Πέμπτη, 28 Μαρτίου,2024

ΑρχικήΤοπικά νέαΤην Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 ανοίγει τις πύλες της η 57η Πανελλήνια...

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 ανοίγει τις πύλες της η 57η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής στο Μαρούσι



Η 57η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικήςανοίγει τις πύλες της για το κοινό, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019, στις 08:00 το βράδυ, στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής, Αίθουσα Τέχνης «Αλέξανδρος Γαρδέλης» ( Λ. Κηφισίας 207).

Στην τελετή των εγκαινίων θα απονεμηθούν  τα βραβεία και οι έπαινοι στους κεραμιστές που διακρίθηκαν στον φετινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κεραμικής, τον οποίο διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών (ΠΕΚΑ), δίνοντας την ευκαιρία σε νέους κεραμιστές, αλλά και σε ήδη καταξιωμένους να προτείνουν νέες προσεγγίσεις και φόρμες, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της αρχαιότερης των τεχνών.               

Η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής αποτελεί θεσμό για την πόλη του Αμαρουσίου και κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την κεραμική τέχνηστη χώρα μας.

Στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμούκ. Ιωάννης Νικολαράκοςκαι ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών κ. Νίκος Βαλλάτοςαπηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους φίλους της κεραμικής να επισκεφτούν την έκθεση και να γευτούν τη χαρά της δημιουργίας και της ψυχαγωγίας που περνά μέσα από τον πηλό και τη φωτιά.

Στην τοποθέτησή τουοΑντιδήμαρχος κ. Νικολαράκος μεταφέροντας το χαιρετισμό και το μήνυμα του Δημάρχου Αμαρουσίου κου Θεόδωρου Αμπατζόγλου,τόνισε την ισχυρή βούληση της Διοίκησης για τη διατήρηση και ενίσχυση της τέχνης των Ελλήνων κεραμιστών, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτιστική ταυτότητα και παράδοση της πόλης του Αμαρουσίου.

« Το Μαρούσι αποτελεί το επίκεντρο της κεραμικής τέχνης, καθώς από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρξε η έδρα των κεραμιστών και αγγειοπλαστών. Μέσα από τα έργα της Κεραμικής αποτυπώνεται η ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας καιη πόλη του Αμαρουσίου, γνωστή και ως Κεραμούπολη, έχει συνδέσει την πολιτιστική κληρονομιά και παράδοσή της με τη μοναδική αυτή τέχνη, που συνδυάζει τα τέσσερα  στοιχεία της φύσης χώμα, νερό, αέρα και φωτιά.
Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε αυτή την παράδοση ζωντανή,να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις για την κεραμική τέχνη και ιδιαίτερα την Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής που φέτος συμπληρώνει 57 χρόνια.
 Ο Δήμος Αμαρουσίου αγκαλιάζει την κεραμική τέχνη και τους κεραμιστές δημιουργούς και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, στηρίζοντας την προσπάθεια του Προέδρου κουΒαλλάτου και όλων στελεχών της Ένωσης.»

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών  κ. ΝίκοςΒαλλάτοςαναφέρθηκε στην προσπάθεια για τη διατήρηση του χώρου της κεραμικής,που αποτελεί τοκόσημο και την ανάδειξή του σε πολιτιστικό κέντρο για τα Βόρεια Προάστια.

«Είναι υποχρέωση όλων μας να διατηρήσουμε το μοναδικό αυτό χώρο που δεν υπάρχει αντίστοιχός του σε όλη τη χώρα και η στήριξη του Δήμου στην προσπάθεια μας είναι πολύ σημαντική. Παράλληλα, όμως και η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε ο χώρος αυτός να γίνει ένας χώρος πολιτισμού και να λειτουργήσει το Μουσείο Κεραμικής.Στο χώρο λειτουργεί το ΙΕΚ Κεραμικής, από όπου, το Φεβρουάριο θα αποφοιτήσει η πρώτη τάξη των σπουδαστών. Για να έχουμε πραγματικά ένα Δήμο που θα είναι η καρδιά της κεραμικής θα πρέπει να έχει την εκπαίδευση της κεραμικής, το μουσείο της κεραμικής και δράσεις για την κεραμική και άλλες πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Η 57η Πανελλήνια έκθεση Κεραμικής είναι μία αξιόλογη έκθεση  εμπνευσμένη από το μεράκι των καλλιτεχνών και πιστεύω ότι θα ικανοποιήσει το κοινό που θα την επισκεφθεί.»   

Στην Συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Νικόλαος Πέππας, η επιμελήτρια της έκθεσης κα Μαριάνθη Βελλίδου και ο τέως Πρόεδρος της ΠΕΚΑ κ. Κώστας Γαλάνης

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση και αναλυτικό πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων θα βρείτε στο site της ΠΕΚΑ http://enosi-keramiston-aggeioplaston.blogspot.gr/

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -