Τετάρτη, 12 Μάι,2021ΑρχικήΕπιστήμη και τεχνολογίαΕκατοντάδες υποβρύχια ρομπότ θα εξερευνήσουν τους ωκεανούς

Εκατοντάδες υποβρύχια ρομπότ θα εξερευνήσουν τους ωκεανούς

Η επιστημονική κοινότητα έχει τοποθετήσει στον Νότιο Ωκεανό τα τελευταία χρόνια κάποιες ρομποτικές συσκευές παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων. Η επιτυχής λειτουργία αυτών των συσκευών οδήγησε τα στελέχη ενός νέου ερευνητικού προγράμματος των θαλάσσιων οικοσυστημάτων στην απόφαση επεκτείνει την τους.

πρόγραμμα Global Ocean Biogeochemistry Array (GO-BGC) θα στείλει εκατοντάδες τέτοιες συσκευές όλους τους ωκεανούς του πλανήτη και σε όλες περιοχές τους από τον Βόρειο Ειρηνικό νότιες περιοχές του Ινδικού Ωκεανού. Ήδη έχουν αρχίσει να τοποθετούνται στους ωκεανούς 500 τέτοιες συσκευές και θα ακολουθήσουν ακόμη.

Οι συσκευές αυτές διαθέτουν υπολογιστές, υδραυλικά , μπαταρίες και πολλών ειδών αισθητήρες. Σύμφωνα με τους ερευνητές η έρευνα αυτή θα βοηθήσει στο να αποκτήσουμε μια πιο εμπεριστατωμένη εικόνα την κατάσταση υγείας των ωκεανών. Οι συσκευές έχουν δυνατότητες και να επιπλέουν στο νερό αλλά και να καταδύονται.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να στείλουν τις συσκευές αυτές αρχικά σε βάθη ενός χιλιομέτρου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και αφού συλλεχθούν δεδομένα από εκεί να προχωρήσουν σε βάθη δύο χλμ. Οι συσκευές θα αναδύονται στην επιφάνεια και θα μεταδίδουν τα δεδομένα τους σε δορυφόρους.

«Ο ωκεανός παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην δημιουργία του κλίματος, στην βιωσιμότητα του πλανήτη καθώς και στην παροχή τροφής σε τεράστιο αριθμό ανθρώπων. Η αλήθεια ότι δεν έχουμε καταφέρει να παρατηρήσουμε πολύ καλά τους ωκεανούς. Στόχος είναι να συλλέξουμε δεδομένα από περιοχές που ο άνθρωπος επισκέπτεται κάθε δέκα χρόνια και άρα έχουμε έλλειψη στοιχείων από εκεί» αναφέρει ο Κεν Τζόνσον στέλεχος του Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) που είναι του νέου ερευνητικού προγράμματος.

Μπορεί ο άνθρωπος να έχει εξερευνήσει σχεδόν το σύνολο της στεριάς του πλανήτη αλλά όσον αφορά την θάλασσα οι ειδικοί αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα γνωρίζουμε τι υπάρχει εκεί σε πολύ μικρό ποσοστό. Λένε μάλιστα ότι γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για τον πλανήτη από ότι για τους ωκεανούς.

 

 

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -