ΑρχικήΕπιστήμη και τεχνολογίαΗ λιβελούλα πρέπει να γίνει το πρότυπο των drones

Η λιβελούλα πρέπει να γίνει το πρότυπο των drones

 

Τα drones πρέπει να πετούν με τον τρόπο που πετά η λιβελούλα

 

 

 

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο σχεδιασμός των αυτόνομων ιπτάμενων θα πρέπει να μιμείται την κίνηση αυτών πανάρχαιων εντόμων. Τα drones έχουν μπει τα στην ζωή μας. Υπάρχουν εκατοντάδες τύποι τέτοιων αυτόνομων οχημάτων με διαφορετικά μεγέθη και δυνατότητες ενώ σχεδόν καθημερινά κάνει την εμφάνιση του κάποιο νέο «είδος» drone.

Τις εβδομάδες μάλιστα τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει στο drone που έχει η NASA στον Άρη το οποίο εκτελεί με απόλυτη επιτυχία τις αποστολές του. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Drones» υποστηρίζουν ότι όλα τα αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα για οποιαδήποτε χρήση και προορίζονται πρέπει ο σχεδιασμός και η μηχανική του τρόπου που πετούν να μιμείται αυτόν της λιβελούλας. Όπως φαίνεται αυτά τα έντομα που έκαναν την εμφάνιση τους πριν από 300 εκατ. έτη ανέπτυξαν την πιο αποδοτική πτητική ικανότητα στην φύση τέτοια που να πρέπει να αντιγραφεί και στον των μηχανών.

«Η λιβελούλα είναι ο κορυφαίος αεροπόρος στον κόσμο των εντόμων. Έχουν την ιδανική απόδοση σε τομέα μιας πτήσης και είναι υποχρεωμένη να πετά τέλεια. Οι αρσενικές λιβελούλες από την στιγμή που θα γεννηθούν και κάνουν την εμφάνιση τους μέσα από το νερό μέχρι την στιγμή που θα πεθάνουν έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις. Πρέπει να κυνηγούν τα θηλυκά για να ζευγαρώνουν ενώ παράλληλα πρέπει να εξουδετερώνουν τους ανταγωνιστές τους για να τα καταφέρουν και ταυτόχρονα να αποφεύγουν τους διάφορους εχθρούς τους. Έτσι μέσα στην διάρκεια των πολλών εκατ. ετών που ζούνε ανέπτυξαν καταπληκτικές πτητικές ικανότητες» αναφέρει ο Τζαβάαν Τσαλ, καθηγητής αισθητηριακών συστημάτων επικεφαλής της ομάδας.

 

 

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -