Πέμπτη, 15 Απρίλιος,2021ΑρχικήΣάν ΣήμεραΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 26 Φεβρουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 26 Φεβρουαρίου

26 Φεβρουαρίου 2021

Σαν σήμερα

1797…. Η Τράπεζα Αγγλίας εκδίδει την πρώτη λίρα.

1815…. Ο Ναπολέων 1.200 οπαδούς του ξεκινά από το νησί Έλβα, όπου ήταν εξόριστος, με προορισμό το Παρίσι για ξαναπάρει την εξουσία.

1914…. Καθελκύεται ο “Βρεταννικός”, ένα από τα μεγαλύτερα υπερωκεάνια της γραμμής του Βορείου Ατλαντικού στις αρχές του 20ου αιώνα και αδελφό πλοίο του θρυλικού Τιτανικού, το οποίο βρίσκεται βυθισμένο στις ακτές της Κέας.

…. Την ίδια χρονιά στις ΗΠΑ, πραγματοποιείται η πρώτη μακρινή τηλεφωνική κλήση, με υπόγεια καλώδια μεταξύ της Βοστόνης και της Ουάσινγκτον.

1915…. Ορκίζεται πρωθυπουργός ο Δημήτριος Γούναρης, μετά την Βενιζέλου, η οποία ακολούθησε την άρνηση του βασιλιά Κωνσταντίνου να συμφωνήσει με την εισχώρηση της Ελλάδας Αντάντ. Η νέα Κυβέρνηση ανακοινώνει ότι, εφόσον απειληθούν τα συμφέροντα της χώρας, η Ελλάδα δεν θα διστάσει να βγει από την ουδετερότητα.

1930…. Εγκαθίσταται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης ο φωτεινός σηματοδότης.

1936…. Ο Χίτλερ εγκαινιάζει, στη Σαξονία της Γερμανίας, το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής του “αυτοκινήτου του λαού”, του Volkswagen.

1946…. Το αεροπλάνο “Lucky Lady II”, Β-50, ξεκινά από το Τέξας των ΗΠΑ τον πρώτο γύρο του κόσμου χωρίς σταθμό. Με κυβερνήτη τον Τζέιμς Γκάλαχερ και πλήρωμα 14 άντρες επιστρέφει στις ΗΠΑ, στις 2 Μαρτίου μετά από 94 ώρες αέρα.

1969…. Πρώτη προβολή της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Ζ», με τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και την αναζήτηση των ενόχων από τον τότε ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού.

1980…. Αίγυπτος και Ισραήλ αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις, δίνοντας τέλος στη μεταξύ τους τριακονταετή εμπόλεμη διαμάχη.

1983….Το άλμπουμ «Thriller» του Μάικλ Τζάκσον ανεβαίνει στο 1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών, όπου θα παραμείνει για 37 εβδομάδες.

Σαν σήμερα το 1802 γεννήθηκε ο γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ και το 1954 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, νυν πρωθυπουργός της Τουρκίας. Την ίδια μέρα το 1883 πέθανε ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, κορυφαία πολιτική προσωπικότητα του 19ου αιώνα, που χρημάτισε δέκα φορές πρωθυπουργός.

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -