεση κατάργηση του Υπερταμείου.
  • Απαιτούμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ανακαλέσει την απόφαση Σταθάκη. Να μην επαναλάβει αυτό που έγινε τον Ιανουάριο του 2015 από την Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δυο μέρες πριν τις εκλογές, με το ΧΕΥ Νερατζιώτισσας.
  • Να παραχωρηθούν άμεσα στο Δήμο Αμαρουσίου τα ΧΕΥ Λεωφόρων Κηφισιάς και Κύμης για δημόσια – ελεύθερη χρήση, καθώς και το κτίριο της Κεραμικής επί της Λεωφόρου Κηφισιάς, σύμφωνα με τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου.
  • Άμεση προτεραιότητα για τις πολιτικές που εφαρμόζονται από κυβέρνηση και Δήμο Αμαρουσίου να είναι η εξασφάλιση της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης μας, η προστασία του περιβάλλοντος και όχι  η αποπληρωμή των  δανειστών και τα κέρδη των εργολάβων.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Most Popular

Κεραυνοί Κωνσταντέλλου: “Περνάτε λάθος μήνυμα ότι τα απορριμματοφόρα αυτά τα αγόρασε η Περιφέρεια. Η Περιφέρεια δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στην υπόθεση των...

O Δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μιλώντας στην έκτακτη “συνέλευση δημάρχων” με τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ τη Δευτέρα 15 Ιουνίου καταλόγισε...

Οργή δημάρχων για μεθοδεύσεις του Γ. Πατούλη

Διαβάζουμε στο efsyn.gr Οι αιρετοί της Αττικής χαρακτηρίζουν τιμωρητικό για όσους κάνουν ανακύκλωση τον νέο κανονισμό τιμολόγησης απορριμμάτων του...

Πλημμύρισε η Αμαρουσίου Χαλανδρίου (VIDEO)

Σήμερα το Μαρούσι στην οδό Αμαρουσίου Χαλανδρίου ο δρόμος σκεπάστηκε από όμβρια ύδατα. Όπως γνωρίζουμε κάθε φορά που βρέχει πλημμυρίζει ο συγκεκριμένος...

Κονίτσης: Βρήκαμε Παπά να θάψουμε 5-6

Από ότι φαίνεται η ταλαιπωρία των κατοίκων θα συνεχίζεται με τις αντίστοιχες δόσεις φυσικά για να είναι πιο μεγάλης διαρκείας τα έργα....

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σε 327 δήμους η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση

Από την ερχόμενη σχολική χρονιά (2020-21) θα εφαρμοστεί η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση σχεδόν στο σύνολο των δήμων της Ελλάδας. Όπως ανακοίνωσε...

ΠΟΥ-Covid-19: Η κρίση του νέου κορονοϊού μπορεί να “χειροτερέψει και να χειροτερέψει και να χειροτερέψει”, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει τη δυναμική να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο, εάν όλα κράτη δεν ακολουθήσουν πιστά τις βασικές υγειονομικές προφυλάξεις,...

Στο ΕΣΥ 365 ιδιώτες γιατροί για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών

Τη δυνατότητα απασχόλησης ιδιωτών γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών παρέχει το υπουργείο Υγείας.

Σαν Σήμερα 12-7

το 1836 ανεβαίνει η πρώτη θεατρική παράσταση στην Αθήνα, μια κωμωδία του Μολιέρου. το 1862 το αμερικανικό Κογκρέσο καθιερώνει...