Παρασκευή, 19 Απριλίου,2024

ΑρχικήΤοπικά νέαΚόντρα Δήμου - εργαζομένων με φόντο την Επιθεώρηση Εργασίας

Κόντρα Δήμου – εργαζομένων με φόντο την Επιθεώρηση Εργασίας



Διαβάζουμε στο amarysia.gr

«Άναψε» για τα καλά η συζήτηση στον Δήμο Αμαρουσίου σχετικά με τα εργασιακά θέματα, η οποία απασχολεί την διοίκηση και το Σωματείο Εργαζομένων έντονα το τελευταίο διάστημα.  Η πρόσφατη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων φαίνεται πως δεν έπεισε το Σωματείο, το οποίο λίγες ημέρες μετά γνωστοποίησε το έγγραφο που απέστειλε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, καταγγέλλοντας σειρά εργατικών ατυχημάτων στα συνεργεία του Δήμου και ζητώντας την απόδοση ευθυνών, με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση της διοίκησης του Δήμου.

Το έγγραφο με τίτλο «Καταγγελία για εργατικά δυστυχήματα – ατυχήματα στο κλάδο εργαζομένων στους Δήμους» του Σωματείου, το οποίο υπογράφουν ο πρόεδρος Ν. Καλλιμάνης και ο γραμματέας Π. Γκόγκας, αναφέρει τα εξής: «Ο κατάλογος με τα εργατικά δυστυχήματα – ατυχήματα στο κλάδο εργαζομένων στους Δήμους διαρκώς μεγαλώνει και η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών αδιαφορεί προκλητικά. Η Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου που έχει και την προεδρεία της ΚΕΔΕ αυθαιρετεί και παραβιάζει την εργατική νομοθεσία. Συγκεκριμένα (μέσα σε ένα χρόνο έχουμε έξι εργατικά σοβαρά ατυχήματα όπου μόνο το 1-2 έχουν δηλωθεί):

-Χαλαβαζής, (για δεύτερη φορά τραυματίζεται στο χέρι με αλυσοπρίονο) εισαγωγή σε νοσοκομείο, οδηγός και όχι χειριστής γερανοφόρου ο εργαζόμενος στο μηχάνημα έργου . Το γερανοφόρο δεν έχει πιστοποίηση. Δεν υπήρχε δεύτερο άτομο στο καλάθι.

-Καλέμης, (για δεύτερη φορά έκοψε το δάχτυλο του με τροχό) εισαγωγή σε νοσοκομείο.

-Βασιλείου, γλίστρησε και έπεσε στο σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου και έσπασε τα πλευρά του, εισαγωγή σε νοσοκομείο.

-Μουστόγιαννης, πέθανε εν ώρα εργασίας. Εργάτης καθαριότητας με σύμβαση ΙΔΟΧ και τον χρησιμοποιούσαν σαν οικοδόμο. Η εντατικοποίηση της εργασίας και το άγχος που μας επιβάλλουν είναι από τους σοβαρούς παράγοντες που χάνονται ανθρώπινες ζωές.

-Καγιάς, τροχαίο με μηχανάκι του δήμου εισαγωγή σε νοσοκομείο.

-Δεμίρης, έπεσε και χτύπησε από τον φορτωτή, έσπασε το πόδι του με σύμβαση ΟΑΕΔ,εισαγωγή σε νοσοκομείο.

-Το 2015 πέθανε ο συνάδελφος Τριανταφυλλίδης στην εργασία του. Στερούν από τη σύζυγο του το δικαίωμα διορισμού της όπως ο νόμος ορίζει.

Καταγγέλλουμε ότι παρότι όλοι εισηγούνται την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τα εργατικά ατυχήματα, παρότι έχουμε σαν κλάδος την θλιβερή πρωτιά σε νεκρούς συναδέλφους, αυθαιρετούν και απαξιώνουν τους εργαζόμενους του κλάδου. Ζητάμε την παρέμβαση για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και την απόδοση ευθυνών».

Δήμος: «Συνδικαλιστικά ένσημα με ψεύδη και ανακρίβειες» 

Με αφορμή την ανακοίνωση του Σωματείου, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βασίλης Κόκκαλης εξέδωσε καυστική απάντηση, κάνοντας λόγο για «ψεύδη και ανακρίβειες» από «εργατοπατέρες», τις οποίες αποδίδει σε συνδικαλιστικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Η απάντηση του αντιδημάρχου έχει ως εξής: «Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2019, το Σωματείο Εργαζομένων πήρε αναλυτικές και σαφείς απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων, τόσο από τη γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφαλείας, όσο και από τους αρμόδιους Δημοτικούς Συμβούλους. Επειδή, πιθανόν, οι απαντήσεις δεν εξυπηρετούσαν τις συνδικαλιστικές σκοπιμότητές τους, 15 ημέρες μετά, οι «εργατοπατέρες» του Δήμου Αμαρουσίου θεώρησαν σκόπιμο να βγάζουν ανακοινώσεις γεμάτες με ψευδή στοιχεία και ανακρίβειες και είναι να απορεί κανείς, εάν είναι τόσο άσχετοι ή προσπαθούν να δικαιολογήσουν το ρόλο τους για μικροσυνδικαλιστικά και μικροκομματικά οφέλη.

Είναι δε εκτεθειμένοι ανεπανόρθωτα, αφού, μέσα στο συνδικαλιστικό οίστρο τους φθάνουν να παραποιούν την ισχύουσα νομοθεσία, επικαλούμενοι για τους συμβασιούχους, τη νομοθεσία που ισχύει για το μόνιμο προσωπικό! Και φθάνουν ακόμη, στο κατώτατο σημείο ευτελισμού, και είναι κρίμα, να εκμεταλλεύονται για μικροκομματικές σκοπιμότητες τη μνήμη ενός ανθρώπου που έχασε τη ζωή του από παθολογικά αίτια και όχι από εργατικό ατύχημα, την ώρα, που ο Δήμος Αμαρουσίου έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εργασιακή αποκατάσταση μέλους της οικογένειας του στο Δήμο όπως προβλέπει η νομοθεσία για τις οποίες έχει ενημερώσει σχετικά τη χήρα του θανόντος, καθώς και το Προεδρείο του Σωματείου.

Ο Δήμος Αμαρουσίου δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και κανέναν, καθώς λαμβάνει όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και σταχυολογούμε μεταξύ άλλων μερικές δράσεις:

-Όλοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και στο περιβάλλον έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε μία σειρά εξετάσεων και να εμβολισθούν. Αλλά το ζητούμενο είναι, ενώ φωνασκούν, πόσοι προσέρχονται για τις αντίστοιχες εξετάσεις, ενώ έχουν την ευκαιρία; Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το 2018 από τους 358 εργαζόμενους πήγαν για εξετάσεις οι 97 και από αυτούς, οι 67 έχουν ενημερωθεί για τις απαντήσεις των ιατρικών αποτελεσμάτων. Από τους 67 οι 18 υποβλήθηκαν σε εμβολιασμό ηπατίτιδας Β, 4 σε εμβολιασμό τετάνου και 4 σε αντιγριπικό εμβολιασμό. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ παρά τις οχλήσεις της γιατρού Εργασίας προέβησαν στις απαραίτητες εξετάσεις που τους παρέχει δωρεάν ο Δήμος;    Η υποκρισία περισσεύει!

-Ο Δήμος διαθέτει γιατρό Εργασίας εξειδικευμένο στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και τρεις τεχνικούς ασφαλείας, εργαζόμενους στο Δήμο Αμαρουσίου που γνωρίζουν τις συνθήκες εργασίας και όλα τα θέματα ασφαλείας και άμεσα μπορούν παρεμβαίνουν όπου κριθεί απαραίτητο, προστατεύοντας τους συναδέλφους τους.

-Ο στόλος των οχημάτων Καθαριότητας έχει αντικατασταθεί με σύγχρονα και ασφαλή οχήματα, προκειμένου να παρέχεται περισσότερη ασφάλεια στους εργαζόμενους.

-Χορηγούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας εγκαίρως σε όλους τους εργαζόμενους μόνιμους και συμβασιούχους.

-Οι συνθήκες εργασίας βελτιώνονται συνεχώς, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι μέχρι σήμερα αυστηροί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

-Η Διοίκηση του Δήμου έχει αποδείξει έμπρακτα ότι όλα αυτά τα χρόνια  είναι δίπλα στους εργαζόμενους και στις οικογένειες τους, διεκδικώντας και πετυχαίνοντας σταθερή και  μόνιμη εργασία στο Δήμο, δίνοντας, από τους πρώτους Δήμους σε όλη την Ελλάδα, τον 13ο και 14ο μισθό και αντιμετωπίζοντας τους εργαζόμενους ως συνεργάτες και ως αναπόσπαστο μέρος της κοινής προσπάθειας προσφοράς στους πολίτες. Είναι φανερό ότι, οι «εργατοπατέρες» εκμεταλλευόμενοι τη συνδικαλιστική ιδιότητά τους και παραποιώντας την αλήθεια εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα.

Θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους για να εγγράψουν συνδικαλιστικά ένσημα. Το Μαρούσι και η χώρα μας χρειάζεται υγιή συνδικαλισμό, που δεν θα είναι ανέξοδες κραυγές, αλλά έργα ουσίας προς όφελος των εργαζομένων. Στηρίζουμε τους εργαζόμενους, είμαστε αντίθετοι σε όσους τους εκμεταλλεύονται για μικροπολιτικά συμφέροντα».

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ