Παρασκευή, 29 Μαρτίου,2024

ΑρχικήΥγείαΠοια είναι η «ύπουλη» εκδοχή της Όμικρον που δεν ανιχνεύεται εύκολα από...

Ποια είναι η «ύπουλη» εκδοχή της Όμικρον που δεν ανιχνεύεται εύκολα από τα τεστ PCR



Μία νέα γενεαλογία της παραλλαγής του κορωνοϊού Όμικρον εντοπίστηκε στην πολιτεία Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Η γενεαλογία εντοπίστηκε σε ταξιδιώτη που έφτασε από τη Νότια Αφρική, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές την Τετάρτη.

Η νέα γενεαλογία έχει περίπου τις μισές παραλλαγές γονιδίων από την αρχική και δεν μπορεί να ανιχνευθεί με τον τυπικό προσυμπτωματικό έλεγχο, εξήγησε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής επικεφαλής υγείας της πολιτείας Πίτερ Άιτκεν.

Πιο συγκεκριμένα έχει περίπου τις μισές, ή 14 από τις μεταλλάξεις του γονιδιώματος της συμβατικής παραλλαγής Όμικρον αλλά δεν διαθέτει μία γενετική μεταβολή που συνδέεται με το γονίδιο S, η οποία επιτρέπει στα τεστ PCR να χρησιμοποιείται για την ανίχνευση πιθανών κρουσμάτων.

Η ανακάλυψη «θα οδηγήσει σε βελτιώσεις στους ανθρώπους που αναγνωρίζουν την πιθανή εξάπλωση της Όμικρον σε όλες τις κοινότητες», είπε ο Άιτκεν.

Η νέα γενεαλογία έχει αρκετούς δείκτες με βάση τους οποίους «μπορούμε να την ταξινομήσουμε ως την Όμικρον, αλλά δεν γνωρίζουμε αρκετά σχετικά με το τι σημαίνει αυτό, όσον αφορά την κλινική βαρύτητα, την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», είπε ο Άιτκεν. «Τώρα έχουμε Όμικρον και Όμικρον», είπε χαρακτηριστικά.

Η είδηση ήρθε σε μια περίοδο που το Κουίνσλαντ ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τα σύνορά του με την υπόλοιπη Αυστραλία, την ερχόμενη Δευτέρα.

 Η νέα γενεαλογία έχει εντοπιστεί επίσης μεταξύ των κρουσμάτων Covid στη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και τη Βρετανία.  Οι Βρετανοί την ονόμασαν «αόρατη».

Η ανακάλυψη μπορεί να αποτελέσει πισωγύρισμα για τους επιστήμονες που αγωνίζονται να κατανοήσουν τον πλήρη αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον, και κυρίως κατά πόσο διαφεύγει των εμβολίων.

Αν και οι περισσότερες γενετικές αλλαγές είναι αβλαβείς καθώς μεταλλάσσονται οι ιοί, ορισμένες μπορούν να κάνουν, για παράδειγμα, τη μετάλλαξη πιο ικανή στη μόλυνση των κυττάρων, ή στην αποφυγή των αντισωμάτων.

 

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -