Τετάρτη, 12 Μάι,2021ΑρχικήΕπιστήμη και τεχνολογίαΜπαράζ διαστημικών ανακοινώσεων από την

Μπαράζ διαστημικών ανακοινώσεων από την Κίνα

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι ξεκινά την κατασκευή διαστημικού σταθμού, διαστημικού τηλεσκοπίου κέντρου αναλύσεων διαστημικών . η Κίνα να καθυστέρησε πολύ να εισέλθει στον στίβο της διαστημικής ενασχόλησης αλλά ακολουθεί τακτική σπρίντερ.

Μέσα περίπου μια δεκαετία καταφέρει να καλύψει σημαντικό από το χαμένο έδαφος σε σχέση με τις , την Ευρώπη και την Ρωσία αλλά έχει συνεχίζει να… τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς υλοποιώντας ταυτόχρονα πολλά προγράμματα. Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι μέχρι τέλος θα στείλουν στο Διάστημα τα πρώτα τμήματα του διαστημικού σταθμού που θα κατασκευάσει η . Ο σταθμός θα λειτουργεί πρότυπα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού αλλά θα είναι κατά πολύ μικρότερος σε μέγεθος έχοντας σε πρώτη τουλάχιστον φάση δυνατότητα να φιλοξενήσει τρεις ταϊκοναύτες όπως ονομάζει η Κίνα τους δικούς της αστροναύτες.

Η Κίνα προορίζει τον σταθμό για δική της αποκλειστική χρήση και μάλιστα αν υλοποιηθεί η απόφαση για διακοπή της λειτουργίας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού το 2024 ο ασιατικός γίγαντας θα έχει πλέον το μονοπώλιο σε αυτό τον τομέα. Παράλληλα η Κίνα έχει ανακοινώσει την συνεργασία της με την Ρωσία για την δημιουργία μιας βάσης πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης.

Μαζί με την ανακοίνωση για την έναρξη της του διαστημικού σταθμού κινέζοι αξιωματούχοι δημοσιοποίησαν στοιχεία για την κατασκευή του πρώτου διαστημικού τηλεσκοπίου της χώρας. Το Chinese Space Station Telescope (CSST) είναι ένα οπτικό τηλεσκόπιο που αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα εκτοξευθεί το 2024 και το Πεκίνο προορίζει για αποκλειστική χρήση από τους επιστήμονες της Κίνας.

Η τεχνολογική του βάση θα είναι ίδια με του Hubble της NASA αλλά οι δυνατότητες του CSST θα είναι 300 φορές μεγαλύτερες από αυτές του του πατριάρχη διαστημικών τηλεσκοπίων. Το τηλεσκόπιο θα κατασκευαστεί με τέτοιο ώστε να μπορεί αν χρειάζεται να συνδέεται με τον διαστημικό σταθμό της Κίνας.

Ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις για τον διαστημικό σταθμό και το διαστημικό τηλεσκόπιο θα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κίνας ανακοίνωσαν ότι διαστημικό κέντρο στην περιοχή Γουέντσανγκ θα δημιουργηθεί μια τεράστια εγκατάσταση ανάλυσης διαστημικών δεδομένων.

Όπως έγινε γνωστό θα πρόκειται για έναν χώρο που θα βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός από υπερυπολογιστές. Ο αρχικός προϋπολογισμός για την κατασκευή αυτού του κέντρου ανάλυσης δεδομένων θα είναι τρία δισ. δολάρια. Το κέντρο αυτό θα υποδέχεται τα δεδομένα όλων των διαστημικών προγραμμάτων, αποστολών και εγκαταστάσεων της Κίνας. Ανάμεσα στα άλλα η Κίνα σχεδιάζει την ανάπτυξη όχι ενός αλλά πολλών στόλων διαστημικών που θα παρέχουν στην χώρα στρατιωτικές, τηλεπικοινωνιακές και εμπορικές υπηρεσίες.

 

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -