Πέμπτη, 28 Μαρτίου,2024

ΑρχικήΕπιστήμη και τεχνολογίαΕκατοντάδες υποβρύχια ρομπότ θα εξερευνήσουν τους ωκεανούς

Εκατοντάδες υποβρύχια ρομπότ θα εξερευνήσουν τους ωκεανούς



Η επιστημονική κοινότητα έχει τοποθετήσει στον Νότιο Ωκεανό τα τελευταία χρόνια κάποιες ρομποτικές συσκευές παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων. Η επιτυχής λειτουργία αυτών των συσκευών οδήγησε τα στελέχη ενός νέου ερευνητικού προγράμματος των θαλάσσιων οικοσυστημάτων στην απόφαση να επεκτείνει την δράση τους.

Το πρόγραμμα Global Ocean Biogeochemistry Array (GO-BGC) θα στείλει εκατοντάδες τέτοιες συσκευές σε όλους τους ωκεανούς του πλανήτη και σε όλες τις περιοχές τους από τον Βόρειο Ειρηνικό στις νότιες περιοχές του Ινδικού Ωκεανού. Ήδη έχουν αρχίσει να τοποθετούνται στους ωκεανούς 500 τέτοιες συσκευές και θα ακολουθήσουν αρκετές ακόμη.

Οι συσκευές αυτές διαθέτουν υπολογιστές, υδραυλικά συστήματα, μπαταρίες και πολλών ειδών αισθητήρες. Σύμφωνα με τους ερευνητές η έρευνα αυτή θα βοηθήσει στο να αποκτήσουμε μια πιο εμπεριστατωμένη εικόνα για την κατάσταση της υγείας των ωκεανών. Οι συσκευές έχουν δυνατότητες και να επιπλέουν στο νερό αλλά και να καταδύονται.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να στείλουν τις συσκευές αυτές αρχικά σε βάθη ενός χιλιομέτρου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και αφού συλλεχθούν δεδομένα από εκεί να προχωρήσουν σε βάθη δύο χλμ. Οι συσκευές θα αναδύονται στην επιφάνεια και θα μεταδίδουν τα δεδομένα τους σε δορυφόρους.

«Ο ωκεανός παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην δημιουργία του κλίματος, στην βιωσιμότητα του πλανήτη καθώς και στην παροχή τροφής σε τεράστιο αριθμό ανθρώπων. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει να παρατηρήσουμε πολύ καλά τους ωκεανούς. Στόχος είναι να συλλέξουμε δεδομένα από περιοχές που ο άνθρωπος επισκέπτεται κάθε δέκα χρόνια και άρα έχουμε έλλειψη στοιχείων από εκεί» αναφέρει ο Κεν Τζόνσον στέλεχος του Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) που είναι επικεφαλής του νέου ερευνητικού προγράμματος.

Μπορεί ο άνθρωπος να έχει εξερευνήσει σχεδόν το σύνολο της στεριάς του πλανήτη αλλά όσον αφορά την θάλασσα οι ειδικοί αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα γνωρίζουμε τι υπάρχει εκεί σε πολύ μικρό ποσοστό. Λένε μάλιστα ότι γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για τον πλανήτη Άρη από ότι για τους ωκεανούς.

 

 

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -